Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Çankırı valisi ve alkolün etili, metili…

Çankırı valisi ve alkolün etili, metili…
 

Kaynak:İnternet


Çankırı valiliği tarafından alkollü içkilerin halka açık alanlarda tüketiminin yasaklandığı haberini okuduğumda “Hah!” dedim, “Korktuğum başımıza geldi!”

Ne yalan söyleyeyim içim burkularak bekliyordum…

Yanılmış olmamı umuyordum içten içe, haberi ilk okuduğumda inanasım gelmedi gözlerime bu nedenle!

Son zamanlarda pek alıştığımız şekilde pembe tüllere sarılarak yapılan bürokratik işlemler gibi, trafik kazalarını önlemek amacıyla yapıldığı açıklandı ancak gelin görün ki bu açıklamaya kim inanır?

“Kadir İnanır!” gibi sulu bir espri sanıyorum bu konuya pek yaraşır!

“Halka açık yerler” pek göreceli bir kavram! Yarın, ya da öbür gün bir kadın çıkar ortaya, der ki kocam evde içki içiyor, biz halktan değil miyiz?

Biri komşusu ile tartışır, hep okuduğumuzca birbirlerini bıçaklarlar, komşulardan biri az buçuk içkilidir, hadi bakalım, yasakları daha da genişletelim denilir!

İstedikten, aradıktan sonra gerekçe çok!

Geçenlerde bir haber okudum, geçmiş gün yalan olmasın, Kırgızlarda sanıyorum çoğunlukla rastlanan bir gen varmış, bu gene sahip olanlar alkol tüketimi ile birlikte yaratıcılığın sınırlarını zorluyorlarmış! Birkaç örnek vardı çok tanınmış Avrupalı sanatçılardan, okurken ilk aklıma gelen de Mustafa Kemal Atatürk olmuştu! Yaratıcılık ille de sanatla sınırlanamaz zira!...

Hatta, az buçuk üstüme bile almadım değil hani, en beğenilen yazı ve şiirlerimi üç-beş kadeh rakı ya da bira eşliğinde yazmışlığımdan dolayı…

Bu haberi mi okudu acaba sayın vali diye düşünmeden de edemedim vallahi!...

Bu yasağın aslında neye hizmet ettiğini hepimiz biliyoruz gayet iyi, şu an için bir yaptırım gücünün olmadığını da, ancak bilemediğimiz bir şey var ki acaba apar topar hazırlanan anayasal değişikliklerin bir bendinde bu konuda bağlayıcı ve dayanak oluşturabilecek bir satır arası mı var!

Demem o ki yani, gülüp geçmemek gerek!

Pek beklediğim bir değişiklik vardı, olması gerekendi, alkol ile ilgilenirken yetkililer, madem halkın iyiliğini isterler (!) bakkallarda bile kolayca bulunan “Mavi ispirto” denen metil alkol satışının sanıyordum ki serbest satışını önlerler!

Kaç can verildi kaçak içki nedeniyle, kaçak içki ise metil alkol, yani mavi ispirto ile yapılıyor, mavi ispirto gaz ocaklarında yakıldığı için bir zamanlar bakkallarda dahi satılıyor!

Etil alkol, yani içki üretiminde kullanılan ve metil alkol gibi insan sağlığında kalıcı hasarlar vermeyen alkol türü ise kayda bağlı olarak satılıyor!

Bireylere değil, üreticilere… Ne kadarını nerede ve hangi üründe hangi oranda kullanacağını beyan eden şirketlere…

Metil alkol ile kaçak içki üretenler ortalarda kol gezerken, yüzlerce, binlerce kişinin ölümüne sebep olurken, içki yasağının gündeme pembe tüller içinde halkın iyiliğine gibi gelmesi trajikomik bir durum değildir de nedir?

Sabah oldu olacak, İzmir’de hafif bir serinlik var, kadehimde son yudum bira… Gerçeklerse apaçık ortada!

Sahi, kim demişti tarih tekerrürden ibaret?

Bir dokuz Eylül’ü daha görecekse görür bu şehir, nihayet!...


Gülgün Karaoğlu
Mayıs,15/09

 
Toplam blog
: 1269
: 1343
Kayıt tarihi
: 18.09.07
 
 

İzmir, 1963 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce bölümü mezunuyum ve özel bir şirkette ..