Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

Çanakkale,Gezi direnişi ve Cumhuriyet'i anlamak...

Çanakkale,Gezi direnişi ve Cumhuriyet'i anlamak...
 

Çanakkale işgalcileri ile Gezi Direnişi’nde alanlara çıkan halkı aynı görmek -eğer bilinçli değilse- cehaletin TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda dile getirilmesidir.

Çanakkale’de günümüzün küresel egemenlerinin liberal ekonomi politikaları sürecinin olağan sonucu olan özelleştirmeler yoluyla elde ettiği ayrıcalığı, işgal ile elde etmeye çalışan emperyalist saldırıya direndi bu halk. Yıllardır dört bir yanda savaşıp toprak kaybeden Osmanlı’nın, batılıların tabiri ile “hasta adam’ın” yeniden tarih sahnesinde “varım” dediği direnişi ortalama eğitime/zekaya sahip olan her bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının kavramış olması gerektiğini düşünürdüm hep, yanılmışım. Yanıldığımı düşünmeme yol açan haberi okuduktan sonra devam edeceğim, haberin özeti;

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu’nda demokratikleşme paketi kapsamında isim değişiklikleriyle ilgili yasa önerisi görüşmelerinde CHP’li Engin  Özkoç, “Bu hükümetin yaptığı baskıdan, ölümlerden bahsedersek konumuzdan saparız” der. AKP’li vekillerin “Nerede baskı yapmışız?” diye laf atması üzerine Özkoç, “Gezi Parkı eylemlerinde kaç kişi öldü, kaç kişinin gözü çıktı?” diye AKP’li vekillere yanıt verir. AKP’li İsmet Uçma araya girer “Gezi 77 düvelin olduğu bir olaydır” der ve komisyon toplantısı gerilir. Özkoç, “Gençlerimiz vardı orada” diyerek AKP’li vekile yanıt verir. AKP’li vekil Uçma da “Gezi’de 77 düvele savaştık. Çanakkale’de olduğu gibi” ifadesini kullanır.

“Demokratikleşme Paketi” gereği isim değişiklikleri görüşülürken söz dönüp dolaşıp ‘AKP iktidarının koltuğunu sallayan’ Gezi Direnişi’ne gelir.

Küresel egemenlerin olmazsa olmazı neoliberal politikaların uygulayıcısı AKP iktidarının vekili; ağacına, hayat tarzına, parkına sahip çıkan halkı Çanakkkale’yi işgale kalkışanlarla bir görüyor!

Hani bir söz var; “Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olur” diye. Acaba “tahsille” yerine “vekillikle” mi diye yazmalıyım, bilemedim..

Çok söyledim, yazdım “Gezi Direnişi’nde halkı sokağa AKP iktidarının ‘çoğunlukçu’ politikaları çıkardı” diye. Kendilerine oy verenlere oynadılar..

Başka türlü söyleyeyim belki anlaşılır. Çanakkale Savaşı’nda işgale karşı çıkıp savaşanların, mezun vermeyen Galatasaray öğrencilerinin bugünkü izdüşümleriydi Gezi’de direnenler.

Evet birileri 77düvele karşı mücadele ediyor; geçmişte Çanakkale’de, dün Gezi’deydiler bugün de ODTÜ’de…

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..