Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '12

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çalışan anneler ve çocuk psikolojisi

Çalışan Annelerin Çocuklarında Görülen Problemler

Ülkemizde kadınların çalışmasına uzun süre karşı çıkılmıştır. Daha sonra sanayi' nin gelişmesi ekonomik zorunluluklar kadınların eğitim düzeyinin artması ile birlikte kadınların çalışmasına hoş görü ile bakılmıştır. İlk başlarda daha çok tarımsal işletmelerde çalışsan kadınlar daha sonraları her türlü değişik işyerlerinde çalışmaya başlamışlardır. Annenin çalışmasıyla çocuklar da sık hastalanma bulaşıcı hastalıklara yakalanma oranlarında artışlar gözlemlenmiştir. Ayrıca belirli saatler de çocuğun anneden ayrı kalması çocuklar da özlellikle sıfır, iki yaş dönemlerinde bazı psikolijik sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunların başında annesi ni kaybedeceği korkusudur.

Bu sorunlar ağlama,bağırma, içe kapanma, endişe, anneye, babaya karşı soğuk davranma ondan ayrılamama şeklinde sayılabilir. Özellikle bebeklik çağında anne çocuk ayrılıklarının bir haftayı geçmemesi gerektiği söylenmektedir.Ayrılık bebeklerde özellikle bir iki ayı geçerse çevreye ilgisizlik başlar. Çocuk durgunlaşır, bakışları donuklaşır hatta bu durum Spitz,e göre bebeklik depresyonu olarak tanımlanır.

Çocuk ilk başta annenin gidişine tepki gösterir, daha sonra adeta yas tutmaya başlar. Ümidini kesince de çöküntüye uğrar, içine kapanır.Eğer ayrılık öncesi anne çocuk ilişkisi çok ileri düzeydeyse çocuğun verdiği tepki buna bağlı olarak daha şiddetli olur. Fakat annenin yerini alan kimse çocuğun taşıdığı daha önceden alıştışı birisi olursa çocuğun tepkileri daha az şiddetli olur anne ilk üç ay sonunda dönerse çocukta canlanma görülür,olumsuz özelliklerden kurtulur endişe ve kaygısı gider gelişiminde takrardan hızlanma görülür Ancak üç beş ayın sonunda dönerse çocukta sorunların tekrar toparlanması güşleşebilir.
Kısa ayrılık hallerinde bazı küçük çocuklarda huysuzluk, endişe, kaygı, huzursuzluk,rahatsızlık belirtileri görülür. Fakat daha sonra anne babanın gelmesiyle bu belirtiler ortadan kalkar. İlk başlarda çocuk anne babasına kavuştuğunda önce ilgisiz davranır, onları unutmuş gibi görünür,sonra onlara yaklaşır ve onlardan ayrılmak istemez tekrar gidecekleri korkusuyla onları sürekli takip eder.

UZUN AYRILIKLAR SONUCUNDA çocukta daha büyük sorunlar görülebilir. Uzun süre ağlama,yemek yememe, mide bulantıları, uyku bozuklukları, uykudan ağlayarak uyanma, zihinsel sorunlar, unutkanlık, gelişimsel gerilik görülebilir.

ANİDEN MEYDANA GELEN VE UZUN SÜREN AYRILIKLARDA kişilik bozuklukları, anti sosyal kişilikler, suçluluk duyguları, uyum ve davranış bozuklukları görülebilir.

ÇALIŞAN ANNELERİN ÇOCUKLARINDA suçluluk duyguları, psikolojik bozukluklar, endişeler, güvensizlik duyguları ortaya çıkabilmektedir.

Bunların önüne geçebilmek için yapilmasi gerekenler şunlardir:

• Kısa ayrılıklara çocuğu alıştırmak, zaman zaman bir kaç saatliğine de olsa bir süre için çocuğu başka bir yetişkinin gözetimine, denetimine bırakmak
• Çocukla anne arasında karşılıklı güven ilişkisinin oluşturulması
• Çocuğun doğduğu andan itibaren anne & babasının dışında kişilerle temas, iletişim içine girmesini sağlamak
• Çocuğu dar bir aile çerçevesi için de toplumdan uzaklaştırarak eğitmemek
• Çocuğun sosyal çevresini genişletmek yabancılara alıştırmak
• Annenin çocuğuna onun anlayacağı bir dille neden çalıştığını anlatması
• Annenin çocuğu çalıştığı yere götürerek endişesini azaltmak
• Çocuğa yalan söylememek tekrar döneceğini uygun bir dille anlatmak
• Çocukta güven duygusunu kazandırmak endişesini arttırmaktan kaçınmak

ÇOCUK ANNENİN ÇALIŞMASI NEDENİ İLE, İLK ÜÇ YILDA ONDAN AYRI KALABİLİR Mİ ?
Çocuk eğitiminde ilk yılların önemli olduğu bir çok uzman tarafından ortaya konulan bir gerçektir. Bu yüzden çocuk ilk iki, üç yılda annesi tarafından büyütülmesinde büyük yarar vardır. Tüm uzmanlar, çocuğun gelişiminde ilk yılların önemli olduğu bu sebeble ilk yıllar da annesi tarafından yetiştirilmesi konusunda fikir birliği içerisindedirler.

Bazı uzmanlar çocuğun ilk iki yılda annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiğini söylerken, bazı uzmanlar da ilk üç yıl annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiğini söylemektedir. Sonuç olarak ilk üç yıl içinde çocukların annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiği konusu bir gerçek olarak ortaya çıkmaktadır.

Bowlby'e göre çocuğu üç yaşına gelmeden anne çalışmayı düşünmemelidir, çünkü ilk yıllarda annenin çocuğa verebileceği pek çok şey vardır.

Çalışan kadınlarla ilgili yapılan araştırmalarda görülmüştür ki ilk üç yılda zorunluluk olmadıkça annenin çalışmamasının gerektiği ortaya çıkartılmıştır. Çünkü bu dönemde anne çalışır ise çocuk için ilerki yıllarada taşınan bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Buna rağmen çalışması zorunlu ise çocuğun çok yakından tanıdığı ve çocuğu seven bir bakıcıya çocuk emanet edilmelidir. Bunun dışındaki yapılacaklar daha önce de söylediğimiz gibi çocuğa önemli zararlar verebilmektedir.
 

 
Toplam blog
: 51
: 3947
Kayıt tarihi
: 07.09.08
 
 

1991 yılında istanbul üniversitesinden mezun oldum. O yıldan beri, pedagog, psikolojik danışman o..