Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '10

 
Kategori
Animasyon
 

Canlandıranlar Yetenek Kampı'nda, 'Avatar' gibi bir film çekebilecek yetenekte animasyoncular var..

Canlandıranlar Yetenek Kampı'nda, 'Avatar' gibi bir film çekebilecek yetenekte animasyoncular var..
 

İstanbul'u 'canlandıran' proje;

İSTANBUL - İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin belki de en eğlenceli olanı; 'Canlandıranlar'. 2008'de Berat İlk tarafından geliştirilen 'Canlandıranlar' başlıklı projeler, animasyon için çalışan, emek veren, üretim yapan ya da yapmak isteyen kişilere odaklanıyor. 2010’daki ismi Canlandıranlar Yetenek Kampı’na dönüşen proje Nisan ayında ‘İstanbul’ konulu kısa canlandırma filmleriyle yarışmaya katılacak kişileri bekliyor. Yarışma öncesi bir nevi hazırlık kursu sayılan ücretsiz atölyelerin kapısı animasyona ilgi duyan herkese açık. Çeşitli üniversiteler ve yapım şirketleri tarafından da desteklenen projeyi direktörü Berat İlk’ten dinledik.

‘Canlandıranlar’ projesiyle neyi hedefliyorsunuz?
‘Canlandıranlar’ projesi aslında iki yıl önce başladı. İki yıldır Bilgi Üniversitesi öğrencilerine yönelik bir atölye yapıyordum ama daha çok kişiye ulaşmak için İstanbul 2010’a sundum projeyi ve destekleme karar verdiler. Bir yıl sürecek projede ‘İstanbul’ konulu kısa canlandırma filmleri çekmek amaçlanıyor. Katılmak isteyenler nisan ayının başında www.canlandiranlar.com’dan online olarak hazırladıkları projelerle başvuruda bulunabilecekler. Bir seçici kurulumuz var, bu kurul üç proje seçecek başvuranlar arasından. Bu seçilen projeler destekçi şirketlerin yardımıyla yıl sonuna kadar hayata geçecek. Üretilen bu filmler ulusal ve uluslararası festivallere katılacak. Aslında biz projeye ocak ayında başladık ve her hafta sonu bir atölye çalışması yapıyoruz. Amaç; nisanda projeye başvurmak isteyenlere destek olmak, ilgilenenlere ve meraklılara ulaşmak.
‘Canlandıranlar’da hangi teknikle yapıyor olursa olsun ya da canlandırma sinemasının hangi alanında çalışıyor olursa olsun herkese ulaşabilmeyi hedefledik. Türkiye’de yeni gelişmekte olan bir alan, arşiv ve iletişim eksikliğimiz var. Yetenek kampında amaçladığımız esas şey film üretimini yaratıcı fikirleri olup kısa filmler yapmak isteyenleri desteklemekti. Ben de film yapmaya çalışıyorum ve film yaparken en büyük eksiğim destek alamamak ya da ekip kuramamak oluyor. İstanbul 2010 dışında Bilgi, Maltepe, Bahçeşehir, Eskişehir Anadolu ve Mimar Sinan üniversiteleri de bizi destekliyor.

Atölyelerinize isteyen herkes katılabiliyor mu?
Atölyelerimiz ücretsiz ve katılmak isteyen herkes katılabiliyor. Atölyelerimizde genelde kritik yapmayı hedefliyorduk. Bu yüzden başta bir kontenjan koymayı hedefledik çünkü malzeme ve mekânla çok doğru orantılı bir iş bu. Fakat başvurular fazlalaşınca onları da geri çevirmek istemedik, o yüzden kontenjanı artırdık ve şimdi neredeyse başvuran kimseyi geri çevirmiyoruz. Atölyelerimizde de konusunun uzmanlarıyla birlikte çeşitli malzemeler kullanarak denemeler yapıyoruz.

Atölyeler devamlılık arz ediyor mu yoksa tek tek de katılabilir mi meraklılar?
Herhangi bir şart koymadık çünkü ilgilenen herkes bizim için çok önemli. İlgi duyan herkesin canlandırma sinemasıyla tanışmasını çok istiyorum. Çok merak edilen, aslında çok karşılaştığımız bir alan ve bu konuda birçok soru var insanların kafasında. Onlar için en azından bir tanıtım, bir giriş yapmak, biraz onları heyecanlandırmak, yardım isteyenlere yardımcı olmak ve edindiğim deneyimleri onlarla paylaşmak istiyorum.

İnsanlar ‘canlandırma’yla ilgili en çok ne soruyor size?
En çok şu soruyla geliyor insanlar. “Ben çizim yapamıyorum ama animasyon yapabilir miyim?” Eğer çizgi film yapmak hedeflenmiyorsa, illa çizebilmek gerekmiyor. Farklı şeyler denenip bu işin yapılıp yapılamayacağına karar verilebilir. Bu başlangıç sonrasında en çok düşülen yanlış da “Çok iyi çiziyorum demek ki çok iyi animasyon yapabilirim” oluyor. Ancak bu doğru değil çünkü bu bir film işi.

Peki, nisandaki proje yarışmasını kazananları ne bekliyor?
Nisanda seçilecek üç proje üniversitelerin desteğiyle, onların mekanlarını, stüdyolarını, kameralarını kullanarak post-prodüksiyon şirketlerinin de yardımıyla filmleştirilecek. O açıdan projeye seçilenler aslında çok şanslı olacaklar. Çünkü öncelikle insani şartlarda film üretebilecekler. Profesyonel, konusunda gerçekten uzman bir ekiple tanışma ve çalışma fırsatı bulacaklar. Bu çok büyük ve çekici bir fırsat onlar için.

Ekip kimlerden oluşuyor?
Projeye destek veren üniversitelerden, Bilgi’den Ali Peşken, Bahçeşehir’den Güven Çatak, Mimar Sinan’dan Ayşegül İzer, Maltepe’den Burak Şahin ve Anadolu Üniversitesi’nden Fethi Kaba akademik danışmanlarımız. Destekleyen şirketlerden, Sinefekt’ten Yonca Ertürk, Anima’dan Mehmet Kurtuluş, Canlandırma Servisi’nden Murat Başol ve Dirty Cheap Creative’den Ali Yorgancıoğlu da yapım danışmanlarımız. Tahsin Özgür, Tan Oral, Emre Senan, Kerem Kurdoğlu, Cemal Erez ve Onur Eroğlu proje danışmanlarımız ve Coşkul Aral, Vincent Bouvard, Efe Efeoğlu ve Feride Çiçekoğlu da seçici kurulumuzu oluşturuyor. Projenin sanat yönetmeni ise Volkan Ölmez. Projenin yöneticiliğini ben yapıyorum, Çağıl Ömerbaş, Uygur Vural ve Alican Aktürk de asistanlarımız. Bir de web ekibimiz var tabii. CYK tanıtım ekibimiz.. Elif ESEN, Fazilet UĞURLUOĞLU, Muazzez Tİryakioğlu, Selin BADEM.
İnternet: www.canlandiranlar.com

<ımg height="0" alt="" src="http://adtext.adnet.com.tr/counthighlight.ashx?t=1283032208910&ids=(7616, 26971, 100086), (7616, 26970, 102100), (7616, 26184, 103269), (7616, 26913, 101217), (7616, 26980, 100024)" border="0">

 
Toplam blog
: 9
: 684
Kayıt tarihi
: 11.08.10
 
 

Fazilet UĞURLUOĞLU Beyoğlu Ayşe Ege Kız Teknik Meslek Lisesinde Grafik Tasarım ve Fotoğraf bölümünd..