Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '16

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çalışan anne olmak

Philips Tüketici Ürünleri Genel Müdürü Milena Elmasoğlu

Anne olduktan sonra karşılaşacağınız ilk stres anlarınız işe döndüğünüz zamanlar... Özellikle de emziriyorsanız. Çalışan annelere bu süreçte yardım etmek için Philips Avent, ‘Süt Saatim’ projesini başlattı. Projenin amacı; şirketler nezdinde farkındalık yaratarak, süt sağma odalarını açmaları için onlara yardımcı olmak.

İşyerinde süt sağma konusunda zorluk yaşayan annelere yardım amacıyla geçtiğimiz ay ‘Emzirme Haftasında Philips Avent, “Süt Saatim” projesini hayata geçirmeye başladı. “Süt Saatim” projesiyle ilgili merak ettiklerimizi Philips Tüketici Ürünleri Genel Müdürü Milena Elmasoğlu'na sorduk.

'Süt Saatim' projesinden kısaca bahsedebilir misiniz? Amaç nedir?
“Süt Saatim” projemiz ile doğum izninden dönen kadınların şirketlerinde sütlerini sağabilecekleri hijyenik, özel ve rahat bir alan oluşturulması konusunda farkındalık yaratmayı ve bu odaların oluşturulması konusunda şirketlere destek olmayı amaçlıyoruz. Philips Avent olarak, her bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüme hakkı olduğuna inanıyoruz. Annelere bebeklerinin sağlıklı gelişmesi için her aşamada uygun çözümler sunmayı ve onların hayatlarına değer katmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz ‘Süt Saatim’ projesi ile şirketler nezdinde farkındalık yaratarak, süt sağma odalarını açmaları için onlara yardımcı olmak istiyoruz.

Proje ile hedefleriniz nelerdir?
2015 yılı sonuna kadar 10, 2016 yılında ise 20 şirkete destek olmayı hedefliyoruz.


Firmaların ilgisi ne yönde?
Projemiz, duyurusunu yaptığımız andan itibaren yoğun bir ilgi ile karşılaştı. Hem şirketler hem de çalışan anneler, süt sağma odaları için bizimle iletişime geçiyor. Hâlihazırda odası olanlara ve olmayanlara danışmanlık ve ürün desteği sağlamaya başladık.

Süt Saatim projesindeki sağım odalarını tamamen Avent mi finanse edecek?
Biz bu projemiz kapsamında, şirketlere sağma odalarının standartları konusunda danışmanlık vereceğiz ve bu odalara ürün desteği sağlayacağız. Avent Natural Elektronik Göğüs Pompası, 3 u 1 arada Buharlı Sterilizatör, süt saklama kapları, süt saklama poşetleri, süt sağma odası kılavuzu ve emzirme kiti bağışlayacağız.

Ülkemizde çalışan anne olmak, özellikle de emzirme dönemde oldukça zor. Projeniz bu konuda annelere büyük sürpriz. Emzirme odası kuracağınız şirketlerde nasıl bir kriter arıyorsunuz?

Bize gelen taleplerin ilk aşamada değerlendirmeye alınması için şu 3 kriterin sağlanması yeterli:

1- Sadece süt sağma amaçlı kullanılacak odanın tahsis edilmesi

2- Oda içerisinde lavabo ve musluk ihtiyacının karşılanması

3- Oda içinde buzdolabının bulunması

“Süt Saatim’' projesi ile doğum izninden dönen annelerin şirketlerinde sütlerini sağabilecekleri hijyenik, özel ve rahat bir alan oluşturulması konusunda farkındalık yaratmak hedefleniyor.
Ülkemizde işe döndükten sonra süt sağma olanağı bulamadığı için emzirmeyi sonlandırmak zorunda olan anneler var. Bu konuda çalışan annelerin işe dönüş süresiyle ilgili yasanın da anneleri zorladığı oluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bir annenin bebeğine verebileceği en değerli şey anne sütü... Ve bunu vermesine engel olabilecek durumları en aza indirmek ve daha fazla verebilmesine yardımcı olmak bizim gibi markalara düşen önemli görevlerden biri. Bu projeye başlarken bir araştırma gerçekleştirdik ve orda da gördük ki kadınların yüzde 80’i süt sağınca sağlık sorunları yaşamadan kariyerine devam edebildiğini, yüzde 65’i ise süt sağınca kariyerinden kopmadan anne olmanın mutluluğunu yaşadığını aktarıyor. Yüzde 70'lik bir kısım da süt sağınca daha iyi bir anne olduğunu hissediyor. İşte çalışan annelerin bebeklerine süt vermeye devam edebilmesi bu kadar değerli ve önemli.

