Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '06

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Çalışma masanız ne durumda?

Çalışma masanız ne durumda?
 

Eve gelince eller mutlaka yikanmalidir


Halka acik tuvaletlerin mikrop yuvasi olduguna inanir, öksüren insandan hemen mikrop kapariz diye tedirgin oluruz.

Kirli bilgisayar tuslarinda pusuda yatan mikrop sayilarini tahmin edebiliyor musunuz? Tuvaletlerin temizligi genelde daha sık yapildigi icin, oralarda daha az mikrop sayisina rastlanmis.

Büro veya internet-kafelerde kullanilan bilgisayarlarin klavyelerinde mikroplarin sayisi cok daha fazla.

Marketlerde alisveris arabalarinin saplarinda küf mantari, salmonel devitkenleri, koli- bakterilerinin barinagi oldugunu söyler arastirmacilar.

Umuma acik telefon kabinlerinde iltihap-bakterileri, agiz ici- mantar mahmuzlari cokca bulunmus.

 

Calisma masalarinda, telefon-pc-klavye-farelerinde neler mi bulmuslar?

Klavyeler klozet oturaklarindan 400-kez daha fazla kirli imis. Nedeni binlerce mikrobun olusmasina neden olan; yemek kirintilari, hapsirma, aksirma, yikanmamis kirli ellerle kullanilan ve tozun neden oldugu binlerce bakterinin barinagi.

Sık sık temizlenmesi gerekiyor. Yemek artiklarinda, saclarda, tirnak aralarindan mikroplara rastlanmis.

 

Calisma masasinin her bir cm² de takriben 3,249 mikrop yuvasinin barinagi olmasina ragmen bilgisayar klavyesinde daha fazla; 4,800 mikrop/ bir cm² de.

Telefon 620 ve mouse de 360 mikrop barindiriyor bir cm² alanda. Oysa klozet oturaginda sadece 8 farkli mikrop bulunmus.

Herkim calisma masasini, klavye, fare ve telefonunu uzun zamandir temizlememis ise is molasinda, yemek yerken ekmegini masaya koymasin.

 

Internet-kafelerde kullanilan klavyelerde allerji yapan küf mantarlari bulunmus.

Mikroplar nemli ve sicak ellerde yogunlasiyor. Özellikle sicak havalarda. Kirli ellerle gözlerimize, burnumuza hatta agzima dokunuldugunda ve mikroplar nefes yollarindan vücudumuza girebiliyorlar.

Eller sık sık yikandiginda mikroplarin oraninda %10 azalma görülmüs.

Yapilan etütlerde ellerini günde bes kez yikayanlarda; nezle, soguk alginligi yüzde 45 az görüldügü saptanmis.

Sicak havali el kurutma makinelerinin icinde biriken mikroplar havayla disari üflendigi icin kullanilmasi tavsiye edilmiyor.

 

Panige kapilip, ellerin dezenfekte edilmesine gerek yok! Cünkü, normal tenin florasini yok ettigi icin ten daha alinganlastigi icin cildin koruyucu direnci azaliyor. Diger taraftan cevre ve sularinda yararli organizmalarin yok olmasina neden oluyor. Normal sabunla yikanmasi yeterlidir.

Saglikli insan bakteri ve mikroplara karsi bagisikli ancak yasli insanlar, kücük cocuklar, ciltlerinde catlak ve yaralari olanlarin biraz daha dikkatli olmalari gerekiyor. Internet-kafelerde bilgisayar-klavyelerine yüzlerce el dokunuyor hergün. Eger klavyeler sık sık temizlenmiyor, dezenfekte edilmesi gerekir. Aksi halde mikroplarin barinagi allerji yapan küf mantarinin barinagi haline gelir.

 

Umumi yerlerde; örnegin barlar vb. lokallerde masalardaki fistik kaseleri kontrol edilmis. 27 insanin kullandigi kaselerde idrar artiklari bulunmus. Nedeni tuvaletten ciktiktan sonra ellerini yikamadiklari icin.

 

Metal para kagit paradan daha fazla kir barindiriyor üzerinde.

 

Bankamatiklerin tuslari, otobüs ve trenlerde tutundugumuz yerler, tuvalet kapi kollari aklima gelenlerler arasinda. Kasaplar ve ekmek satan dükkanlarda elleri ayni anda para ve malla temas ediyor.

Bildigim kadariyla bu konuya henüz cözüm bulamadilar.

Bayanlarin ortalama % 90 i, erkeklerin % 75 i tuvaletten ciktiktan sonra ellerini yikiyormus bu ülkede.

Sevgiler-saygilar

Mine
12.12.2006

http://biryardimeli.bz.tc/ (Lütfen bu linki tiklayin ve kapatmadan önce iyi düsünün, olurmu? hedefimize ulastigimizda sevinci mutlulugu burada birlikte kutluyacagiz. Bu kampanya amacina ulasmali...

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..