Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '18

 
Kategori
Bayramlar
 

Can Dostlar Bayramınız Kutlu Olsun

Can  Dostlar  Bayramınız  Kutlu  Olsun
 

Saygıdeğer okuyucularım, hepinize hayırlı ve sağlık dolu bayramlar diliyor, işlerinizde bereketli ve başarı dolu günler diliyorum. Bu kutsal bayramın bütün yurtta barışa ve kardeşliğe vesile olmasını   gönülden istiyorum.

Toplum yaşantımızda dini ve milli bayramlar vardır. Ramazan ve Kurban Bayramı dini bayramlarımızdandır. Cumhuriyet Bayramı, Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi bayramlar da Milli Bayramlarımızdır. Bunları her yıl zamanı geldiğinde birlik ve beraberlik içinde kutluyoruz. Bayramlar milletleri ayakta tutan, birlik ve beraberliğimizi sağlayan sosyal ve toplumsal bağlamında büyük emeği olan kutsal günlerdir. Bu bayramların aydınlığında barışmak ve yan yana gelmek kardeşlik bağları içinde yaşamasını sağmak dini ve milli geleneklerimiz içinde yer alır.   

İşte şu günlerde milletçe beraber kutladığımız Kurban Bayramı  bu bayramlardan biridir. Kurban Bayramında adından da  anlaşılacağı üzere kurbanlar kesilir. Kurban kesmenin de bir adabı vardır. Gerçi ben bir din hocası değilim. Bu konu da   ukalalık yapmak istemem. Yine de Sayın Hocalarımızdan  edindiğimiz bazı bilgilere göre kurban konusunda bir iki cümle ile görüşlerimi arz etmek isterim:

Hali vakti yerinde olanlar kurban keser. Örneğin bir evi, aylık maaşı, 3 kat elbisesi, çamaşırları için, evinde kullanılan araç ve gereçler ( yani bir çamaşır makinası). Binecek vasıtaları varsa ( Araba-oto, v. s.), borçları varsa ve bunları ödeyecek durumda ise  aklı yerinde olan   insanlara  kurban kesmek düşer. .  

Kurban koyun, keçi, sığır ve deve gibi hayvanlardan seçilir.  Bunların da sağlam olması gerekir. Gözleri kör, zayıf. cılız, dişleri dökülmüş veya kulakları kesik hayvanlardan birini kesmek doğru değildir. Kurban kesilirken de hayvanlara  eziyet verilmemelidir. Bıçaklarımız son derece keskin olmalıdır.  Kurban keserken bunu iyi bilen kişiler vasıtasıyla kesmeliyiz.

Kurban kesildikten sonra üç bölüme ayırmalıyız. Bir bölümü ihtiyacı olan fakirlere, bir bölümü yakın komşularımıza, dostlarımıza ve bir bölümü de ailemize bırakmalıyız. Günümüzde kurbanlarınızı hayır kurumlarına ve öğrencelere yardımcı olan güvenilir vakıflara da vermek caizdir. ( Bu konuda ilçe Müftülüğümüzden de daha güvenilir bilgiler almak mümkündür ) Kurbanın ve her hayvanın 7 yerini yemek haramdır: Kurbanın akan kanı, belv aleti, bezeleri, idrar kesesi, safra kesesi, dişi hayvanın önü, erkek hayvanın hayâları haramdır, ( koç Yumurtası) gibi. Aslında bu bir inanç meselesidir. Benim fazla bir şey söylemeğe söylemem lüksüm yoktur.

Tekrar saygıdeğer okuyucularımın ve Yüce Devletimizin Mübarek Kurban Bayramlarını en iyi dileklerimle kutluyor, işlerinde sağlıklı ve barış dolu günler diliyorum.  Barış ve sağlık dolu, bereket yüklü daha nice bayramlara sevgiyle efendim.  Bu kutsal günlerin anlamına uygun bir dörtlükle sözlerimi bağlamak istiyorum:

              DÜNYADA
Fakiri, zengini bir tutmak güzel
Şu nefreti, kini unutmak güzel
Üç günlük fani ve yalan dünyada
Kardeşçe bayramı kutlamak güzel…

              Abdülkadir  GÜLER
            Yaz Güneşi Bengisu / Şiirler,
        Söke Cumhuriyet Matbaası, 2004.





 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..