Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '13

 
Kategori
TV Programları
 

Çamlıhemşin Başrolde:Sevdaluk

Çamlıhemşin Başrolde:Sevdaluk
 

şenyuva köyü


Demet Akbağ, Erdal Özyağcılar alınmasın ama, bir Karadenizli olarak Çamlıhemşin yaylaları ve Şenyuva Köyü başrolde bu dizide.

Yaz tatili sonrasında iş arkadaşım Arzu cep telefonundan izlettirdiği yemyeşil köyünü, uçsuz bucaksız yaylaları ve kuzineli evini görünce "burası cennet, orada olmak isterim" demiştim. Şenyuva Köyü'nden bahsediyorum, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir köy.

Vikipedia'ya baktığınızda köyle ilgili şu bilgilere ulaşırsınız; köyün ekonomisi gurbetçilik diye tabir edilen, ekonomik olarak gelismis sehirlere veya ulkelere gidilip calisma veya isletme kurma seklinde gelir elde etme, turizm ve tasimacilik, balcilik ve çay uretip satmaya ( bu yol artik neredeyse hic kullanilmamakta, bu is daha cok yorede yasayan "laz" olarak tabir edilen komsu koylerden gelen tarimcilara yarilik, yani komisyonculuk sistemiyle devredilmekte ) dayalidir. Ayrica, köyde okur-yazar oraninin, is gucune katilimin ve girisimciligin yuksekligi sonucu kisi basina dusen milli gelir orani Turkiye ortalamasinin bir hayli ustundedir.

Karadeniz'in en güzel tonlarındaki yeşil ve mavisi burada buluşmuş sanki. Bol oksijenli yaylaları ve gürül gürül akan Fırtına Deresi ile ayrıcalıklı bir yöre. Fırtına Deresinin Çamlıhemşin'in içinden geçmesinden dolayı burası Fırtına Vadisi diye anılıyor.

Sevdaluk dizisinde de Karadeniz insanının kıpır kıpır yerinde duramayan hareketli halini, pratik zekasını, mucitliğini, kadınının gücünü Şenyuva'nın muhteşem manzarası eşliğinde izledik. Bence senaryonun önüne geçen de bunlar oldu.

Eminim diziden sonra yöredeki turizmde bir patlama yaşanacaktır. Zaten son yıllarda keşfedilmişti buralar.

Akşam lisede okuyan oğlum gelip de; "anne Sevdaluk'taki evler dizi için mi yapılmış" diye sordu. Bu manzara, evlerin konumu, dekor olacak denli güzeldi. Sadece dizideki Adalet Pansiyon dizi için yapılmış aldığım bilgiye göre. O da diziden sonra aynen muhafaza edilecekmiş. Diğer evler ve mekanlar doğal haliyle ekranlarda.

 
Toplam blog
: 306
: 1007
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Çevre Mühendisiyim. Kitap okumayı, film izlemeyi, yazı yazmayı seviyorum. 2 erkek çocuk annesiyim..