Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Can Dündar İntihalci mi?

Can Dündar İntihalci mi?
 

resim:realhaber.com


Araştırmacı-yazar ve belgesel yapımcısı Can Dündar hakkında da intihal(çalıntı) suçlamaları var!

İzmir Tüyap Kitap Fuarı’nda beni yalnız bırakmayan dostlarımla sohbetimiz sırasında Türkiye’de edebiyat, müzik, sinema ve akademik araştırmalarda tahmin edilenden fazla çalıntı eser iddialarının olduğunu söylediğimde dostlarım şaşırmış, özellikle Tijhal Hanım çalıntı iddialarının içinde “Can Dündar”ın ismini duyunca adeta şok yaşamıştı. Ben de kendisine bu konuyla ilgili bir blog yazma sözü vermiştim.

Ancak kamuoyunu öylesine şok edecek sayıda ki bu çalıntı iddiaları, sadece ben burada Can Dündar ile ilgili intihal suçlamalarını aktaracağım. Tabii ki aktaracaklarım, sanat dünyasında “malumu ilam”dan başka şey değil! Halkımızın bilmesinde de fayda var…

BİR:
“Vefatının ardından tamamen ortadan kayboldu gitti!” diyerek; Atatürk’ün yaveri Salih Bozok’un anılarını “Yaveri Atatürk’ü Anlatıyor” adıyla kitaplaştırır. 2001 yılında basılan kitaba Can Dündar, “Yayına hazırlayan” diye imza atar. Oysa, 19 Mayıs 2001 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Işık Kansu’nun yazdığına göre, anılar kaybolup gitmemiş, 1985 yılında, Çağdaş Yayınları tarafından Sami Karaören’in derlemesi ve sadeleştirmesiyle “Hep Atatürk’ün Yanında” adıyla yayımlanmış. Kansu, “Can Dündar’ın yayına hazırladığını öne sürdüğü kitap, 1985’te yayımlanan kitabın noktası virgülüne kadar tıpkısının aynısıdır… Kimi ara başlıkları değiştirilmiştir, o kadar!” der.

İKİ:
21 Mart 1996’da Show TV’de yayımlanan Can Dündar imzalı belgesel dizi “Aynalar”ın “Türkân Sultan” belgeselinin Prof. Dr. Seçil Büker ve Canan Uluyağcı imzasıyla, AFA yayınları arasında 1993’te çıkan “Yeşilçam’da Bir Sultan” adlı kitaptan çalıntı olduğu iddia edilir.

8 Ocak 1997’de mahkemeye başvururlar. Sonuçta, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nu oluşturan 43 yargıç, 2 Nisan 2003’te Can Dündar’ın intihal suçu işlediğine oybirliğiyle karar veriyor.
Romantik intihalci, eser sahiplerine 19 küsür milyar lira tazminat ödüyor, üç katına kadar tazminatla ilgili dava da devam ediyor.

ÜÇ:
1997 yılında Kuva-yı Medya dergisi, Can Dündar’ın “Aynalar” belgesleinin Orhan Gencebay bölümünü, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Meral Özbek’in “Popüler Kültür-Orhan Gencebay Arabeski” adlı kitabından intihal ettiği iddiasını yazar.

DÖRT:
Yine “Aynalar” belgeselinin Yılmaz Güney bölümüyle ilgili olarak, Dadaş Sinemacılık ve Tic. Ltd. Şti. Beyoğlu 9. Noterliği’nden çektiği 11 Nisan 1996 tarih 9288 no’lu ihtarname ile Can Dündar’ı hırsızlık ile suçlar.

BEŞ:
Can Dündar’ın Susurluk olayı ile ilgili “40 Dakika” programını da Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul’un birlikte yazdıkları “Reis” adlı kitaptan intihal ettiği yolundaki iddia da Kuva-yı Medya dergisinde yayımlanmıştır.

Can Dündar'la ilgili iddialar, Mahmut Çetin’in hazırladığı ve biyografi.net yayınlarından çıkan “Çalıntı Polemikleri” adlı kitaptan alıntıdır. Konuyla ilgili diğer kaynaklar ise: Romantik İntihalci-Rahmi Yıldırım, İntihalde Ulusal Kriterler-Rahmi Yıldırım ve http://www.sinbad.nu-21aralık/ 2004

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..