Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '10

 
Kategori
Projeler
 

Çalışanların performansları yelkenlide ölçülecek

Çalışanların performansları yelkenlide ölçülecek
 

<ı>Kurumsal şirketlerin farklı aktivite ihtiyaçlarına, şirketlerin hiç alışık olmadıkları bir uygulama ile yanıt veren Doğan Sailing, farklı alanlarda hizmet veren onlarca kurumsal şirket ve çalışanlarını denizlere çekerek, onları yelkenlilerde farklı etkinliklerde buluşturdu.

Günümüzde kurumsallaşma yolunda en büyük adımlardan biri olarak görülen insan kaynakları yönetimi ve şirketiçi aktiviteler, şirketleri yepyeni arayışlara yöneltti.

Şirketler artık sadece yaptıkları iş alanı ile ilgilenmiyor; haftasonları çalışanlarını bowling oynamaya götürüyor, doğa yürüyüşleri düzenliyor, çalışanları dalış eğitimlerine katılmaya teşvik ediyor. Düzenlenen sosyal aktivitelerle şirketlerde birlik beraberlik duygusu artarken, çalışanların performansı aynı oranda yükseliyor, sonunda verilen emek ve harcanan zamanın şirkete getirisi hep artı oluyor.

Çalışanların performans değerlendirmeleri sosyal aktivitelerde gizli

İnsanların iş ve sosyal ilişkilerinde gösterdikleri olumlu ya da olumsuz performans, şirketlerin çalışanlarını değerlendireceği farklı kriterler ve performans ölçümü yapılacak yeni uygulama alanları bulmaya yöneltti.

Geçmişte sadece iş tanımında yazılı olan maddeler üzerinden ulaşılan performans puanlama sistemi ilkel birkaç şirket yapısı dışında tamamen değişti. Artık kurumsal şirketlerin hemen hemen tamamı çalışanlarının performanslarını sadece yaptığı iş üzerinden değerlendirmiyor, çalışanların iş yaşamı ile destekledikleri sosyal yaşamları ve hep beraber görev aldıkları sosyal aktiviteler şirketler açısından birer değerlendirme ölçütü haline gelmiş durumda.

Yakın bir gelecekten bu yana birçok farklı şirket, çalışanlarını çeşitli sosyal aktivitelere götürüp takım ruhu ve birlikte çalışma arzusu ile sınayıp, değerlendiriyor. Çalışanlar birlikte bir şeyler yapabilmenin keyfini çıkartırken, aynı zamanda masa başı işlerden uzaklaşmanın da heyecanını taşıyorlar.

Yeni bir heyecan “Hayata Yelken Aç”

Sektördeki sosyal aktivitelerin belirli bir süre sonra klasikleşmeye başlamasının ardından; “Doğan Sailing” devreye girerek kurumsal şirketler için oluşturduğu yelkenli teknede takım çalışması, “Hayata Yelken Aç” ile şirketlere daha önce yapılmamışları sunarken, şirket çalışanlarını da deniz ve yelkenlilerle buluşturmayı amaçlamış.

Yelkenli tekneler üzerinde rüzgar, dalgalar ve doğa ile mücadele ederken, kişilerin hem kendilerini hem de iş arkadaşlarını daha iyi tanımalarına imkan veren eğitim çalışması ile takım çalışması ve birliktelik duyguları da ortaya çıkıyor.

Etik ve sosyal değerler, grup dinamiği, bireysel farklılıkların iş yaşamında değerlendirilmesi, takım halinde çalışmanın kazançları, alternatif çözüm ve davranış şekillerinin iş yaşamında ortaya koyulmasını amaçlayan “Hayata Yelken Aç” programı büyük ilgi toplamış.

Programı Doğan Güzeliş hazırladı

Doğan Sailing’in kurucusu olan Doğan Güzeliş, İTÜ Makine Mühendisliği bölümünü 1985’te bitirdikten sonra Türkiye’de faaliyet gösteren büyük ölçütlü, uluslararası birçok şirkette farklı pozisyonlarda çalışmış. Güzeliş, emekliliğine üç yıl kala deniz ve yelken tutkusuna kapılıp, son işyerinden ayrılarak uzun zamandır çeşitli dalları ile uğraştığı yelkenlere bu kez temel yelken ve denizcilik eğitimleri hazırlamak üzere geri dönmüş.

Güzeliş’in iş yaşantısını ve hayatını temelden etkileyen bu cesaret dolu kararda denizin ve yelkenin büyüsü yadsınamaz derece pay sahibi.

Program içeriğinde neler var?

Tamamen takım çalışması mantığına uygun olarak hazırlanan eğitim programı, şirketlerin farklı departmanlarından 6’şar kişilik grupların katılımı esasına göre hazırlanmış.

Temel denizcilik bilgileri ile program detayları etkinlik başlamadan iki hafta önce detaylı bir biçimde katılımcılara aktarılırken; aktivitelerin bir kısmı takım çalışmasını teşvik eden oyunlar; bir kısmı da konu ile ilgili seminerler şeklinde yürütülüyor.

Etkinliklerin değerlendirme ölçütleri ise birbiriyle bağlantılı. Katılımcıların takım çalışmasında gösterdikleri uyum, gösterdikleri davranış şekilleri (lider, girişken, uzlaşmacı, eğlenceli, kontrollü, detaycı, çekingen), yeni fikirlere gösterilen tepkiler, fikir ortaya koyma becerisi, rakip takıma karşı gösterilen davranış şekilleri, kazanma ve kaybetme durumunda verilen tepkiler, deneyim ve yeteneklerin çalışmalara yansıtılması gibi birçok kriter programın değerlendirme ölçütleri arasında.

Eğitimin ardından…

Yelkenli teknelerde gerçekleştirilen üç günlük takım çalışmasının ardından tüm katılımcılar yelkene başlangıç ve denizde güvenlik eğitimini tamamlamış, iş ve sosyal ilişkilerinde hangi tür sosyal profile uygun davrandıklarını ve bu ilişkileri daha iyi seviyelere getirmek için ne şekilde davranmaları gerektiğini öğrenmiş, şirketteki iç ve dış müşterilerin memnuniyetlerini nasıl artırabileceklerinin farkına varmış, şirket içinde çalışanların bireysel farklılıklarının, işin bütününe ne şekilde katkı yaptığını birebir gözlemlemiş, bireysel farklılıklara saygı duymanın önemini kavramış ve takım halinde çalışmanın yararlarını yaşayarak öğrenmiş oluyorlar.

Bu kazanımların şirket çalışanlarına olan yararının yanı sıra her katılımcı için ayrı ayrı oluşturulan değerlendirme formları şirketin insan kaynakları yönetimine de sunuluyor. Yani şirketlerin insan kaynakları departmanları, kendi çalışanlarının takım çalışması sırasında ortaya koyduklarını detaylı bir rapor halinde ediniyor. Bu da çalışanın performansının değerlendirilmesinde etkili oluyor.

Farklı, buram buram emek kokan, özverili ve disiplinli bir çalışmanın ürünü olan “Hayata Yelken Aç” yelkenli teknede takım çalışması, kurumsal şirketlerin yeni gözdesi. Çalışanların farklı bir atmosferde, en doğal biçimlerde keşfedildiği bu eğitim çalışması yeni adaylarını bekliyor…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..