Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Çalıkuşu (3)

EĞİTİMLE İLGİLİ ROMANLAR (27)

Yazarı: Reşat Nuri Güntekin

Roman Kahramanının Değerlendirilmesi:

Feride, annesini küçük yaşta kaybettiği ve de babasının süvari binbaşısı olması sebebiyle teyzesinin yanında büyür. Fransız mektebi’nde okurken yerinde duramayan, kıpır kıpır bir öğrenci olduğu için öğretmenleri Feride’nin adını “Çalıkuşu” koyar.

Teyzesinin yanında kalırken, teyze oğlu Kamran ile nişanlanır. Öğrenimini tamamlayıp da evleneceği günden bir gün önce Kamran’ın kendisini başka bir kadınla aldattığını öğrenince yüzüğü atar ve kimseye haber vermeden evden ayrılır.

Bütün ümidi, pek makbul olduğunu söyledikleri elindeki kağıt parçasındadır, yani diplomasındadır. Diploma sayesinde Anadolu vilayetlerinden birinde öğretmenlik alacak, bütün hayatını çoluk çocuk arasında şen ve mesut geçirecektir.

Fransız Mektebi’nden aldığı diploma geçersiz sayılır. B… vilayetinin Merkez Rüştiyesi’nde Coğrafya ve Resim Muallimliğine tayin edilir. Okula gittiğinde yaşadığı olaydan dolayı şok geçirir. Aynı okula aynı ders için bir öğretmen daha atanmıştır. Uzun tartışmalarından sonra Feride’yi Zeyniler Köyü’ne gönderirler. Zeyniler, kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdir. Burada mutlu mesut olmaya karar verir. Ne zaman bunalıma girecek olsa Sör Aleksi’nin sözleri gelir aklına, rahatlar.

Sınıfı kendisi temizler, sıraları dizer. Ertesi gün ürkek bakışlı öğrencileriyle karşılaşır. Öğrencilerinin kıyafetleri sefil, perişandır. Ayaklarında çorap, potin yoktur. Erkek öğrenciler okula geç gelir. Büyük adam gibi ev işi görürler, kuyudan su çekerler. İnek sağarlar, dağdan odun taşırlar. İlk zamanlar Feride’ye vahşi görünen çocuklar, şimdi daha cana yakın gelir.

Feride, kendini işsizliğe ve yalnızlığa kaptırmamak için çok çalışır. Zeyniler’de hayatı, insanları sevmeye başlar. Her zaman nefretle andığı Kamran’dan bile eskisi gibi nefret etmez.

B… vilayetinin Darul Mullimatı’nda derse başlar. Feride’nin buradaki yeni ismi “İpek böceği”dir. Aynı okulda görev yapan meslektaşlarından birinin Feride’ye olan aşkından ince hastalığa yakalanıp vefat etmesi üzerine Feride burada da durmaz. Ç… vilayetinin Rüştiyesi’ne tayin edilir. Sakin, şirin bir asker memleketidir. Burada da Feride’nin güzelliğinden dolayı ona “Gülbeşeker” adını koyarlar. Feride’ye erkeklerden rahat yoktur. Hem çevrede hem de okulda dile düşme tehlikesiyle karşılaştığı için buradan da ayrılır.

Saçları birer birer ağarıncaya kadar başkalarının çocuklarına, onların saadetlerine kendini vakfetmek artık onu korkutmaz. Kamran’ı tamamen hayatından çıkarmak için İhsan Bey’le evlenmek ister ama bu işi can-ı gönülden istemez. Sadece dilden istenen bu evlilik gerçekleşmez. Artık Feride aynalarda her şeye rağmen Kamran’a olan aşkını itiraf eder. Zaten Ferdiye’yi memleket memleket gezdiren Kamran’a olan aşkıdır.

Feride çok cana yakın, sıcakkanlı olduğu için insanlarla çok çabuk kaynaşabilen birisidir. Çocuksu yapısı, küçük yaşta da öğretmen olması onunla ilk tanışanları şaşkınlığa uğratır. Hiç kimse onun öğretmen olduğuna inanmaz. Tüm olumsuzluklara rağmen her şeyin üstesinden gelir.

Çok acı çekmesine rağmen eninde sonunda çok sevdiği Kamran’a kavuşur ve uzun zamandır hasret kaldığı mutluluğu yakalar.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..