Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '12

 
Kategori
Haber
 

Çalışan kadınlara devletten 300 TL kreş yardımı geliyor...

Çalışan kadınlara devletten 300 TL kreş yardımı geliyor...
 

Hükümetin yeni hedeflerinden biri de kadının iş hayatına katılım oranını yüzde 35’lere yükseltmek.

Aralık 2011 itibariyle işgücüne katılım oranı toplam nüfusa göre %48,5 olmuş, kadınların iş hayatına katılım oranı ise %27,4 olarak gerçekleşmiş. Bu oran %51.6’lık dünya ortalamasıyla kıyaslandığında oldukça düşük seviyede.
 
Halihazırda 150 ve üzerinde kadın çalıştıran işletmeler zaten kreş açmak zorundaydılar ama bu kurala uyan çok az işletme vardı. Çoğu işletme bu kuralı ağır buluyordu ve kadın sayısını 150'in altında tutmaya çalışıyordu. Kimi işletmeler de kurala uyum için özel kreşlerle anlaşma imzalama yolunu tutuyordu.
 
Şimdi bu sayı 150'den 200'ü çıkarılıyormuş, olabilir tabii ama bu sefer maddi durumu yetersiz olan annelere 300 TL kreş yardımı yapılacakmış. Tabii burada iyi bir şey yapılmaya çalışılıyor ama bence yine ayrımcılık ve eşitsizlik yapılmış olacak. Kimi kadın yardım alacak kimi alamayacak.
 
Oysa ki amaç; hiç bir ayrım yapmadan tüm çalışan kadınlara yardım yapmak ve kadının statüsünü toplumda daha da perçinlemek ve kadınların iş hayatına katılım oranını daha da yukarılara çekmek olmalı.
 
Kanımca bu iş başarılı olursa sadece kadının iş hayatına katılım oranı değil tüm toplumda da ciddi bir istihdam artışı sağlanmış olacak ve ekonomik büyüme de kendiliğinden gelecektir.
 
Umarım bu sefer Kreş olayında başarılı ama gerçekten başarılı olunur.
 
Üzerinde ciddi durulursa kesinlikle başarılı olunacağını düşünüyorum.
 
**
 
Çalışan anneye kreş müjdesi
 
Güncelleme : 29.11.2012 13:52
 
İşverene kreş zorunluluğu geliyor. Artık 200 çalışanı olan patronların kreş açması gerekiyor.
 
Hükümet, kadın istihdamını arttırmak için tarihi bir düzenlemeyi hayata geçirme kararı aldı. 
 
200'ün üstünde işçi çalıştıran işveren, kreş açmak zorunda olacak. Hali hazırda işverene kreş açma şartı, 150 ve üzerinde kadın çalıştırması durumunda getirilirken, patronların kreş açmamak için 150'den daha az kadın çalıştırdığı ve fazlasını işe almadığı tespit edildi. Bu konuda gelen şikâyetlerin yoğunlaşması üzerine, "kadın çalıştırma" kıstası yerine "200 çalışan" şartının getirilmesi kararı alındı. 
 
300 LİRA YARDIM 
 
Yasal düzenleme gerçekleştiğinde gelecek en çarpıcı yeniliklerden birini de maddi durumu yetersiz olan çalışan annelere "kreş yardımı" sağlanması. Bakanlık bürokratlarının yaptığı ön çalışmada kadınlara yapılacak kreş yardımının 300 liranın altında olamayacağı saptandı. 
 
Alınan olumlu görüşler ile çalışan kadınların 0-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 300 lira maddi yardım yapılması planlanıyor. Bu yardım anneye nakit olarak değil, doğrudan kreşe ödenecek. Yardımı alabilmenin en önemli şartı ise kadının çalışma hayatında kalması. 
 
Sabah Gazetesi
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..