Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '20

 
Kategori
Güncel
 

CAN AZERBAYCAN'A SELAM

 

 

                                    

Yaklaşık 15 gündür Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar oluyor. Azerbaycan-Ermenistan geriliminde sıcak saatler yaşanıyor. Geçen gün Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence’ de sivilleri vuran Ermenistan, dün de Berde, Beylegan, ve Terter’ deki sivil yerleşim yerlerine saldırı düzenlediler. Azerbaycanlılar elbette boş durmadılar.  Onlar da ordunun ilerleyişi sırasında Cebrail’e bayraklarını diktiler. Ermenilerin saldırısı sırasında 30 Azerbaycanlı sivil yaşamını yitirdiler. 121 kişi de yaralandılar.  Vefat eden Azerbaycanlı soydaşlarımıza Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Öte yanda Cebrail kenti ve birkaç köyün kurtarıldığını duyuran Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “ Büyük Mercanlı, Maralyan ve Şeybey köylerinden sonra Cebrail kenti de işgalden kurtarıldı.

 

     Bir ara Karabağ için şöyle bir dörtlük yazmış ve bunu da Azerbaycan’ın değerli yazarlarından Prof. Dr. Tamilla Abashanlı Aliyeva’ya armağan etmiştim. Prof. Dr. Tamilla Abashanlı Aliyeva, şu anda Muş Malazgirt Üniversitesi’nde dekandır. ( Mayıs- 2009)

 

                   KARABAĞ’DA                         

           Karabağ’da çiçek açan her yerin

           Alnında şafak gülü var her erin

           Azerbaycan’da gençler feryat ediyor

           Ne olur onlara silah gönderin..

               (   Abdülkadir GÜLER / Çağrı dergisi /  S :590, Ocak  2009- Ankara ) 

                   

diyerek çağrıda bulunmuştum. Bu arada Ermenistan ile Azerbaycan arasında 10 günü aşkındır süren şiddetli çatışmalar sırasında Ankara’da Bakü’ye kritik bir ziyaret gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, silahların konuşmasının ardından Azerbaycan’ı ziyaret eden ilk isim oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşen Çavuşoğlu, destek mesajı verdi. Çavuşoğlu,  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda: BİZ BİR MİLLETİZ, gerektiğinde bir devlet gibi davranacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Azerbaycan’dır, Azerbaycan’da Türkiye’dir, ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu’nun Azerbaycan’ı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Bu ziyaret kardeş iki ülkenin açık desteğinin göstergesidir. Türkiye istikrar sağlayıcı rol oynuyor “ dedi.  

 

Azerbaycan Ermenistan işgali altındaki topraklarını geri almak için başlattığı operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusuna bağlı askerlerin cephede yiyecek, içecek sıkıntısı çektiği ve ikmal yapılamadığı için mevzileri bırakıp kaçtığı aktarıldı. Yapılan açıklamada,“ Hadrut’ta Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin 3.üncü Alayı’na bağlı askerler savunma alanında silah, yiyecek ve yakıt sıkıntısı yaşadıklarını, aynı zamanda askeri birliğin şoförleri askeri araç ve ekipmanı savaş alanında kaçtıklarını ifade ettiler.  Bu arada Rusya Cumhurbaşkanı Putin araya girerek Azerbaycan ve Ermenistan’ ın bir araya gelip ateşkes ilan etmelerini önerdiler. Bu yazıyı kaleme aldığım sıralarda (10 Ekim 2020)   günü Karabağ’da silahlar sustu.  Esir değişimi ve ölenlerin cenazeleri kaldıracaklardı. Ne yazık ki bir gün sonra Ermeniler Ateşkesi ihlal ettiler. Yine Gence’ ye top atışlarını yaptılar. Gence’ de sivilleri vurdular.

 

Azerbaycan’ı öteden beri seven bir Türk vatandaşı olarak bu çatışmaların bir an evvel son bulmasını ve Ermenilerin işgal ettikleri Karabağ’dan ve buna bağlı yerleşim yerlerinden biran evvel ayrılmalarını diliyorum.  Savaş bir felakettir, Bu savaşın son bulmasını diliyorum.   Bu yazımı ünlü Azerbaycan şairlerinden Bahtiyar Vahapzade’ nin  “ Azerbaycan- Türkiye”     başlıklı bir şiiriyle sözlerimi bağlamak istiyor ve sevilen şair Bahtiyar Vahapzade’yi rahmetle anıyorum.

 

           AZERBAYCAN – TÜRKİYE  

         Bir ananın  iki oğlu,
         Bir amacın iki kolu.
         O da ulu, bu da ulu
         Azerbaycan - Türkiye...

         Dinimiz bir, dilimiz bir,
         Ayımız bir, yılımız bir,
         Aşkımız bir, yolumuz bir
         Azerbaycan - Türkiye...

         Bir milletiz, iki devlet
         Aynı arzu, aynı niyet.
         Her ikisi cumhuriyet
         Azerbaycan - Türkiye...

         Birdir bizim her halimiz
         Sevincimiz, melalimiz.

         Bayraklarda hilalimiz

         Azerbaycan - Türkiye...

         Ana yurtta yuva kurdum,

         Ata yurda gönül verdim.
         Ana yurdum, ata yurdum
         Azerbaycan - Türkiye...

                              Bahtiyar VAHAPZADE

                      (16 Ağustos 1925- 13 Şubat 2009)

 

       Abdülkadir GÜLER

     11  Ekim 2020-  SÖKE

                        

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..