Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Çapalar hayatımızın neresinde?

Çapalar hayatımızın neresinde?
 

Çapalar her an iş başında... Çok mutlu bir anımızda yaşadığımız duygu yoğunlaşması, daha sonra o mutlu olayı çağrıştıran bir ses, koku, renk ya da görüntü ile karşılaşmamız halinde tekrar yaşanabiliyor.

Aslında çapalama işlemini farkına varmadan günlük hayatımızda kullanıyoruz. Sevdiğimiz birini andığımızda yaşadığımız duygusal durumu bir düşünelim... Ya da güzel bir yemek kokusunun annenizi hatırlattığını... Dinlediğiniz bir şarkının size anımsattıkları... İşte bütün bunlar, farkında olmadan attığınız çapalardır.

NLP, olumlu çapalama tekniğini bilinçli olarak kullandığımızda ve sürekli tekrar ettiğimizde, olay ile ilişkilendirdiğimiz herhangibir canlandırmanın bilinçaltımıza inip, otomatik pilota geçerek, olumlu duyguları oluşturabilmemize ve böylece bizi etkileyen bir olay hakkındaki duygularımızı olumluya çevirmemize imkan verir. Böylece en sıkıntılı zamanlarımızda bile gevşeyebilme şansına sahip olabiliriz.
Çapalara, polis sirenini, itfaiye sirenini, aldığımız bir hediyeyi, şarkıları ya da şarkı sözlerini örnek olarak verebiliriz. Bir itfaiye sireni duyduğunuzda sizde neler çağrıştırılabilmekte?

Kısaca çapalama, bir sembolün uyarıcı hale gelerek belirli bir durum ve tepkiyi tekrar yaratma hali olarak tanımlanabilir.

Bilinçaltımız gerçekte birer çapalar deposudur. Bir logoyu gördüğümüzde markaları hemen tanıyabiliriz. "Her gün daha iyi oluyorum" gibi tümceleri tekrar ederek ve zihnimizde yaşayarak (ama sürekli içimizden tekrarlayarak) bu olumlu duyguları bilinçaltımıza itme imkanına sahibiz... Zaten olumlu duyguları bilinçaltımıza bir itebilisek, gerisi zaten otomatiğe geçebilecektir.

Uzmanların daha gelişkin olarak kullandığı çapalama metodları var... Örneğin olumsuz bir duyguyu olumluya çevirirken, eline ya da omuzuna yapılan dokunmalar, daha sonra olumlu duyguları çağrıştırabilecek şekilde çapalanabilmekte... Kişi aynı olumsuz duygulara maruz kalınca, daha önceden dokunulan vücut bölgesine dokunmak suretiyle, önceden yaşatılmış olumlu duygular yaşanabilmekte... Stres halindeki bazı kişilerin tesbih çekmesi de farkında olmadan kullanılan bir çeşit çapadır.

Özet olarak, günlük yaşamda tekrar tekrar gördüğümüz, işittiğimiz, yaşadığımız şeyler bir süre sonra hafızamıza kazınır. Beynimiz günlük yaşamda, uyanık vaziyetteyken saniyede 14 ve üstü frekansta beta dalgaları yayabilmektedir. Sol beyin ağırlıklı olan bu durum, uzun süreli tekrarlarla cerebelluma iletilebilmekte, dolayısıyla eğer herhangibir olumsuz duyguya olumlu bir çapa atmak istenirse uzun süreli tekrarlar gerekebilmekte...

Hepinize, bol bol otomatiğe geçmiş (cerebelluma inmiş) olumlu çapalar diliyorum..
Sevgiyle kalın...

 
Toplam blog
: 63
: 1536
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

1968 yılında Üsküdar'da doğdum.İlk-Orta öğrenimimi Almanya'nın Hof/Saale kentinde tamamladım.Lise ve..