Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Çanak çömlek patladı

Sanatla ve tarihi eserlerle pek arası iyi olmayan başbakan, çılgın proje için yapılacak hafriyat sırasında zarar görebilecek tarihi eserler için “birkaç çanak çömlek” demiş. Aslında buna benzer sanatsal eserlere ve yapılara uzak tavrı daha önce de görmüştük. 

Hidroelektrik baraj yapılmasıyla zarar görecek olan Allianoi antik şehrinin varlığı önce inkar edilmiş, sonra baraj yapılmasının daha önemli olduğu iddia edilmişti. “Ucube” heykelin başbakanın beğenmemesi üzerine yıkılması, Melih Gökçek’in “böyle sanatın içine tükürmesi” ve Hitit amblemini Ankara’nın simgesi olarak görmemesi ile birlikte daha pek çok benzer örnek sayılabilir. 

Benim gözlemlerime göre iktidar genelde İslam dönemi öncesini yansıtan ya da günümüzde İslami olmayan sanatı sevmiyor, içine sindiremiyor. Belki de “zındık” işi görüyor. Onlara göre sanatın en yüksek halini Osmanlı sanatı ve Selçuklu sanatı yansıtıyor. Oysaki sanat evrenseldir. Zeus heykeli de sanat eseridir, bir caminin iç süslemeleri de… Kişisel olarak bir sanatı beğenmeyebilirsiniz. Ancak, yıktırmaya teşebbüs etmek, esere hakaret etmek, yok saymak yanlış tavırlardır. Aynı saygıyı ve objektifliği sinema ve tiyatro eserlerine de göstermek gerekir. Bu yüzden bir tiyatro oyuncusunu çağırıp fırçalamak da sanat ve kültüre önem veren bir ülkeye yakışmaz. Bu iktidar döneminde mizah da gerilemiş, siyasi mizah nerdeyse sıfıra inmiştir. Karikatüriste dava açılıyorsa, Levent Kırca yıllarca yaptığı Olacak O Kadar programını artık yapmaktan vazgeçiyorsa, siyasi liderlerin kuklalarının yer aldığı Plastip Show artık yoksa, onun yerini Yavuz Seçkin’in Bülent Ersoy kuklası aldıysa, iktidarın sanata hoşgörü konusunda bir eksikliği var demektir. Sanat ancak belli bir din, ideoloji, değer sınırlamasıyla kısıtlanmadığı zaman gelişir, serpilir. Beğenmiyorsanız izlemezsiniz, okumazsınız, dinlemezsiniz, ziyaret etmezsiniz. Ama hele ki sanatsal eserin tarihi değeri varsa, hükümet olarak onu korumak boyun borcudur. Yoksa ileride öğrencilere Sanat Tarihi’nde anlatılacaklar teoriden ibaret kalır. 

 
Toplam blog
: 111
: 670
Kayıt tarihi
: 01.02.11
 
 

ODTÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği mezunuyum. İlgi alanlarım edebiyat, sinema, tiyatro, TV..