Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '10

 
Kategori
Tarih
 

Çanakkale Zaferi bir başka destandır

Çanakkale Zaferi bir başka destandır
 

İngiltere Harbiye Bakanlığına,

Niçin geriye çekildiğimizi soruyorsunuz, bütün gerçeği tüm açıklığı ile bildirmek isterim.

Çok cesur muharebe eden, en iyi sevk ve idare edilen asil Türk ordusunun ve Albay Mustafa Kemal gibi dâhi bir komutanın karşısında bulunuyoruz. Bunu hiçbir zaman unutmayalım.

General HAMİLTON

Çanakkale İngiliz Başkomutanı Çanakkale Zaferimizin 95. yıl dönümünü kutluyoruz, şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anmak boynumuzun borcudur. Bugün bu topraklarımızda , şanlı bayrağımızın altında rahat ve huzurlu, onurlu ve bağımsız bir şekilde yaşıyorsak, Çanakkale’de şehit düşenlerin, kolunu, bacağını kaybedip sekiz koca yıl vatani görevinden sonra evlerine dönenlerin yüzü , suyu hürmetine, bu bağımsız topraklarda yaşıyoruz.Onlara şükran borcumuz vardır…

Çanakkale deyince ünlü Mili şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitleri” adını taşıyan şiiri aklımıza geliyor, o’nu rahmetle, saygıyla anmadan geçmek istemiyorum:

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker !

Gökten ecdat inerek, öpse o pak alnı değer,

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi,

Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi.

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

“ Gömelim gel seni tarihe, desem” sığmazsın …

…………………………………………………….

Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber,

Sana aguşunu açmış duruyor peygamber. ( 1 ).

1915 yılında Anadolu topraklarını işgale başlayan düşmanlar önce Çanakkale Boğazını geçmeye ve ardından Gelibolu’ya asker çıkarmak istediler. Bu işgalciler arasında İngiliz, Fransız, Senegalli, Hintli, Avustralyalı, Yeni Zelandalı, Filistinli, Musevi askerleri, bile vardı. Bu savaş bir ölüm kalım savaşı idi, 25 Nisan 1915’ten 9 Ocak 1916 ‘ya kadar, olağanüstü muharebelerle Çanakkale boğazı ve denizi ve Gelibolu toprakları hıncahınç kana bulandı. Bu çarpışmalarda yaklaşık 500 bin insan savaştı. Bunların 257 bini Türklerden şehit olduğunu tarihçiler yazıyor.

Çanakkale Savaşları ve muharebelerin en kanlı saatlerinde kahraman bir Mehmetçiğimiz arkadaşlarına aynen şöyle diyordu:

“ Çekiyorum tetiği….. Çekiyorum, çekiyorum; tüfek patlamıyor,

ateş etmiyor, yoksa bana bozuk tüfek mi vermişler?…Tüfek bozuldu herhalde, bak hele!... “ diyorum, yanımdaki arkadaşlarıma: Benim Tüfek bozulmuş, bir bakıyor, benden yana: “ Arkadaş, arkadaş, parmağın kopmuş, “ diye cevap veriyor…( 2 ) .

Çanakkale Savaşları başlı başına olağanüstü bir destandır. Yerdi düvele karşı kahraman Türk ordusunun fakir ve yerli, düşük silahlarıyla düşmanlara karşı cesaretle meydan okumuş ve ölüme, şehit olmaya seve seve gitmişlerdir. Ayrıca Başta Mustafa Kemal olmak üzere çok değerli subaylarımız vardı. Sırası gelmişken bazılarını tatlı uykularından uyandırmak istiyorum:

19.Tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 57.Alay Komutanı Albay Avni Bey, Olağan üstü yararlıklar gösteren 27. Alay Komutanı Yarbay Şefik Bey, 36. Alay Komutanı Yarbay Cemil Bey, Sadülbahir’in yaralı aslanı Binbaşı Mahmut Sabri Bey, Edirne Sırtlarında büyük kahramanlıklar gösteren Teğmen Mucip Bey, Bin başı Halis Bey, Kum kale’de düşmanlara karşı şahlanan ve şehit olmayı göze alan büyük vatan evladı Teğmen Halit Bey, Bigalı Mehmet Çavuş, bir avuç askeriyle İngiliz’e, Fransız Alaylarına karşı kahramanca kan kusturan Ezineli Yahya Çavuş, Balıkesir ili, Havran İlçesinden yiğit kahraman asker pehlivan yapılı ve 276, 5 kilo ağırlığında koca top mermilerini tek başına kaldıran ve düşman gemilerini Çanakkale boğazında perişan eden Havranlı Seyit Onbaşı’yı, bir de binlerce vatan evladının yanında Yozgatlı Kınalı Hasan’ı da unutmamak gerekir.( 3 )

Ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın bir şiirinde dediği gibi:

Çanakkale Çağlar üzre yeni Türkiye’nin önsözüdür” diyor.

Çanakkale Savaşları’nı en iyi keskin zekâsıyla idare eden büyük komutan ve vatanperver Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ÜN şu veciz sözleriyle yazımı bağlamak istiyorum:

Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme, aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım.

3 Mayıs 1915 / Arıburnu

Mustafa KEMAL.

Sözün özü: Çanakkale Savaşları, kahraman Türk milletinin yedi düvele karşı birlik ve beraberlik içinde yiğitçe şahlanışıdır. Sözün bittiği yerdir. Yazılmayan ve anlatılmayan büyük bir zaferdir.

Çanakkale Zaferimizin 95 yılında, başta Gazi Mustafa kemal Atatürk olmak üzere, bu güzelim vatanı bizlere kanlarıyla emanet eden şehit ve gazilerimizi rahmetle ve saygıyla anıyor, ruhları şad, mekânları cennet olsun diyorum.

Kaynaklar:

1- Korkak Abdul’den Coni Türk’e Gelibolu / Erol Mütercimler / 5. baskı- Alfa Yayınları–2005

2- Bir Avuç Kan, Bir Avuç Toprak Çanakkale / Yaşar Aksan, 6. baskı- Kasım 2007.

3- Çanakkale içinde Aynalı Çarşı / Araştırma – inceleme / Abdülkadir Güler 4.baskı- Aydın 2008.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..