Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '12

 
Kategori
TV Programları
 

Canlı Parada olmayan ne?

İkisi de bilgi yarışması ve “prime time” işi olmasına rağmen neden Kim Milyoner Olmak İster, zirveyi zorlarken Canlı Para, reyting tablolarının diplerinden bir türlü kurtulamıyor? Bu durumu sadece Kenan Işık’ın karizmasıyla izah etmek doğru olmayacağına göre iki yarışma programı arasındaki dengesizliği nasıl izahı edeceğiz? Eğer sorunun cevabı “karizma” ile izah edilecek olursa Murat Başoğlu’nun da ekrandaki görüntüsü hiç de fena sayılmaz derim ben de.

Aslında renkli ve ilginç bir bilgi yarışması formatı olan Canlı Para’nın sorunu ne ki zirveyi bir türlü zorlayamıyor? Hakikaten de ilginç bir konu bu…

Hatırlayacaksınız Canlı Para, ilk olarak Show TV’de yayınlanmıştı. AGB zamanında programın reytingleri daha iyiydi. Ama yine de parlak bir performanstan sözetmek zordu Canlı Para için.Show TV yönetimi de yarışmanın reyting karnesini iyi bulmamış olacak ki yapımcı şirket Endemol, formatı Fox TV’ye taşımak durumunda kaldı. Yeni kanalında yayınlandığından bu yana Canlı Para, ne kanalının ne de yapımcı şirketin yüzünü güldüremedi. Hem de yarışmanın ilk sunucusu Engin Altan Düzyatan’dan sonra Murat Başoğlu gibi gayet iyi bir isimle anlaşılmasına rağmen…

CANLI PARA’NIN SORUNU…

Canlı Para, format itibarıyla daha aksiyonu bol bir yarışma olmasının yanında izleyiciyi yarışmanın içine çekme konusunda sıkıntı yaşayan bir format. Bir kere izleyicinin Canlı Para’daki sorulara ve yarışmaya konsantre olması için uzaktan kumanda aletiyle vedalaşması şart. Oysa günümüzde TV başında kumanda aletiyle uzun süre küs kalmanın zorluğunu hepimiz biliyoruz.

Ayrıca soru ve seçenekler sürekli ekranda olmadığı için soru-cevabı birleştirmek izleyici için güçleşiyor. Oysa Kenan Işık’ın sunumuyla ATV’de ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında soru-cevap grafiği ekrandan hiç kalkmadığı için izleyici yarışmanın ve soruların içine girmek konusunda bir müşgül yaşamıyor.

Canlı Para’nın daha aksiyon içerikli bir format olması bu zafı yüzünden reyting tablosuna olumlu olarak yansımıyor. Diyeceksiniz ki “o zaman Canlı Para’da da soru grafiği sürekli ekranda olsun, mesele de böylelikle çözülsün!”…Ama o zaman da Canlı Para’nın dekoru ve formatında değişiklik yapmak gerekiyor. Yani meselenin çözümü o kadar da kolay değil.

Bilgi yarışmalarında izleyicinin katılımı çok önemli. Format bunu kolay kılmalı. Yoksa yarışmayı aksiyonlara boğsanız dahi sonuç almakta zorluk çekeceğiniz kesin. Bununla birlikte tabii ki yarışmayı sunan kişinin tipoojisi, karakteri ve imajıyla program uyum içinde olmalı. Yani iki konu da her programda olduğu gibi özellikle bilgi yarışmalarında da çok önemli.

Kim Milyoner Olmak İster’de iki faktörün de hakkı verilmiş. Ama Canlı Para’da sunucu konusunda sıkıntı olmamasına rağmen izleyicinin katılımında format gereği sorun olduğundan reyting açmazı yaşanıyor. İnanın, Kenan Işık’ı kendi yarışmasındaki o “cool” halleriyle Canlı Para’ya ışınlasanız dahi hiçbirşey değişmeyecek. Çünkü izleyicinin ekran başında bilgisini sınayıp kendi kendine yarışabilmesi için Canlı Para kesinlikle doğru bir adres değil.

murat-basoglu

Geriye sadece yarışma ve yarışmacıların heyecanını izlemek kalıyor. Kazanılan ya da daha çok kazanılamayan paralara bakıldığında seçilen yarışmacıların genel performansları ortaya heyecanverici bir yarışma atmosferinin çıkmasına mani oluyor. Sonuçta da Canlı Para’nın izleyici için pek cazip tarafı kalmıyor.

ŞADAN KABA 

http://www.medyabey.com

http://www.twitter.com/Sadan_Kaba

 

 

 
 
Toplam blog
: 20
: 1059
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Yazmayı istediğim konular daha çok TV ana başlığı altında toplanabilir. Alt başlıklar olarak da "ye..