Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '14

 
Kategori
İlişkiler
 

Çalışanlar depresyonda

Çalışanlar depresyonda
 

İş hayatı stresi tetikliyor


Yeni yayımlanan bir araştırma dikkat çekici.
Avita Çalışan Destek Hizmeti’ nin 18 ilde, demografik kriterlere göre seçilen 336 kişi ile yaptığı araştırmaya göre çalışanların iş hayatına yansıyan, depresif hisler yaşadığı sorunların sıralaması şu şekilde;
 
1.İş arkadaşları ve yöneticileri ile yaşanılan sorunlar,
2.İş-yaşam dengesini kuramama
3.Eş/ ilişki problemleri
4.Çocuklarla -özellikle ergenlik döneminde- yaşanan sorunlar
Tüm katılımcıların yüzde 40’lık bir kısmı iş arkadaşları ve yöneticilerle yaşanan problemler nedeniyle iş hayatında çok zorlanıyor. 

İş-yaşam dengesini kurma konusunda, özellikle de büyük kentlerde çalışanlar yüksek oranda mutsuzluk hissediyor. Çalışma hayatının başlarında olan Y kuşağının son temsilcilerinin yüzde 45’i, bu dengeyi kurmakta zorlanıyor. Bu oran 30 yaş sonrası için iseyüzde 35’le yine hiç azımsanmayacak bir sorun oluşturuyor. 

Eş ve çocuk problemleri iş hayatına yansıyor35 yaş ve üstü çalışanların yüzde 44’ü eş ve ilişki problemleri, yüzde 36’sı çocuk ve ergenlik problemleri nedeniyle iş yaşamlarına yansıyan depresif hisler yaşıyor. 

Kentlerde yaşayanların yüzde 40’tan fazlası yılda en az birkaç kez bir avukat ya da mali müşavire danışma ihtiyacı hissediyor.
 
Çalışanların yüzde 64’ü iş ve özel hayatlarında yaşadıkları sorunların çalışma hayatındaki performanslarını etkilediğini belirterek, çözmekte zorlandıkları sorunlar olduğunda;
morallerinin bozulduğunu, 
- performanslarının düştüğünü, 
- konsantrasyonlarının eksildiğini,
- dalgın olduklarını, 
- sinirli ve stresli olduklarını,
- yorgun hissettiklerini
 belirtiyorlar. 
 
Gördüğünüz gibi bireyleri ve toplumları etkileyen önemli veriler var sonuçlarda.
Bu analiz ışığında kurumsal veya bireysel gelişim planlarınızı gözden geçirirken bazı çözüm önerilerimiz şu şekilde olacak.
  • İş ve Yaşamda Denge Workshopları
Bazıları hem iş hem özel yaşamda denge sağlıyor ve mutlu olabiliyorken bazılarımız bunu neden başaramıyor? Bu dengeyi nasıl sağlayabiliriz?
Bunun için çok uzaklara gitmeden bireye önemli farkındalıklar yaşatan bu eğitimler iş ve yaşamda mutluluğun ne paraya ne de zamana bağlı olmadığını göstermesi ve çözümün sadece kişinin kendisinde olduğunu fark ettirmesi açısından önemli.
  • Yöneticilik ve Liderlik Eğitimleri
“Çalışanlar kurumunuzdan değil, yöneticilerinizden ayrılıyor olabilir! “ yapılan başka araştırmalar da bu gerçeğe işaret ediyor. Değişim hızının gün geçtikçe arttığı bir dünyada yoğun bir rekabetle iş yapıyoruz. Yöneticilerinizin de bu değişime ayak uyduran ve hatta değişimi yöneten birer lider olabilmeleri önemli.  Yöneticilik, etkili iletişim, takım yönetimi, yaratıcılık, çalışanı geliştirme, etkili geribildirim verebilme, taktir, koçluk becerileri, değişim yönetimi ve liderlik muhakkak eğitimlerde işlenmeli.
İletişim ve İlişki Yönetimi Eğitimleri
Diğerleriyle daha etkili iletişim kurmak, çatışmadan yapıcı tartışma yapabilmek, birbirimizi doğru anlamak, duygusal zekamızı arttırmak, kendimizi doğru ifade edebilmek, yapıcı geribildirim verebilmek ve farklılıkları engel değil zenginlik olarak değerlendirebilmeleri için tüm çalışanların alması gereken eğitimlerden.
  • Takım Olma Eğitimleri
Birey olmanın ve takım olmanın farkını anlamak ve hatırlamak gerekiyor. Takımların ortak çalışma kültürü oluşturabilmesi için neler yapması gerektiği ile ilgili uygulamalı eğitimler çok revaçta.
  • Bireysel Koçluk ve  Çalışan Destek Hizmeti
O kadar yoğunuz ki kendimizi dinleyecek zamanımız yok, olsa bile tek başımıza işin içinden çıkamıyoruz hatta daha da dibe düşüyoruz, dışarıdan bir uzman desteğine daha sık ihtiyacımız oluyor. Artık bu tarz çözümleri içeren bireysel koçluk hizmetleri veya çalışan destek paketleri ülkemizde de hızla yaygınlaşmakta. Bu konuda da yapılan analizler ve uygulama sonuçları bu hizmetleri alanlarda yüksek performans artışı sağladığını ve yüksek memnuniyetin olduğunu bizlere gösteriyor.  
Bu aktardıklarımız çözümlerden sadece birkaç tanesi.
 
Unutmayalım ki her büyük başarının altında başlangıçta atılan küçük bir adım yatmaktadır.
 
Çalışanlarınıza ve şirket kültürünüze yapacağınız yatırım ve iyileştirmeler çalışanlarınızı güçlendirecek, onlardaki değişim eş, çocuk ve arkadaşlarını etkileyecek, bu değişim toplumu, toplumlar da dünyayı
 
Görüşmek üzere,
 
Meral Dal
 
Kurucu, Eğitmen, Koç
Gelişim Gezginleri Grup
 
Toplam blog
: 19
: 396
Kayıt tarihi
: 22.01.14
 
 

Eğitmen ve  Profesyonel Koçum. Gelişim Gezginleri Eğitim ve Danışmanlık kurucusu olarak bireylerin ..