Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '21

 
Kategori
Sinema
 

Cannes FF 'ini evden izliyorum

Je regarde le 74e Festival de Cannes depuis chez moi.
 
Bence hayatta en önemli düsturlardan biri insanın vizyonunun olması, vizyon kelimesi genellikle şirketlerin internet sayfalarında kullanılan bir kelime olarak görürüz, anlamı ise ileriye yönelik amaçlar öngörü olarak kullanırlar. İnsan hayatında vizyon da aşağı yukarı aynı anlamı taşır. Vizyon demek insanın öngörüsü ve varmaya çalıştığı amacını belirten konuyu temsil eder. Tabi vizyondan vizyona değişir. Her şey hayal etmekle başlar, vizyonun yani hedefin hayal gücünle orantılı olmalıdır. Vizyon için bilgi de gerekir. Yoksa o hedef değil yükümlülük olur.
 
Corona her şeyi alt üst etti, hedefim bu sene 74. düzenlenen Cannes Film Festivaline gitmekti. Ama geç müracaatım yüzünden başka bahara kaldı. Ama bu aralar cannes'e gitmiş gibi festivali sokak sokak takip ediyorum. Paris'e sahne sanatları eğitimi almaya giden İstanbul Devlet tiyatrosu oyuncusu Suzan Sabancı sayesinde, sağolsun bana anlatıyor şurda şu var, burda bu var ve kendimi orda hissediyorum, teşekkür ederim.
 
Şimdi  bazı dostlar neden bu heyecan Haluk ? der ise, anlatayım sinema gözleri açıkken rüya görmek dir. Filmde her dünya ya girersiniz her hayali kurarsınız. Aslında kitap okurken daha fazla hayal kurma imkanınız vardır. Filmde ise yönetmenin (anlatıcının) gözünden görürsünüz. Cannes film festivali bu sene 74 üncüsü yapılan bir festival, festivalin özelliklerine gelince: Dünyanın her köşesinden oyuncu ve yönetmenlerin toplandığı tanıştığı fikir alışverişi yaptığı bir yerdir. Bu festivalin ardından Oscar film festivaline gelir, ordada dünyanın en iyi filmlerinin yarıştığı A+ plus bir organizasyon karşılar. Cannes'de film oyuncuları, yönetmenler,yapımcılar ile tanışırsınız. Bazı ilk gösterimlere katılırsınız, yönetmen ve oyunculardan eğitimler alırsınız.
 
Tabi ben evde oturup internetten film seyredeceğim diyenlere de saygım sonsuz. Sonuçta o filmler gene evde sinemada ya da ne bileyim cep telefonunda seyredenler için yapılıyor.
 
Gelelim Cannes Film Festivaline,
 
 74. Cannes Film Festivali jürisinin üyelerine gelince, Amerikalı yönetmen Spike Lee'nin başkanlık yaptığı  jüride Maggie Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Mati Diop, Jessica Hausner, Mylene Farmer, Tahar Rahim, Song Kang-ho ve Kleber Mendonça Filho yer aldı. Bu sene ilk defa juride beş kadın üye var. Açılış gününde Jodie Foster Onursal Altın Palmiye ödülü ödülü aldı.
 
Cannes Film Festivali 6 Temmuz 2021,  Leos Carax’ın  Müzikal filmi “Annette”i ile sahilde açık hava sinemasında seyirci ile buluştu. Bu yıl 24 filmin Altın Palmiye için yarıştığı ana yarışmada Ashgar Farhadi’nin “A Hero”, François Ozon’un “Tout s’est bien passé”, Wes Anderson’un “The French Dispatch” filmlerinin ardından Sean Penn, Mia Hansen-Love, Paul Verhoeven adlı yönetmenlerin yeni filmleri ile gösterimde.
 
Festival merakla beklenen filmlerin yanı sıra yarışma, yarışma dışı seçkiler ve film marketiyle sinemaseverlerle sektör profesyonellerini ağırlamaya devam ediyor, Corona tedbirlerinin had safhada olduğu festivalde, tüm etkinlik girişlerinde ücretsiz hızlı testler yapılıyor. Her etkinlik için ayrı ücretlendiriliyor.
 
Türk Sineması da Cannes Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve Boğaziçi Kültür Sanat Vakfının iş birliğinde hazırlanan organize edilen Türkiye standında profesyonelleri bekliyor. Marché du Film kapsamında Türk sineması tanıtılacak.
 
2007 yılında “Yumurta” filmi ile festivalin “Quinzaine de Realisateurs” seçkisinde yer alırken yine aynı yıl “Süt” filmiyle festivalin proje geliştirme bölümü L'Atelier’de yer alan Semih Kaplanoğlu, Bağlılık üçlemesinin ikinci filmi  "Bağlılık – Hasan"  ile Türkiye’yi Cannes Film Festivali’nde temsil edecek. 
 
