Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '21

 
Kategori
Deneme
 

Can Kıymetlidir.

Bugün "can" konusunda yazmak istedim. Çünkü ömrümüz boyunca bizim asli konumuz zaten canımız.  Canımız: Sevdiklerimizin canları. Hatta tanımadıklarımızın canları.

Can. İçimizdeki hayat enerjisi. Ruhla birlikte anne karnında sadece birkaç yüz hücreden ibaretken bile bizi biz yapan.

Bir oyuncak araç düşünün. Uzaktan kumandalı ve pille çalışıyor. Pili olmadığında oyuncak araba hiç çalışmaz. Birkaç parça malzeme ve tekerlekten, renkli kaportadan ibaret hoş, hareketsiz  bir nesne. Bu oyuncak arabanın kumandayla birlikte çalışmasını sağlayan bir sistem var. İşte bu da bizim beynimizdeki nöronlar sayesinde varlığını ortaya koyan ruhumuzdur.

Sistemin faaliyete geçebilmesini sağlayan ise kumandadaki pillerdir. Yani enerji. 

Bedenimizdeki enerji olmazsa biz canlı sayılmayız. Sadece et ve kemiten kandan vb. ibaretiz.  

Ruhumuz da yine bizi biz yapan engin bir görünmez varoluş. Bu ikisi fiziksel  bedenimizle birlikte bizi oluşturuyor işte. Bu Dünya hayatında ancak üçü de varsa biz gerçek oluyoruz. Öbür alemde ruhumuzla var oluyoruz.

Her neyse. "Can"  içgüdüsel olarak insanoğlunun hep korumaya çalıştığı varoluş.. Hayat özü.

Her bir can çok kıymetli ve özeldir. (Her çocuk doğuştan masumdur. Ancak beraberinde getirdiği genetik özellikleri çok kötü ise, iyi bir aile eğitimi ve şartlara göre bir insan kimseye fazla zararı dokunmadan uyumlu yaşayabilir.)

Her can kıymetlidir evet.

İnsanlara sayı gözüyle, bir konu öznesi olarak asla bakamayız. Herkes ailesi- sevdikleri için  eşsizdir ve yeri doldurulamazdır. Bir insan sevdiği birisini kaybettiğinde ona dünyayı bağışlasanız faydasızdır.

Bir insan cani katillerce öldürrüldüğünde, siz onu öldürenleri bütün sülalesiyle birlikte yakalasanız, en ağır cezayı da verseniz nafile. O annenin-babanın  tarifsiz yası bitemez, hatta teselli olamaz.

En önemlisi, en güzeli, günümüz modern devlet yapısı içinde  insanların canlarının kanunlar doğrultusunda, emniyet güçlerince çok iyi korunmasıdır. Vergi toplanmasının amacı da zaten böyle hizmetlerin yürütülmesidir.

Çünkü insan canı kutsaldır ve çok değerlidir.

Burada:  masumları canice katleden, soykırımlar yapan kimseleri elbette hümanizm çerçevesinde değerlendiremeyiz. Çünkü malum bütün kitabi dinler insan öldürmeyi şiddetle yasaklamıştır. Cinayet ve  hatta kendi canına kast dahi büyük günahlardandır.

 Sözümü bağlarken; cinayet faillerinin yakalanması elbette toplumun işleyişi,  içimizdeki vicdani adalet duygusunun yerine gelmesi, asayişin temini ve caydırıcılık açısından şart olsa da "aslolan : insan canının psikopat, hastalık ölçüsünde kindar, vahşi, kuralsız kimselerin şerrinden, katliamından korunması olmalıdır"  diyorum.

Çünkü  katilleri cinayet işlemeden önce caydıracak-engelleyecek önlemler yetersiz kalırsa, masum canları kaybedilirse,  insanların ruhunda kalbinde kocaman, asla kapatılamayacak hüzün dolu karadelikler açılacaktır.

Çünkü her insanın bir anne babası vardır. Sevenleri vardır. Her can fiziği, zekası, yetenekleri ne olursa olsun ailesi ve sevenleri için eşsizdir. 

İnsanlar Allahın çok özenle yarattığı canlardır. Hataları kusurları varsa hesabı Yaratanımız soracaktır.

Hiç kimse kendi kafasına-egosuna  göre bir başka insanın canına kastetme hakkına sahip değildir.

Çünkü insan çok kıymetlidir.

 

 

 
Toplam blog
: 148
: 384
Kayıt tarihi
: 21.09.07
 
 

Merhaba...  Üniversite mezunu Kamu İdaresinde  çalışan bir bayanım. Ankara'da iki oğlumla yaşıyorum..