Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Çalışanları izlemek

Çalışanları izlemek
 

İster hoşunuza gitsin ister gitmesin, ama bir çok şirket çalışanlarını izler. Bu bazen güvenlik sebebiyle bazende kaytarmayı engellemek içindir. Çalıştığım bir şirkette internet erişimleri sınırlandırıldığında ortalığı ayağa kaldırmıştım "Internet özgürlüktür, bu yaptığınız çok yanlış” diye. Fakat sonra önüme çalışanların yaklaşık 2 aylık internette nerelerde gezindikleri ve ortalama harcadıkları süreleri gösteren bir rapor getirdiler. O raporu inceledikten sonra “Haklısınız” dedim ve sustum. Bundan bir kaç ay sonra bir kişinin yalan yanlış bir epostayı sağa sola gönderip tüm Türkiye’ye dağılmasına sebep olduktan sonra kovulmasına da şahit oldum.

Peki nasıl izleniyor çalışanlar?

Erişim kayıtları incelenir

Internet ile ilgili herşey suncular tarafından otomatik olarak tutulur. Eğer bir şirket isterse kolaylıkla bu kayıtlara bakarak hangi sitelere girildiğini ve ne kadar süre ile kalındığını görebilir. Ateş Duvarında(firewall) küçük bir ayarlama ile bunu kişisel bazda(kullanıcı adı yada bilgisayar bazında) yapabilirsiniz.

Cache(zula)deki web dosyaları incelenir

Eğer video yada ses dosyaları gibi içerikler ziyaret edilmişse kullanıcının bunları izleyebilmesi ve dinleyebilmesi için cache(zula) ya inmesi gerekir. Siz web sunucunuzdaki cache bölümünün kapasitesi önce yükseltip sonra buradaki dosyaları incelerseniz kimin neyi dinlediğini, izlediğini yada bilgisayarına yüklediğini görebilirsiniz. Aynı şeyi kullanıcıların tarayıcılarındaki cache’i yada geçmişi(history) inceleyerek kişisel bazda yapabilirsiniz.

Gelen ve giden tüm eposta mesajları Spector CNE gibi programlarla izlenir.

Bu yazılımlarla özellikle belirlenmiş kişilerin yazışmalarını izleyebilir, belirli kelimeleri içeren mesajları inceleyebilirsiniz. Örneğin gizli yürütmeye çalıştığınız bir projenizin adı yada genel müdürünüzün adı geçen mesajları görmek isteyebilirsiniz. Eposta gibi Internet Messenger’da aynı kontrollere tabi tutulabilir.

Klavye kaydedici programlar(keylogger) kullanılabilir.

Ör Key Ghost. Bu sayede çalışanın klavyesini kullanarak yazdığı her şeyi inceleyebilir, görebilirsiniz. Aynı şekilde ekran kaydedici programlarda(screenlogger) kullanılabilir. Böylece çalışanın ekranında gördüğü her şey ikayıt altına alabilirsiniz.

Çalışanların bilgisayarlarında kullandıkları programları kontrol edebilirsiniz.

Bunları yaptıktan sonra;

Çalışanlarınızın girmesini istemediğiniz siteleri belirleyip filtreler oluşturabilirsiniz. Bunu kategorik bazda yapan yazılımlar kullanabilirsiniz.Ör chat yapamasınlar, pornografik içeriğe ulaşamasınlar, video seyredemesinler vb. Bu konuda evde çocuğunuzunda uygunsuz sitelere erişmesini engellemek için aynı yöntem geçerlidir. NetNanny, Cybersitter gibi uygulamalar bu konuda yardımcı olabilir.

Bazı kelimelere engeller koyabilirsiniz

Internet adresinde sizin belirlediğiniz kelimeleri içeren sitelere filtre koyabilirsiniz. Ör seks, sex gibi.

Maalesef kontrol edilmek yada izlenmek çok hoş olmasada yinede kurunun yanında yaşlarında yanmaması için gerekiyor bazen.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..