Festivalin en prestijli bölümlerinden biri olan “Un Certain Regard / Belirli Bir Bakış” seçkisinde bu yıl 20 film yarışacak. Seçkinin jüri başkanlığını İngiliz yönetmen ve senarist Andrea Arnold üstlenirken jüride yönetmen ve yapımcı Mounia Meddour, oyuncu Elsa Zylberstein, yönetmen, yapımcı ve senarist Daniel Burman ile yönetmen, yapımcı ve oyuncu Michael Covino yer alacak. Türkiye’yi temsil edecek bir diğer isim de bu yıl yeni projesi "Idea" ile Cinefondation L’Atelier film geliştirme bölümünde yer alacak olan Tayfun Pirselimoğlu olacak.
 
11 Temmuz 2021 Pazar günü saat 14:15 de Semih Kaplanoğlu filmi Bağlılık Hasan filmi gösterime girecek.
 
8 Temmuz 2021 akşamı Grand Theatre Lumrie'de "Stillwater" filminin dünya premieri yapıldı. Matt Damon ve ödüllü yönetmen Tom McCarthy ile ekip "Stillwater" filminin ilk gösterimine katıldılar. Filmin bitiminde beş dakika seyirciler ayakta alkışladı ve Matt Damon gözyaşlarını tutamadı duygusal anlar yaşadı. Orda olan oyuncu arkadaşım bu anların videolarını yolladı.  Matt Damon ve ekip kırmızı halıda yürüyerek fotoğraflar çektirdikten sonra after partiye katıldı. 
 
Aşağıda size festival filmlerini yazdım. Bakalım hangi filmler, hangi ödülleri alacak. İyi Seyirler.
 
 
 
 
 
Yarışma Seçkisi
UN HÉROS (A Hero) - Asghar FARHADI
 
TOUT S’EST BIEN PASSÉ - François OZON
 
TRE PIANI - Nanni MORETTI
 
TITANE - Julia DUCOURNAU
 
THE FRENCH DISPATCH - Wes ANDERSON
 
RED ROCKET - Sean BAKER
 
PETROV’S FLU - Kirill SEREBRENNIKOV
 
PAR UN DEMI CLAIR MATIN - Bruno DUMONT
 
NITRAM - Justin KURZEL
 
MEMORIA - Apichatpong WEERASETHAKUL
 
LINGUI - Mahamat-Saleh HAROUN
 
LES OLYMPIADES (Paris 13th District) - Jacques AUDIARD
 
LES INTRANQUILLES (The restless) - Joachim LAFOSSE
 
LA FRACTURE - Catherine CORSINI
 
JULIE (EN 12 CHAPITRES) (The worst person in the world) - Joachim TRIER
 
HYTTI NRO 6 (Compartment NO.6) - Juho KUOSMANEN
 
HAUT ET FORT (Casablanca beats) - Nabil AYOUCH
 
HA'BERECH (Le genou d’Ahed / Ahed’s knee) - Nadav LAPID
 
DRIVE MY CAR - Ryusuke HAMAGUCHI
 
BERGMAN ISLAND - Mia HANSEN-LOVE
 
BENEDETTA - Paul VERHOEVEN
 
A FELESÉGEM TÖRTÉNETE (L’histoire de ma femme / The story of my wife) - Ildikó ENYEDI
 
ANNETTE - Leos CARAX
 
Yarışma Dışı
De Son Vivant - Emmanuelle Bercot
Stillwater -Tom McCarthy
The Velvet Underground - Todd Haynes
Bac Nord - Cédric Jiminez
Aline - Valérie Lemercier
Emergency Declaration - Han Jae-Rim
 
Geceyarısı Gösterimi
Bloody Oranges - Jean-Christophe Meurisse
 
Cannes Prömiyeri
Evolution - Kornel Mundruczo
Cow - Andrea Arnold
Mothering Sunday - Eva Husson
Love Songs For Tough Guys - Samuel Benchetrit
In Front Of Your Face - Hong Sang-soo
Hold Me Tight - Mathieu Amalric
Deception - Arnaud Désplechin
 
Özel Gösterimler
H6 - Yi Yi
Black Notebooks -  Shlomi Elkabetz
Mariner Of The Mountains -  Karim Ainouz
JFK Revisited: Through The Looking Glass - Oliver Stone
 
Belirli Bir Bakış                                                                                                                                                                     The Innocents - Eskil Vogt
After Yang - Kogonada
Delo - Alexey German Jr
Bonne Mere - Hafsia Herzi
Noche De Fuego - Tatiana Huezo
Lamb - Vladimar Johansson
Un Monde - Laura Wandel
Freda - Gessica Généus
Moneyboys - CB Yi
Blue Bayou - Justin Chon
Commitment Hasan - Semih Kaplanoglu
 
 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..