Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '14

 
Kategori
Tarih
 

Çanakkale şehitlerimizi anıyoruz

Çanakkale şehitlerimizi anıyoruz
 

Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuştular,

Tam üç alayla burada gönülden vuruştular,

Düşman tümen sanırdı, bu şahane erleri,

Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular.

                           Vali Nâil MEMİK

Çanakkale Zaferi’nin 99.Yıl dönümünü onurla ve Milletçe kıvançla kutluyoruz. Çanakkale Savaşları Birinci Dünya Savaş’ nın en kritik dönemlerinden biridir. Çanakkale Savaşları bir ölüm, kalım savaşı idi. 18 Mart 1915 tarihi Anadolu yarımadasının en ünlü kale ve büyük vatan parçasının bağımsızlığa açılan tek adımı idi. Çanakkale geçilmez bir kale ve baştanbaşa bir destandır.

Bunu bütün dünya milletlerine de ilan etmeği başardı. Bu savaşlar Osmanlı İmparatorluğu’nun son zaferi olarak tarihe geçti ve tarihlerde yerini aldı. Bu ünlü zaferden sonra da Milli Mücadelenin de fitilini ateşledi. Bu savaşta bütün dünya bir araya gelmişlerdi. İngiliz’i, Fransızlarla birlikte ta Avustural’dan Anzaklar gelmişlerdi. Hatta Anzakların neden buralara geldiğini bile bilmiyorlardı. Milyonlarca insan bu savaşta kan ter içinde savaşıyordu.

Çanakkale Savaşlarında Kürd’ü, Türk’ü, Laz’ı, Çerkez’i, Türkmen’i, Arnavud’u, Boşnak’ı, Alevi’si, Sünnis’i hep bir cepheden düşmana karşı savaştılar. Aynı kazanda birlikte yemek yediler, bir ekmeği birlikte paylaştılar. Anadolu’nun her ilinden ve her ilçesinden şehitler vardı. Ünlü bir halk türküsünde dağlar şu acıklı seslerle yankılanıyordu:

Çanakkale içinde vurdular beni

Ölmeden mezara koydular beni

Ooof! Gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde Aynalı Çarşı

Ana ben gidiyom düşmana karşı

Ooof ! Gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir uzun selvi

Kimimiz nişanlı, kimimiz evli

Ooof! Gençliğim eyvah!

Çanakkale Savaşları sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde Mehmetçiklere şöylece sesleniyordu: “ Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeği emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçeçek bsu zaman zarfında başka komutanlar hâkim olabilir. ( Conkbayır- 25 Nisan 1925 ) Çanakkale Savaşlarında 257 bir askerimiz şehitoldu. Ama Çanakkale geçilmezdi. Çanakkale Savaşları karşısında bir o kadar askerini kaybeden Wilston Churchill yapılan bir konuşmasında şöyle diyordu: Anlamıyor musunuz? Biz Çanakkale’de Türklerle değil, Allah ile savaştık” Tabii ki yenildik… General Hamilton ise İngiltere Harbiye Başkanlığına şöylece anlamlı bir telgraf çekmişti:

“İngiltere Harbiye Bakanlığına,

Niçiun geriye çekildiğimizi soruyorsunuz, bütün gerçeği tüm açıklığı ile size belirtmek isterim. Çok cesur muharebe eden en iyi sevk ve idare edilen asil Türk Ordusunun ve Albay Mustafa Kemal gibi dahi bir komutanın karşısında bulunuyoruz. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. ( 1 )

Son söz olarak Çanakkale kahraman Türk askerlerinin birlik ve beraberliği karşısında yedi düvele karşı bu savaş başarıya ulaştı. 18 Mart 1915 Türk milletinin tarihinde önemli ve onurlu bir destan olarak dünya tarihinde altın harflerle yazıldı.

Yıllar sonra Türk topraklarında kalan ve hayatını  kaybeden askerler için  Gazi M. Kemal Atatürk  şöyle diyordu: Bu memlekette kanlarını döken ve hayatlarını kaybeden kahramanlar!

“Şimdi burada bir dost ülkenin toprağında yatıyorsunuz, huzur içinde uyuyunuz.  Bizim için, burada koyun koyuna yatan Mehmetçiklerle Jonhnn’iler arasında bir fark yoktur. Siz uzak diyarlardan, evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı siliniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadırlar. Huzur içindedirler, onlarlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır”.diyerek bunların artık bu topraklarda misafirlerimizdir diye ifade etmektedir.

Bin bir yokluk içinde fedakârlıkla canlarını fedâ eden başta Gazi M. Kemal Atatürk olmak üzere tüm Çanakkale Şehitlerimizi Zaferimizin 99.yılı münasebetiyle saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânları cennet olsun diyorum…

1-  Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı ( İnceleme –Araştırma ) Abdülkadir Güler ,4.baskı Söke Cumhuriyet Matbaası 2008

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..