Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '22

 
Kategori
Tarih
 

Çalınan Makam Aracı

Anadolu'da Milli mücadele için koşuşturan paşaların düzgün bir otomobili yoktu. Mim Mim  grubu lideri topkapılı canbaz Mehmet Bey'in aklına bir fikir geldi. İstanbuldaki işgal kuvvetleri komutanı General Harrington'un son model gözalıcı, hergün itinaile parlatılan ve sıkı korunan bir makam aracı vardı. Bu otomobil çalınacak ve  Anadolu'ya gönderilecekti. 7 yaşındaki kendi oğlu Ali gözcülük edecek, çok iyi araba ve silah kullanan, soğukkanlı, gözünü budaktan esirgemeyen Kadıköylü şoför Murat aracı çalıştırıp İstanbul sokaklarında kaybolacaktı.

Araç günlerce saat, saat izlendi. Aracın geliş gidiş saatleri soförün yaptıkları tespit edildi. Araç Tepebaşı Komutanlık binası önünde park eder, başında 2 nöberçi durur, Şoför aracı saatlerce temizler sonra 1. kattaki dinlenme odasına çıkardı.

Eylem az kişiyle gerçelkleştirilecek İngilizlere gözdağı verilip küçük düşürülecek, haber İstanbul'da bomba etkisi yapacaktı. Eylem ekibi Tepebaşı Komutanlık binası önüne geldl. Her şey olağan görülüyordu. Bir terslik olursa ekip hemen kaybolacaktı. Heyecan son safhadaydı. Herkes yerini aldı. Otomabil herzamanki yerindeydi. Gıcır gıcır parladığına göre yeni temizlenmişti. Binanın kapısının her iki yanında nöbetçi omuzlarında tüfekle bekleyen üç asker vardı. Küçük Ali vaziyeti anlattı. Binaya yaklaşan Topkapılı ve Şoför Murat aniden ellerindeki silahı nöbetçilereçevirip boşalttılar ve göz açıp kapayıcaya kadar otomobile atlayıp Beyoğlunun dar sokaklarında kayboldular. Daha sonra Karaköy'den bir istimbota alınıp  karşıd Karamürsel'e çıkardılar.

Kadıköylü Murat bin bir güçlükle makam aracını Akşehir'e götürüp Fevzi Çakmak paşaya teslim etti. Paşa karşısında asker selamı veren yiğit delikanlıyı tebrik etti ve büyük bir iş başardıklarını söyledi ve Mim Mim örgütünü kutladı.

Bu araç bilahere M.Kemal Paşanın makam aracı oldu..General Harington aracının  akıbetini öğrenince sinir krizleri geçirdi.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..