Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Çanakkale Turu (Bozcaada-Truva-Assos-Kaz Dağları)

Çanakkale Turu (Bozcaada-Truva-Assos-Kaz Dağları)
 

Bozcaada Rüzgar Pervanaleri


İstanbul' da yaşayanların 2-3 günlük tatil talepleri için  seçtiği bölgelelerden biri Çanakkale ve çevresidir. Arkeoloji bölümü mezunu olduğum için tabiki  Truva' nın  ayrı bir önemi var bende. Filmler, kitaplar, sergiler bir yana okul yıllarında arkoelojik evrelerini de  uzun uzun inceleme zamanım olmuştu.

Truva, çok sayıda filmlere ve öykülere konu olmuş. Homeros' un İlyada' sında da anlatılan antik kent Heinrich Schliemann tarafından 19. yy' ın sonlarında keşfedilmiştir. Dünya Kültür Mirası listesindeki kent kalın surları ve buluntularıyla dikkati çeker. Girişinde sembolik Truva atı yer alan açık hava müzesine müze kart ile giriş ücretsizdir. Kent döneminde liman kentidir. Dönem içerisinde Efes antik kenti gibi liman şehri olan Truva bugün denizden uzak bir konumda yer alır. Denize doğru baktığınızda karşılaştığınız mesafe burasının liman kenti olduğuna inandırmayacak kadar çoktur.

Tur içerisindeki diğer bir antik kent Assos' tur. Denize hakim Assos antik kentinde Aristoteles bir süre yaşamış ve bir felsefe okulu kurmuştur. Athena tapınağının sütünları ve antik tiyatro hala ayaktadır. Behramkale köyündeki kent Lidya, Pers, Roma ve Bergama Krallığı' nın  egemenliğinde yaşamıştır.

Gelibolu Yarımadası 1.Dünya Savaşı ve ardından Kurtuluş Savaşı' nı ziyaretçiye tekrar yaşatacak kadar  kadar  etkliyicidir. Milli parkta yürürken savaşı daha iyi anlarsınız. Conkbayırı, Anzak koyu ve Anafartalar' dan denize doğru baktığınızda ordan gemilerin nasıl yanaştığı bizim ne şekilde kendimizi savunduğumuzu nokta nokta farkedersiniz. Burada yabancı askerlerin de mezarları ve anıtları yer alır. Her sene Avusturalya ve Yeni Zelanda' dan çok sayıda turist buraya akın eder. Duygusal anlar yaşanıcak bir yer. Kanınız donacak.

Tur boyunca Çanakkale merkez ve Kaz Dağlarını' da uğradık. Çanakkale' de Aynalı Çarşı ve Deniz Müzesi uğradığımız yerler arasındadır. Kaz dağı eteklerinden yeşillikler arasında yola devam ederken köylülerin hazırladığı doğal ürünlerden alabilirsiniz.

Çanakkale iline bağlı Bozcaada Türkiye' nin en büyük 3.adasıdır. Çanakkale' den (Geyikli) arabalı feribotla  geçişler var. Ada denize hakim kalesi, şarapları, şaraplık üzümleri ve reçelleriyle meşhurdur.  Rüzgar Enerjisi santrali fotoğrafçıların uğrak yeri. Yana yana dizilmiş  ve bayan isimleriyle adlandırılımış yel değirmenleri görülmeye değer. Reçelin her türü köylüler tarafındna yapılır. En meşhuru domates reçeli. Ama patlıcan ve karpuz reçeli gibi seçenekler de vardır. Mahzene uğrayarak şarap üretimi hakkında bilgi alıp tadım yapmalısınız.Eylül ayı bağzbozumu şenliklerinin olduğu aydır.  Ayazma Plajı adada denize girilecek en iyi yer. Sahil boyunca balık restuarantları yer alır. Gece hayatı çok hareketli değildir.  Ada mimarisinde Rum etkisi görülür. Yeldeğirmenlerine doğru yol aldığınızda üzüm bağlarının arasına serpiştilmiş şık ve sadece mimairisyle çok sayıda ev dikkatinizi çeker.

İstanbul' da yaşayanların  kısa süre içerisinde dolu dolu tatil yapması ve aynı zamanda dinlenmesi için de birebir. Sadece Bozcada için de ayrı bir program yapılabilir. Troya ve Şehitlik gezileri biraz yorucu. Yakın tarih severler Şehitlik'e , arkeoloji meraklıları da Troya ve Assos' a uğramadan gelmemeli.

 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..