Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çalışan Anne özel

Çalışan Anne özel
 

Çalışan anne adaylarının en büyük problemlerinden biri de iş yerinin hamilelik süresince olan tutumu ve doğum iznine yöneliktir. Bu noktada iş yeri ile herhangi bir problem yaşamamak adına ‘Hamilelik ve Doğum İzni’ ile ilgili yasal mevzuatı size kısaca özetlemek istedim. Sonuçta haklarınızı bilmek size faydalı olacaktır.

Ücretli Doğum İzni Şartları;

İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,

Doğum olayının gerçekleşmiş olması.

Doğum İzni ve Hamilelik İle İlgili Yasal Düzenlemeler;

Öncelikle anne adayı hamilelik süresince gerekli olan tüm muayene ve testleri yaptırmak adına işyeri gereken izinleri vermek zorunda. Bu izinler sizin ücretlerinizden kesilemez ve kimse de mırın kırın yapamaz.

Eğer çalışma koşullarınız ağır ise hamilelik süresince daha hafif işlere geçmeyi talep edebilir ya da yoğun kimyasallara, radyasyona vb maruz kaldığınız bir çalışma ortamınız varsa hamilelik döneminde değişmesini talep edebilirsiniz.

Yasaya göre ücretli doğum izni, doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 olmak üzere toplam 16 haftadır. Ancak çoğul gebeliklerde doğum öncesi izni 10 haftaya çıkar.

32. Hamilelik haftasında annenin isteği ile ve eğer doktorunuz da uygun bulursa 5 hafta daha (yani doğuma 3 hafta kalaya kadar) çalışabilir. Annenin doğum öncesinde kullanmadığı bu 5 haftalık izin ise doğum sonrası izinlerine eklenir. Yani sağlıklı bir annenin doğum sonrasında kullanabileceği maksimum izin 13 haftadır. Ama erken doğum söz konusu olursa annenin doğum öncesinde kullanamadığı tüm izinler doğum sonrasına kalır.

38. Hamilelik haftasında çalışan anne hastaneden alacağı ‘İş Görmezlik Raporu’ ile doğum iznine ayrılmış sayılır. (Siz siz olun 32. Ve 38. Haftada aldığınız bu raporlarda tarihlerin doğru yazılıp yazılmadığını, imzaların tam olup olmadığını ve SGK’ya iletilip iletilmediğini mutlaka kontrol edin. İş görmezlik raporu 4 nüsha olarak düzenleniyor. 1 nüsha hastanede kalıyor, 1 nüsha iş yerine veriliyor ve 2 nüsha doğumda geri getirmek üzere size veriliyor. Doğumun gerçekleştiği gün de kalan 2 nüsha üzerine doğum tarihi eklenerek doğum sonrası izinlerin başladığı ve bitti tarihler belirtiliyor. Bu iki nüsha da hastane ve iş yerine iletiliyor. SGK bildirimleri her ne kadar hastaneler tarafından yapılsa da daha sonra SGK’dan ödeme alırken problem yaşamamak için tüm raporların birer kopyasını almakta fayda var.)

İsteği halinde anneye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. (Yasalar böyle diyor da kabul eden firma çok az ben zar zor 1,5 ay ücretsiz izin alabildim)

Anneye, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır. (Normalde yasalar süt izninin birleştirilmemesini yani toplu kullanılmamasını öngörüyor. Ama yine de bunu işyeri ve annenin tercihine bırakıyor. Eğer iş yeriniz bunları toplu kullandırıyorsa yaklaşık 1,5 aylık ek bir izin yapabilir ya da benim gibi günlük olarak kullanmaktanda haftada 1 gün ek izin şeklinde de kullanabilirsiniz. Bence bu işiniz ile alakalı. Eğer ev ve iş arasında çok mesafe varsa 1,5 saat erken çıkmak/geç gitmek avantajlı olabilir. Ama benim hem evim yakın hem de satış işinde mesai saatleri belli olmuyor. Müşteriyi bırakıp gidemiyorsunuz. Bu nedenle haftalık kullanımı tercih ettim kendi adıma...)

Doğum izni ödemesi; işin en çetrefilli kısmı. Devletten parayı almak hiç de kolay değil. Bir kerede alabileni pek duymadım, mutlaka uğraştırıyorlar :)... Doğum parası ücretli doğum izninin bittiği tarihten itibaren SGK’dan tahsil edilebilir. Bunun için aşağıdaki belgelerle Fındıklı’daki SGK genel merkezine başvurmanız gerekiyor. Ama annenin bireysel olarak başvurmasına gerek yok, bu işleri eşi ya da babası gibi yakınları da halledebiliyor.  Analık izni ücreti hemen hemen kişinin net maaşına yakın hesaplanıyor. Ve ayrıca 2012 yılında 89 TL gibi bir süt yardımı da veriliyor :). Bu paraya ne kadar süt alabilirsen artık:).

Analık İzni Ödemesi İçin Gereken Evraklar:

İş görmezlik belgesi aslı (hastane tarafından iletilmiş olması gerekir),

Anne ve Bebeğin nüfus cüzdan fotokopileri, Bebeğin doğum raporunun aslı,

32. Hafta alındı ise Çalışabilir Raporunun aslı.

Dikkat!

Doğum sonrasında hem ücretsiz izin, hem süt izni hem de yıllık izin haklarını bütün kullanmak isteyen anne adaylarının sıralamaya dikkat etmesi gerekiyor. Ücretsiz izinleri kullanabilmek için hiç işbaşı yapmamış olmak gerekiyor. Ama süt izni ve yıllık izinleri kullanmak içinse iş başı yapmış olmak gerekiyor. Bu nedenle ücretli doğum izninizin bitişinin hemen ardından ücretsiz kullanacağınız iznleri, sonrasında toplu kullanacaksanız süt iznlerini ve en son yıllık izinlerinizi bildirmenizde fayda var. Pek çok arkadaşım bu bildirim sıralaması nedeni ile ücretsiz izin haklarını kaybettiler. Bilgilerinize...

Yasal olarak süt iznlerinin toplu kullandırımı söz konusu değil. Yani eğer işyeriniz toplu kullandırmıyorsa hak iddia edemezsiniz!

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..