Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '13

 
Kategori
Turizm
 

Çandarlı, turizmi elinde tutmayı başardı

Çandarlı, turizmi elinde tutmayı başardı
 

ÇANDARLI'DA PETROL FACİASI VE SONRASI


Kuzey Ege’de en sonunda tam anlamıyla turizm sezonu açıldı. Havaların ısınmasını fırsat bilen vatandaşlar soluğu denizde aldı. Çandarlı’nın Mavi Bayraklı plajında adım atacak yer kalmadı. Belde esnaflarının da nihayet yüzleri gülmeye başladı.

Yaklaşık 3 ay önce Çandarlı, akla hayale gelmez bir çevre faciası yaşadı. Bu yaz, turizm sezonuna Mavi Bayrak ile girmek isterken sahil şeritleri petrole bulandı. Petrol türevi atıklar kilometrelerce alanı kapladı. Ve “Çandarlı’da turizm öldü” denildi.

SANAYİ ESNAFI KAN AĞLADI

Çandarlı’da sezon Mart – Nisan aylarında yavaştan kendini hissettirmeye başlar. Sanayi sitesindeki esnafların tam iş zamanıdır. Tatilciler her yıl sezon başlamadan önce Sanayi Sitesi’ne uğrar ve evlerinin eksikliklerini giderir.

Bu yıl ise durum çok farklıydı. Çevre felaketi belde esnaflarından önce sanayi sitesindeki esnafları vurdu. Her yıl curcuna yaşanan sanayi sitesindeki görüntüler, yerini sakinliğe bıraktı. Belli ki tatilciler bu yıl gelip gelmemek arasında kararsız kaldı.

PETROL ATIĞI MI BUNLAR?

Çandarlı, belki de tarihi boyunca yaşanan en zor günleri geçiriyordu.  Sezon başlangıcından kısa bir süre önce yaşanan felaket, tüm bir yılı etkileyebilirdi. Öyle ki Çandarlı’nın kıyılarına petrol türevi atıkların geldiğini duymayan kalmamıştı. Hatta ve hatta denizde yetişen ve lodosla kıyıya vurup deniz kıyısında biriken erişte otlarının karartısına bile insanların: “Petrol atığı mı bunlar?” dediklerini duymuşluğum var.

İnsanların algısı değişmesi kolay değildir. Bir kere denizinizin kirli olduğu inancına kapılırlarsa elinizde güvenilir belgeler olmadığı sürece kimseyi ikna edemezsiniz. Çandarlı için de bu durum baştan aşağıya geçerliydi.

7 – 8 MAYIS ÇANDARLI’NIN YENİDEN DOĞDUĞU GÜN OLDU

7 – 8 Mayıs tarihlerinde Çandarlı: “Turizm sezonunda bende varım.” dedi. 7 Mayıs tarihinde Çandarlı’nın Mavi Bayrak aldığı gündür. 8 Mayıs ise İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Çandarlı’nın denizinden analiz yapıp “Çok Temiz” olarak etiketlediği gündür.

Çandarlı Belediyesi, çevre felaketi sonrasında yürüttüğü temizlik çalışmalarının sonucu olarak turizmi bu yıl da elinde tutmayı başardı. Her yerde Çandarlı’nın başarısı konuşuldu ve başarılı uygulamalar arasındaki yerini aldı. Nihayet, sanayi esnafından plaj esnafına kadar herkesin yüzü gülmeye başladı. Umarız, bu felaketten herkes dersini almıştır ve bir daha böyle bir olay yaşanmaz. 

 
Toplam blog
: 28
: 533
Kayıt tarihi
: 30.03.12
 
 

Göksel Topçu, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Şuan Çandarlı Belediyesi'..