Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '13

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Çanakkale'de Madalyonun iki farklı yüzü

Çanakkale'de Madalyonun iki farklı yüzü
 

Ecdadımızın kahramanca savaştığı ve bizlere bıraktığı o büyük emanet olan ülkem ve Çanakkale iki farklı yönüyle günümüz Türkiye’sine göz kırpmaktadır. Bir yandan yerel yönetimlerin önemli katkıları ile yerli turist sayısında sağlanan önemli artış ve bilinçlenme son yıllarda kat be kat artmakta, öte yandan ise bölge halkı tarihinden bir o kadar uzaklaşmış, kendini Troya’dan ibaret sanan bir biçimde yaşamlarını idame ettirmektedir.

Güzel ülkemin ve halkımın en sevmediğim özelliklerinden biri unutkanlığıdır. Bölgede yaşanan kahramanlığın önemli mimarlarından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; “Geçmişini Bilmeyen Geleceğine Yön Veremez”. Bu minvalde Çanakkale; o dönemi akıllarda bir hikayeden öte benliğinde yaşanmışlığı sağlamak ecdadımızın bu emanetini en yoğun biçimde korumanın en önemli şeklidir diye düşünüyorum. Her yıl Çanakkale’de hayatlarını feda eden ANZAK diye ifade edilen ve Çanakkkale’de adlarına anıtlar yapılan Avustralya ve Yeni Zelanda yerlilerinin torunları ecdadı için onca yol katederek o günleri 25 Nisan tarihinde yaptıkları Şafak Ayinleriyle dün gibi hatırlamaya çalışıyor[1]. Ağaç yaş iken eğilir madem, geleceğimizin mimarı çocuklarımıza bu bilinçlenme namına neler veriyoruz. Saçma sapan çizgi filmleri uzman pedagoglar eşliğinde geliştirerek çocuk psikolojisine uyacak bir biçimde animasyon filmlere dönüştürebiliriz [2, 3]. Bu şekilde çocuklarımıza tarihi karakterlerimizi öğretebilir, bilinçli bir şekilde yetişmelerini sağlayabiliriz. Her ne kadar okullar ilerleyen dönemlerde düzenlenen gezilerle bu amaca hizmet edebiliyorsa da, bunu düzenleyen okul sayısı da, düzenlenen okulda düşünülen kontenjan sayısı da ihtiyacın çok altında. Yine de rakamlara bakıldığında küçük – büyük birçok vatandaşı ücretsiz ve rehber eşliğinde ecdadın emanetine sahip çıkma namında hizmet veren yerel yönetimlerin önemli katkıları yadsınamaz boyuttadır[4]. İnanıyorum ki yakın gelecekte kamuoyu da bu konuda bilinçlenerek Çanakkale’yi bir şehirden öte tarihin mihenk taşı olarak görecektir.

Gelgelelim madalyonun öteki yüzüne. Çanakkale’de vatani görevimi ifa ettiğim süreçte üzülerek gördüm ki, bölge halkı ecdadın emanetçisi olmaktan çok uzak. Üzülerek ifade ediyorum ki kültürel bazda Çanakkale’nin tarihi geçmişinin hiçbir önemi yok gibi duruyor. Yalnızca geçmiş dönemdeki yaşananlar bölge için önemli bir turizm, bir başka deyişle gelir kaynağı olarak görülmektedir. El emeği göz nuru bölgeye özel hediyelik eşyaların yerini çin malı eşyalar almış durumdadır. Herkesin bildiği, gitmeyenlerin merak içinde sorup bulmaya çalıştığı aynalı çarşının isminden hareketle satılan aynaların da menşei aynı. Halk, bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri de asker ve askeri personeli iken içlerinden birileri değilmişçesine Mehmetçik kardeşlerine çok uzak bakmaktadır. Hiç şüphesiz en acısı da şu ki kentteki başta gençlik olmak üzere birçok kişi Çanakkale deyince ilk akla gelenin Troia olduğunu ifade etmektedir.

Sonuç olarak Çanakkale ile tarihi açıdan bilinçli bir toplum yolunda emin adımlarla ilerlemeye çalışırken, bölgede yaşamanın getirdiği anlaşılmaz doygunluk hissinden olsa gerek insanlarda ki boşvermişlik inanılmaz üzücü görülmektedir. Açıkçası Çanakkale’de askerlik yapmadan önce sözlü olarak ifade edilen Çanakkale geçildi, haberimiz yok şeklinde sloganvari sözlerin bu denli haklılık payı içereceğini düşünmemiştim. Üzüm üzüme baka baka kararırken, madalyonun aydınlık yüzünün de karanlık yüzünü aydınlatması temennilerimle…
 

Kaynaklar
 [1] Barış YEŞİLDAĞ, Lütfi ATAY, “Savaş Alanları Turizmi: Gelibolu Yarımadasına Gelen Ziyaretçilere Yönelik Bir Çalışma”, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(26) 2011, 267-280.
 [2] Bilal YORULMAZ, “Pepee Çizgi Filminin Din ve Değerler Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(24) 2013.
 [3] Gülüş TÜRKMEN, “Uzman Görüşü ile Pepee, Caillou, Keloğlan ve Twilight”, Alternatif Anne, 2012.
 [4] Lütfi ATAY, “Alan Kılavuzluğunun Çanakkale İli’ndeki Uygulaması ve İlgili Turizm Mevzuatı Açısından Değerlendirilmesi”, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(2) 2008 169-176. 

 
Toplam blog
: 8
: 1567
Kayıt tarihi
: 13.11.13
 
 

Trabzon'un Dernekpazarı ilçesinde 1983 yılında dünyaya gelmiştir. İlk öğrenimini Trabzon'da, Orta..