Türkiye'de çalışan kadınların süt sağma alışkanlıkları nedir?
55 farklı şehirden 0-2 yaş grubunda bebeği bulunan 752 kadın çalışan ve farklı sektörlerden 80 bin çalışanı temsil eden şirketlerin insan kaynakları departmanları ile yaptığımız araştırmamıza göre kadınların yüzde 72,3 u şirketlerinde süt odasının olmadığını belirtiyor. Şirketinde süt odası bulunan kadınların yüzde 62,6’sı ise süt odalarından faydalandığını aktardı. Süt odaları bulunan şirketlerdeki kadınların yüzde 4Îi bu odalar sebebiyle işe erken döndüklerini bildirirken yüzde 95’i, odaların varlığının önemli olduğunu belirtti. İş yerinde süt sağma odası bulunmayan kadınların yüzde 95'i böyle bir odanın olmasını istediğini paylaşırken, bu kadınların yüzde 40'ı, böyle bir oda bulunsaydı işe erken dönmek için motivasyon sağlayacağını söyledi. Yine araştırmamıza göre şirketlerin süt sağma odalarında genellikle buzdolabı, priz, sandalye, klima, ıslak mendil ve oturma alanları bulunuyor. Pompa, sterilizatör, lavabo, süt saklama poşeti ise bu odaların eksikleri arasında yer alıyor.

Süt sağma odasında olmazsa olmazlar nelerdir?
Bir süt sağma odasında hijyen, mahremiyet ve rahatlık en önemli üç faktör. Annelerin güvenli ve temiz bir ortamda süt sağmaları, sütü saklayabilmeleri ve kullandıkları malzemeleri temizleyebilmeleri büyük önem taşıyor. Lavabo ve musluk, kağıt havlu, el sabunu ve bulaşık deterjanı, mikrodalga veya buharlı sterilizasyon cihazı gibi sterilizasyon cihazları, buzdolabı, derin dondurucu kompartımanının bu odalarda bulunması gerekiyor. Başarılı bir şekilde süt sağmak içirvannelerin kendilerini rahat hissetmeleri dolayısıyla onlara ihtiyaç duydukları mahremiyetin sunulması ve rahatsız edilmemelerinin sağlanması gerekiyor. Odalara kişisel erişim anahtarı, ‘Meşgul’ işareti, perde/duvar ve koltukların yanında yeterli sayıda priz, kişisel eşyaların konabileceği kilitli dolap ya da kişisel sepet ve pencere varsa perde odada olması gerekenler. Tüm bunlara ek olarak, annelere iş yerinde ev gibi’ bir ortam sunmak da önemli. Bunun için 2-3 rahat koltuk ve yanlarında sehpa, destek için yastık, dijital saat, okumak için dergi, su sebili ve bardaklar konulabilir. Dekorasyonun loş ışıklandırmalı ve insanı rahatsız etmeyen bir ortam sıcaklığında olması annelere kendini iyi hissettirecektir.

Anneler veya firmalar Philips Avent ile nasıl iletişim kurabilir?
Hem firmalar hem de bu konuda bilgi almak isteyen çalışan anneler sut.saatim@philips. com vetuketici.danisma@philips.com eposta adreslerinden bilgi talep edebilir ya da 0850 222 74 45 numarasını arayarak bilgi alabilirler.  MOTHER & BABY 91

 
Toplam blog
: 80
: 2949
Kayıt tarihi
: 13.01.13
 
 

Tuncay Takmaz 1975 yılında Şişli İstanbul'da doğdu. Bugüne kadar 27 kişisel sergi açtı, çok sayıd..