Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '10

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Çalışkan ve şair başkan: Burhanettin Kocamaz

Çalışkan ve şair başkan: Burhanettin Kocamaz
 

Burhanettin Kocamaz


Bir şey yapabildinse şu dünyada eğer, / Bir şey ki hatırlanmaya bir parça değer, / Bir ses, bir çizgi, bir şiir, bir büyük aşk / Bunlarmış ölümsüzlüğün esrarı meğer.” – Fuat Bayramoğlu 

 

03 Ekim 2010 tarihli Hürriyet gazetesinde Cüneyt Ülsever’in kaleme aldığı, çalışana hakkını veren Bir güzel adam: Behçet Saatcı” başlıklı köşe yazısı okudum. Yıllarca önce eğitimci yazar arkadaşım Ünal Şöhret Dirlik ile onu makamında ziyaret ederek gülen yüzünü gördüğümü anımsadım. Kültür ve sanat üstüne konuştuk. Kahvesini içtik. Sanatın ve kültürün yakınında olan Fethiye Belediye Başkanı Saatcı’yı tanıma mutluluğunu duydum. Kimi Fethiyeli şair arkadaşlarımın kitaplarını yayımlatmasını da yürekten alkışladım!

                                                                                        *** 

Etkilendim ve yazımı yazmaya yöneldim. Bir başka belediye başkanından söz edeceğim.Kim mi? Hemen belirteyim. Tarsus ilçemizin şair ve çalışkan belediye başkanı Burhanettin Kocamaz… 

Kendisini geçtiğimiz yıl İstanbul Turizm Fuarı’nda tanıdım. Kısa görüşmemiz oldu. Mersin ilinde yedi yıl görev yaptığımı ve Tarsus’un her köyünde ve her eğitim kurumunda ayak izim olduğunu söyleyerek başarıyla düzenledikleri ve gidenlerin hoşnut kaldıkları “Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları”na katılmak istediğimi belirttim. Duyarlı ve içten davranışıyla görevli kişiye not almasını buyurdu. 

Aylar sonra Tarsus Belediye Başkanlığından adı geçen etkinliğe çağıran bir yazı aldım. (Ayrıca, dolu dolu beş gün süren etkinlikten de enine boyuna söz edeceğim.) Bu yazımda başkanın oldukça dikkat çekici, ses getiren ve ülke belediyelerine örnek olacak çalışmalarına değineceğim. 

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 1994 seçimlerinde başkan seçilmiş o tarihten beri her dönem seçilen seçmenlerinin ‘yüz akı’ belediye başkanlarından… Kocamaz, kollarlı sıvayarak ve belediye çalışanları ile gönül birliği kurarak Tarsus’u Avrupa kentine dönüştürmüştür. 

Kadın Konukevi, dar gelirlilere toplu konut, huzurevi, kültür merkezi, otogar, belediye binası ve eklentilerini inşa etmiştir. Antik yolu açmış, türbeleri onarmış, Şahmeran anıtını ve Türk büyüklerinin anıtları ile göze hoş gelen öteki anıtları ve yapıları, meydanları, parkları yaptırmıştır. Belediye lokantalarını hizmete açmış, Şelale’de dokuz yıldır geleneksel uluslararası şiir akşamları düzenlemiş, Tarsus evlerini onarımdan geçirerek turizmin hizmetine sunmuştur. Kent içinde büyüklerimizin adlarını verdiği bulvarlar açmış, tarihi Nusret Mayın Gemisi'ni Tarsus’a getirip restore ettirerek en güzel yerde müze olarak konuşlandırmış ve görmek isteyenlerin hizmetine sunmuştur. Kentinde Türkçe tabelalara yer vermesi güzel Türkçemiz adına sevindiricidir! 

Burada sayamadığımız öteki önemli çalışmaların da gerçekleştirildiğini öğrendik. Sonuçta, yapılanlar ve Tarsus’un güzelliği karşısında insan hayretler içinde kalıyor! 

1955’te Tarsus-Nacarlı Köyünde doğan Kocamaz, Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu. Değişik kamu görevlerinde bulunmuş ve eğitim kurumlarında kimya öğretmenliği yapmış, sonarsında kimi şirketlerde başarılı görevleri olmuştur. Kocamaz, kimi birliklerin üyesi olup Türk Dünyası’na katkılarından dolayı “Fahri doktora” unvanı almıştır. Yerel yönetime yönelik dergilerin kendisine verdiği başarı ödülleri var. Kimi kuruluşlar ve yayın organlarınca “Yılın Belediye Bakanı” seçilmiştir. 

Burhanettin Kocamaz, yazınımızın şiir dalıyla ilgili olup yayınlanmış üç adet şiir kitabı da vardır. “Gönlümden Taşanlar” adlı şiir kitabındaki bir dörtlükle vatanı betimlemesi şöyle: “Vatan, her insanda farklı duygudur / Vatan, bu âlemde haklı vurgudur / Vatan, dostlarıma ulaştığım yer / Vatan, pasaportsuz dolaştığım yer.” 

Kocamaz: “Yaptıklarımızı yıllar önce düşümde görsem inanmazdım. Şimdi gerçek oldu. Tarsus, ‘bayraklar ve anıtlar kenti’ olarak bilinmeye başladı. Tarsus şimdi örnek bir kent artık. Tüm alt yapısı tamamlanmış, bir örnek benzerlerine. Çağdaş, modern şehirciliğin gereklerine uygun alt yapısı, kanalizasyonu, yağmur suyu drenajı, içme suyu arıtma tesisleri, atık su tesisleri, otogarı, örnek parkları, meydan düzenlemeleri, bulvarları ile kıskanılan bir kent artık Tarsus.diyerek, çalışmalarını sözcüklerle de sergilemektedir. 

Kutluyor ve başarılarının artarak sürmesini diliyorum. 

                                                                                  * 

Muhsin DURUCAN 

muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..