Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '12

 
Kategori
Sinema
 

Cannes Film Festivali’nde yarışan tek Türk: Rezzan Yeşilbaş

Cannes Film Festivali’nde yarışan tek Türk: Rezzan Yeşilbaş
 

Cannes Film Festivali 2012 Afişi'nde Marilyn Monroe var...


Oskar en sanatsal filmlere verilmez, farklı kıstasları da vardır biliriz.

Başlangıcı 1945-46 Lumiére kardeşlere dek uzanan Cannes ise farklıdır; filmleri de… Hayat Ağacı ile aklı karışmayan, Bisikletli Çocuk için gözyaşı dökmeyen, Biutiful’da Javier Badem’i ayakta alkışlamayan var mıdır? Eski yıllarda Beyaz Bant’ta sıkıntı çekmeyen, Thirst’ün tuhaf karakterleri arasındaki ilişkiden etkilenmeyen, sonra Üç Maymun’un görüntü kalitesi ve çatışması derken Cannes bir ayrı gelir bana…

16-27 Mayıs Festival de Cannes’da kimler var: Wes Anderson, Sergio Leone, Haneke… ve benim özel merakla beklediğim Walter Salles’in Yolda (On the Road) ile Cronenberg Cosmopolis’i. Yolda’yı, Beat kuşağının has kişilerinden Jack Kerouac’in eserinden uyarlanması nedeniyle Cronenberg’i nam-ı diğer sinemanın Baron of Blood’ı Videodrome, Sinek, Şiddetin Tarihçesi gibi rahatsız edici olduğu kadar akılda kalıcı filmlerinden hatırlıyoruz.

Bizden katılanlar

17’sinde Fransa’daki Yönetmen ve Yapımcılar Derneği Nuri Bilge Ceylan’sız bir Cannes Festivali geçti dedirtmeyiz düşüncesiyle birleşip kendisine Carossee d'or sinema ödülünü verdi. Ödülden önce ise NBC filmleri arasında gerçekten de en sıkıldığım belki de tek sevmediğim filmi Mayıs Sıkıntısı’nın gösterimi yapıldı. Fatih Akın’ın Polluting Paradise isimli filmi ise 18 Mayıs’ya yarışma dışı olarak gösterildi.

Altın Palmiye için 4300 film arasından seçilen 22 film yarışıyor. Maalesef uzun metrajda Türk sinemasından bir isim yok.

Öte yandan, kısa metrajda Rezzan Yeşilbaş 4500 kısa metraj film arasından seçilen 10 film arasında yer alan Sessiz isimli filmiyle bizi gururlandırıyor.

Rezzan Yeşilbaş kimdir?

1977'de doğumlu olan Rezzan Yeşilbaş,  Marmara Üniversitesi Sinema-TV Bölümü'nden mezun oldu. CNN Türk televizyonunda belgesel film alanında çalıştı. Kısa filmi "Hüküm", onun "Kadın Üçlemesi"nin ilk filmiydi. Hüküm yurtiçi ve yurtdışı birçok festivallerde çeşitli ödüller aldı. Üçlemenin ikinci filmi olan Sessiz’i ise 2011'de çekti. 2008 yılından beri, benim en sevdiğim Türk yönetmen Zeki Demirkubuz'un asistanlığını yapıyor. Başarısı nedeniyle tebrik ediyoruz kendisini.

 

 
Toplam blog
: 132
: 3374
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Odtü mezunu; edebiyat ve sinema düşkünü biriyim. AFSAD’ta fotoğraf, Sinematek’te film yapımı üzer..