Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çalışan Anneler de Sütlerini Verebilirler

Çalışan Anneler de Sütlerini Verebilirler
 

Süt Sağma:
Özellikle çalışan  annelerin sütünü  sağması bebeğin  anne sütüyle  beslenmeye  devam  etmesi  açısından çok önemlidir. Bazen de  annenin kendine biraz  zaman  ayırabilmesi için ya da gece  3-4  saat kesintisiz  uyuyabilmesi için buna  gerek  duyulabilmektedir. Böylece bebeği  sağılmış  anne  sütüyle  başka  bir  kişi  de  besleyebilme  olanağı  bulur. Mümkünse 1  aydan önce biberon  kullanımı olmamalıdır,  bu  süreçte  ille  sağılmış  anne  sütü  verilecekse damlalık,  fincan  veya  şırınga  gibi yöntemler  tercih  edilmelidir, böylece bebek meme  karmaşası  dediğimiz  sorunu  yaşamamış  olur.  
Süt sağmak için genel olarak 2  yöntem  bulunmaktadır:
1) Süt  pompası kullanımı
2) Elle sağma yöntemi

Süt Pompası Kullanımı:

Süt  sağma  makinesi  adı  da  verilen  bu  araçların  motorlu  ve  elle  çalışan  birçok  farklı  modeli  vardır.  Ekonomik  olarak  her  zaman  bu  aletlere  ulaşmak  mümkün olmayacağı  için,  elle sağma  tekniğini  de  bilmekte  fayda  vardır. Süt  sağma  makineleri  ile ilgili detaylı  bilgiye  başka  bir  makalemizde  değineceğiz.

Memeyi elle sağma tekniği:

Sağmaya başlamadan önce

  • Ellerinizi mutlaka yıkayınız.
  • Sağılan sütü biriktirmek için temiz bir fincan ya da geniş ağızlı bir kavanozu hazır bulundurunuz.
  • Süt sağarken yanınızda sütün fışkırdığı durumlarda ellerinizi  silmek üzere temiz bir bez ya da kağıt mendil bulundurun.
  • Eğer bebeğinizden uzakta iseniz, sütünüzü sağarken bir fotoğrafına bakmak sağmayı kolaylaştırabilir.
  • Olabildiğince rahat olmaya çalışın.
  • Ortamın çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin.
  • Arada içmek için yanınızda su ya da meyve suyu bulundurun.

Çalışan anneler sütlerini,  sağdıktan sonra kapağı ve şişesi 5 dakika kaynatılarak mikroplardan arındırılmış cam kavanozlarda saklayabilirler. Anne sütü oda ısısında 6 saat,  buzdolabı rafında 24 saat,  derin dondurucuda ise 6 ay değerini kaybetmeden bekletilebilir. Saklanan anne sütü hiçbir zaman kaynatılmamalıdır. Bu sütler kullanılmadan önce kavanoz içinde sıcak suda bekletilerek ısıtılmalıdır.  Kesinlikle  mikrodalga  fırın  da  kullanılmamalıdır.

1)    Sütün sağılması esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar

  • Küçük parmak göğüs duvarında ve diğer parmaklar açık bir şekilde memeyi alttan destekleyerek meme ucuna doğru yerleştirilir. İşaret parmağı kahverengi kısmın altında tutulur.
  • Baş parmak,  memenin üzerinde, kahverengi bölgenin hemen yanına yerleştirilir.
  • Baş ve işaret parmaklar alttaki dokuyu hissedecek şekilde hafifçe bastırılır. Meme dokusundaki küçük kalınlaşmalar ya da parmakların arasında üzüm salkımı gibi hissedilen yapılar(süt havuzcukları) bulunmaya çalışılmalıdır. Bunlar genellikle, kahverengi halkanın sınırları içinde ve meme başının altındadır.
  • Süt havuzcuklarından sütü boşaltmak için parmaklar arasında sıkma ve serbest bırakma tekniği kullanılır. Bu hareket düzenli tekrarlanılmalı, hızı, basıncı,  ritmi anne isteğine göre ayarlanmalıdır.
  • Yeterli süt boşaltabilmek için, parmaklar memenin kahverengi kısmının etrafında hareket ettirilebilir. Bu şekilde memede hazır bulunan süt kolayca boşaltılır.
  • Meme çok hassas bir doku olduğu için sıvama şeklinde hareketlerden ve sert el  hareketlerinden çekinilmelidir.
  • Genellikle 80-90 ml süt elde etmek için sağma işlemini 15-20 dakika sürdürmek gerekir. Sağma işleminin başlangıcında süt hemen gelmeyebilir, bu durumda anneler endişelenmemeli, işleme devam etmelidirler.

2)    Sağma tekniğini mükemmelleştirecek bazı ek bilgiler

  • Sağma işleminde önce ılık bir duş alınması ve ya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştırabilir.
  • Memeyi sıkıp bırakmak tekniği uygulanırken,  memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız.
  • Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip,  memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayabilir.
  • Memenizi iki yandan hafifçe bastırın. Bir elinizi düz olarak memenizin üzerine, diğerini de yine düz olarak altına yerleştirip, ellerinizi hiç hareket ettirmeden, aynı anda sıkıştırma ve serbestleştirme tekniğini uygulayabilirsiniz.
  • Parmaklarınızla memenin kenarlarından başlayarak meme ucuna doğru hafif dairesel hareketler yapmanız size yardımcı olacaktır.
  • Sıkıp bırakma tekniğini yukarıdaki hareketlere beraber düzenli tekrarlayınız.  İki memeden de gelen sütü eş zamanlı olarak ağzı geniş bir kaba sağabilirsiniz.  Bunu yapmak için memelerinizi aşağıya doğru sarkıtarak,  öne doğru eğilmek gerekir.  Böylece memenin alt bölgelerinden de sütünüz boşalır. Sütün sağılacağı kabı dizlerinizin arasına koyun.  Bu durumda ellerinizi daha rahatça kullanabilirsiniz.       

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/sut-sagma-yontemleri/

Bu konu da ilginizi çekebilir:

Vajinismus - Cinsel Sağlık

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..