Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '12

 
Kategori
Tarih
 

Çam süsü Türklerin geleneği

Çam süsü Türklerin geleneği
 

Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Fatih Altaylı'nın Teke Tek Programında (2009 Yılı) yılbaşındaki çam süslemesinin Türk Adeti olduğunu anlatınca çok şaşırmıştım. Çam süsü geleneğinin Hıristiyanlara nasıl geçtiğini öğrendiğimde tabiri caizse bir yaşıma daha girmiş gibi oldum.

Eski Türklerin geleneğinde "Hayat Ağacı" kavramı var. Hayat Ağacı yerden başlıyor, gökyüzüne uzanıyor. Gökte Göktanrısı var. Göktanrısına "Ülgen" deniliyor. Ülgen, gece ve gündüzü idare ediyor, insanları da koruyor.

Türklerde güneş kutsal ama Tanrı olarak kabul edilmiyor. 22 Aralıkta günler uzamaya yani güneş daha fazla dünyayı aydınlatmaya başlıyor. İnanışa göre gece ve gündüz devamlı rekabet halinde bulunuyor.  22 Aralıkta gündüz geceyi yeniyor. Gündüz daha çok ortaya çıkmaya başlıyor. Güneş çok kutsal, güneş yeniden doğuyor diye şölen yapıyorlar. Türkler o günü "Yeniden Doğuş Şöleni" olarak kabul ediyorlar.

Türkistan'da yetişen "Akçam Ağacı", Hayat Ağacı olarak kabul ediliyor. Göktanrı bize iyi gün
gösterdi diye ağacın altına hediyeler bırakıyorlar, dallarına da gelecek sene neler istiyorlarsa bağlıyorlar. O günlerde bayram yapılıyor. Güzel elbiseler giyiliyor, evler temizleniyor, eğleniliyor, ziyafetler yapılıyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar, büyükbabalar, nineler ziyaret ediliyor. Aileler bir araya gelerek yiyip içiyorlar. Yedikleri, yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur getirir inancı var.

Bayramın Adı:Nartugan. (Nar:Güneş, Tugan/Dugan:Doğan)

Avrupalılar bu geleneği Türklerin Avrupaya gelmesiyle öğreniyorlar. (Hıristiyanlıktan önce.) 

İznik Konsili M.S.325'te Hıristiyanlık inançları ile ilgili kararlar almak için toplanıyor. Türklerin bu geleneğini (pagan inancı sayıyorlar) İsa'nın doğuşu olarak kabul edelim diyorlar. Böylece gelenek Hıristiyanlara geçiyor. İsa'yı güneş olarak düşünüyorlar. İsa'nın doğuşu anlayışı buradan kaynaklanıyor. İlk zamanlarda ağaç süsleme yok, daha sonra başlıyor. Çam süsleme 1605'de Almanya'da, daha sonra Fransa'da görülür.

Aslında 5000 yıllık Türk geleneği, 1700 yıldır Hıristiyanlık inancı (Noel kutlaması) olarak yaşatılıyor. Avrupa Türklere ilkel/barbar gözle bakmasına rağmen, herşeyden önce pek çok bilimsel konuyu bizden öğrenmiştir. Gömlek, pantolon, tuvalet vb. bir çok medeni hayat tarzı Türklerden Avrupa'ya geçmiştir.  

Orta Asya'daki "Hayat Ağacı"nı Anadolu'daki pek çok halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.

Ağacın dallarına bez, paçavra vb. bağlama Anadolu'da halen uygulanmaktadır.

Tarihimizin derinliklerinde kimbilir neler saklanıyor. Atatürk'ün kurduğu Türk Tarih Kurumu'nun işlevini yeterince yerine getirmediğini düşünüyorum.  

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 48
: 4273
Kayıt tarihi
: 28.08.12
 
 

Kamudan emekliyim. Yaşam felsefem "hayatın içinde her olayın sorgulanması gerektiği" yönündedir. ..