Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '15

 
Kategori
Tarih
 

Çanakkale Geçilmez ( 1 )

Çanakkale Geçilmez ( 1 )
 

Çanakkale Savaşı büyük bir destandır.( 18 Mart 2015 )


Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuştular

Tam üç alayla burada gönülden vuruştular

Düşman tümen sanırdı bu şaheser erleri

Allah’ı arzu ettiler akşama kavuştular

                           Çanakkale Valisi: Namık MEMİK

Bu yıl milletçe Çanakkale Zaferimizin 100.Yılını birlikte kent kent, ilçe ilçe ve köy köy hep birlikte şehitlerimizi saygıyla ve rahmetle anacağız. 14 Mart günü Söke’de Novada Oulet’ te Çanakkale’den Kurtuluşa 100. Yıl Müzesi açıldı. Su müzeyi izleme olanağını da buldum. Onlara bizzat Çanakkale’ye gidip, araştırma ve incelemelerim sonucunda hazırladığım “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı” ( 4. Baskı 2008 ) adını taşıyan kabından bir tanesini armağan ettim. Çok çok sevindiler ve teşekkür ettiler. Müzeyi gezerken gözlerim yaşardı. Müzede yer alan Mehmetçiklerin tablosu, yaralı ve hasta olanlar,  resimler, ilgi çekici yazılar, mektuplar,

Gazi Mustafa Kemal’in ve onun silah arkadaşları, toplar ve tüfekler başlı başına bir koca destan, bir geçilmez Çanakkale envanteri ve tarihi belgeler. Çanakkale Zaferini kola kolay kazanmadık. Kadın, erkek, genç ve ihtiyar tüm Anadolu halkının ruhunda birlik ve beraberlik vardı. Yüksek bir inanç vardı. Kahramanca savaşan ordumuz ise maddi imkânsızlıklar had safhada idi. Hatta su içmek için bulaşık suyunu bulamayan Mehmetçiklerimiz vardı.

Aç ve susuz olmalarına rağmen kahramanca savaştılar. Geri dönmeyi asla düşünmediler. Ünlü İngiliz Komutanı General Churchill bir sözünde şöyle diyordu: “Anlamıyorsunuz? Biz Çanakkale’de Türklerle değil, Allah ile savaştık!..Bir başka General  Amiral Lord Fsher ise: Allah kahretsin  şu Çanakkale’yi!...Hepimizin mezarı olacak “ diyordu.  Gerçek onların mezarı oldu.  

Çanakkale Savaşları sırasında Gazi Mustafa Kemal askerlerimize şöyle diyordu:

“Yalnız size Bombasırtı vakasını anlatmadan geçemeyeceğim..Karşılıklı siperler arasındaki mesafeniz 8 metre, yani ölüm muhakkak, muhakkak. Birinci siperlerdekiler, hiç biri kurtulamamacasına kâmilen düşüyor. İkinciler onların yerine gidiyor. Fakat  ne gıpta edilecek bir soğukkanlılık ve Allah’a güvenerek biliyor musunuz! Öleni görüyor, 3 dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir korku ve çekinme bile göstermiyor, sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kur’an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet çekerek yürüyorlar. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren şayan-ı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muhaberesini kazandıran bu yüksek ruhtur". 15 Mayıs 1915 ( 1 ) 

İşte bu yüksek ve inançla yedi düvele karşı Çanakkale geçilmez oldu. Kahraman Mehmetçiklerimiz tarihe altın harflerle bir destan yazılar. Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 253 bin askerimiz şehit oldu. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahraman şehitlerimizi Çanakkale Zaferi’nin 100.Yılında saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânları cennet olsun diyorum.

1-   Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı / Abdülkadir Güler, ( İnceleme – Araştırma ) 4. Baskı 2008- Söke   

Abdülkadir GÜLER

18 Mart 2015-  Söke 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..