Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '16

 
Kategori
Sağlık
 

Çamaşırarı evin içinde kurutmak tehlikeli

Çamaşırarı evin içinde kurutmak tehlikeli
 

GÖRSEL NETTEN


Çamaşırların özellikle kışın içeride kurutulması sorun oluyor. Yazın dışarıda kurutuyoruz ama kış olunca çamaşırlar hem kurumuyor hem de baca dumanları ve kalorifer islerinden kirleniyor. O nedenle genelde evde kurutma yoluna gidiyoruz. Yattığımız odada ve salonda kesinlikle çamaşır kurutmuyorum hele aşağıdaki haberi okuduktan sonra bu konuda çok titiz davranıyorum, zira: “ Çamaşırları içeride kurutmak insan sağlığına ciddi oranda zarar veriyor ve önemli hastalıklara zemin hazırlıyor.”  Diyor Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanını Emel Olcay ve Prof. Dr. Tanfer Kunt’un uyarılarına önem verdim, çamaşırlarımı, kalorifer üzerinde de kurutmuyorum, zira kalorifer üzerindeki çamaşırlar kururken oluşan yoğun buharlaşmadan dolayı odanın oksijen ve nem dengesini bozuyor. Bu da astım ve diğer solunum yolları hastalıklarını tetikliyor,  kullanmadığımız ara odaya çamaşır kurutucu teli açıyorum onlarda kurutuyorum. Sağlığımız için önemli uyarılara kulak verelim. Sağlık büyük hazine kıymetini bilelim. İşte Dr. Emel Olcay’ın uyarıları:

NAHİDE ÇELEBİ

Günümüz koşullarında hemen hemen herkesin deterjan kullandığına değinen Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel, konuyla ilgili açıklamalar yaparak bilinçlenmemiz gerektiğini dile getiren bir konuşma yaptı. 

“Herkesin tercihi olan deterjanlar yumuşatıcılar içinde bulunan kimyasal maddeler, suda çözünerek kirli çamaşırlarımızı derinlemesine temizlemekte. Tabi ki, bu kimyasal atıklar yıkama işleminden sonra iyice durulamaya rağmen çamaşırlarda bir miktar kalmakta. Kurutma işlemi esnasında su ile birlikte buharlaşarak bulunduğu atmosfere yayılmakta kimyasal atık kirliliğine sebep olabilecek kadar tehlike içermektedir. Bu nedenle çamaşırlarımızı kapalı ortam yerine açık havada kurutmak en doğru ve mantıklı işlem olacaktır.”

Günümüz koşullarında şehir yaşamı ve dış ortamda çamaşır kurutma hiç gerçekçi değil hatta hayal bile olduğu yerler var. Balkona asılamayan çamaşırlar yönetim kaynaklı sebepler site yaşamı gibi. Bu nedenle çamaşır kuruttuğumuz odaların iyi havalandırılması bu ortamda yaşlı veya bebeklerin kalmaması en önemli uyarı.  Şehir hayatında yaşayanların bu konudaki en büyük kurtarıcı ise çamaşır kurutma makineleri olmakta. Önceleri bu makinalara yaklaşım tedirginlik içinde idi. Sebebi çamaşırlar da elektriklenme yaptığından dolayı idi.  Bu durumda kurutma makineleri iyi bir alternatif olarak değerlendirmek mümkün. 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..