Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '13

 
Kategori
Güncel
 

Cami avlusuna bankamatik koymak ne kadar doğru?

“Ankara'daki Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin avlusuna kurulan bankamatik cemaati ikiye böldü.

Ankara'nın Çankaya ilçesindeki 50 yıllık Sokullu Mehmet Paşa Camii, son günlerde ilginç bir tartışma ile gündeme geldi. Sokullu Paşa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile bir banka arasında yapılan sözleşme sonucu, cami duvarının bir kısmı yıkılarak avluya bankamatik konuldu. Ancak bankamatik cami cemaatini ikiye böldü. Bankamatiğin cami imamından habersiz yapıldığı iddia edilirken, "Faiz lobisi buraya da mı girdi, faiz haram ve bu işi yapanın camide ne işi var" eleştirileri dile getirilmeye başlandı. Önemli olanın caminin selameti olduğunu düşünen bir başka grup cemaat ise "Neticede geliri camiye kalıyor, böylece daha iyi imkânlarda ibadet ediyoruz" diyerek bankamatiğe yeşil ışık yaktı. Derneğin Muhasebecisi Etem Akkaya ise bankadan aylık 800 lira kira aldıklarını, bunun cemaatin camiye yaptığı bir yıllık bağışa denk geldiğini belirtti. Akkaya, "Tüm bankalara yazı göndererek çağrıda bulunduk, hepsinin bankamatiğini cami avlusuna getireceğiz" diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanlığı vaizleri ise konuyla ilgili, "Bankalar faizle uğraşan bir müessese olduğu için çekingen olmakta fayda var" değerlendirmesini yaptı.”

Çok ilginç bir haber! Çok su götürecek, çok tartışılacak bir haber!

Cami Cemaati bu işe ne der, Diyanet İşleri Başkanlığı fetva kurulu bu işe ne der bilinmez; ama dini açıdan düşünüldüğünde pek mantıksal gelmiyor. Müslüman olsun veya olmasın, insanların sırtından geçinerek, onları sömürerek paraya para demeyen, bir asalak gibi zenginliklerine zenginlik katan bankalar, şimdi de Müslümanların en kutsalı sayılan ve İslam’ın sembolü olan camilere göz dikmiş görünüyorlar. Bunu da güya camilere bir gelir getirici unsur olarak gösteriyorlar. Buna Cami Cemaati izin vermiş görünüyor.

Yazık, hem de çok yazık! Hangi banka olursa olsun, bir bankamatiğin cami avlusunda olduğunu düşünmek bana ağır geliyor.

Hem camide vaazlerde faizin haram olduğunu söyleyeceksin, hem de caminin avlusunda bu işle iştigal eden bir bankanın faiz aldığı, verdiği bir ATM cihazının kurulmasına, catır çatır faiz işleriyle uğraşmasına izin vereceksin. Din, faiz olmaz, olmuyor beyler!

Olmuyor ey cemaat, olmuyor ey Diyanet İşleri Başkanlığı, bir an önce buna bir son verilmesi gerekiyor.

Zaten faiz lobisinin girmediği, haramın sokulmadığı, sırf birkaç kuruş verecek diye, camilerin ihtiyaçları görülüyor diye, camiye bankamatik kurmak, kurmasına izin vermek, hiç doğru gelmiyor, sonuna kadar eleştirilmeye müstahaktır. Faiz lobileri isteseler, zaten bankamatik kurmadan da caminin ihtiyaçları için verdiklerinden daha fazlasını verirler, hibe ederler. Bu yapılan, suyu bulandırmaktan başka bir şey değil, bunun başka izahı olmaz, olamaz. Diyanetin söylediği gibi faizle iştigal eden bir müessesenin, sırf biraz gelir elde edecek diye çekingen kalması bir yana, eğer gerçekten bir kurum 800 TL vermekten aciz durumdaysa yazıklar olsun!

Cami en temelde bir dinin ibadethanesi ve bu ibadethane içerisinde bu dinin alenen men ettiği bir şekilde para kazanan bir kurumun çok rahatlıkla iş görüyor olması abes olmuyor mu?

Camilerin avlusu bol, o zaman bütün bankalar ATM’lerini kursunlar. Oh ne ala!!!

Mademki illa da para kazanacaklarsa, oraya dükkân yapıp bir esnafa kiralasalar, kesin daha fazla para kazanırlar. Hem de makul ve mantıklı olup, dinen daha uygun olur.

Nasrettin Hoca’ya “Hocam tuvalette sakız çiğnemek caiz midir?” diye sorduklarında; hoca beyaz sakalını sıvazlayıp “ııı” diyerek biraz düşündükten sonra şu cevabı vermiş: “Caiz olmasına caizdir de sizi o halde görenler başka bir şey çiğniyor zanneder!”

Yani, hal, hareket, tavır, eylem ve söylemleriniz dinine, imanınıza, inancınıza, yerine ve zamanına uygun olmalıdır.

Nerede olursa olsun, bir caminin bu tür bir amaçla kullanılmasına pek doğru bulmuyorum. Cami avlusuna bankamatik koymak ne kadar doğrudur veya değildir, takdir bu işlerin Uzmanları ve fetva makamlarınındır.

 NOT: resim netten alıntıdır

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..