Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '07

 
Kategori
İlişkiler
 

Çapkın kırlangıç balığı nasıl avlanır?

Çapkın kırlangıç balığı nasıl avlanır?
 

Kırlangıç balığı, dipte genellikle eşli gezen, zaman zaman bıyıkları yardımıyla kum-çamur dibe gömülse de nispeten rahat fark edilen bir balıktır. Bir nevi yere bakan yürek yakan sessiz çapkınlardandır kırlangıç balığı. Nisan-kasım aylarında sığ sulara giren kırlangıçlar, genellikle insanların sıklıkla denize girmediği, sakin kıyıları tercih ederler. Evini yurdunu merkezlerden uzakta seçer. İşinin ehli şekilde sadece keyfine göre kaliteli yerlerde takılır yani. Görünümü ilkel çağlardan günümüze dek korunarak gelmiş eski bir balığı andırır ki aslında çok az değişime uğrayan ender balıklardan biridir. Yani tam bir klasiklik örneğidir. Saç sakal bıyık ile bezenmiş eski Osmanlı erkeği formatı da diyebiliriz.

Kırlangıç balığı, genellikle mavi olan yüzgeçlerini açarak yüzmeye başladığında su altında seyrine doyum olmayan bir balıktır. Yüzüşü, ihtişamı ve romantik tavırları ile yürekleri hoplatır anlayacağınız o ki. Eşlerinin gözdesidirler.

Bir dişi bir erkek yüzmeyi tercih eden kırlangıç balığı görüldüğünde av hazırlığı yapılmadan önce diğer kırlangıcın da yakınlarda olabileceği hesap edilerek çevre iyice kontrol edilmelidir. Kırlangıç, nereden geldiği pek belli olmayan cesaretiyle kolay kaçmayan bir balıktır. E kendini bilir tavırları sosyal ortamlarda rahat hareket etmesini sağlıyordur da ondan. Kırlangıç balığı, değerli bedeninden değil, vücuduna göre büyük olan kafa bölgesinden vurulmalıdır. Yani önce zekânızla aklını çelmek gerekiyor. Av için balığa çok fazla yaklaşmaya gerek olmamakla beraber yaklaşmak icap eden durumlarda da zıpkının balığa av aksiyonundan önce temas etmemesi önemlidir. Zıpkın kendisine değene kadar çok cesur olan kırlangıç, dürtme ya da çarpmaları alır almaz efsanevi güzellikteki yüzgeçlerini açar ve gözleriyle bir taraftan sizi kontrol ederek bir taraftan da hızla uzaklaşır. Bu demek oluyor ki yakın olmak istiyorsanız önce uzak durun.


Yapılan dalışlardan birinde Kırlangıcın çok yakınından geçen yeme sadece bir kez atladığı tespit edilmiş. Yemi (zokayı) alamayınca da peşinden gitmezmiş. Kısacası olta avı için biraz tembel bir balık olduğu anlaşılıyor. İlk denemenizde avladınız avladınız. Kullandığınız yemi tercih etmeyince başka bir stratejik konum almak faydalı olacaktır. Aynı yemi yutmaz yani.

Kırlangıç balığı, vurulduğu andan itibaren mücadeleci bir balıktır. Tele alma aşamasında hayvanın aşırı hareketlerine dikkat etmek gerekir. Hırçınlaşır tabi. Ama avladınız mı artık iş bitmiştir ki. Afiyetle hayrını görünüz.

Kırlangıç, sudan çıktıktan sonra solungaç bölgesinden hava etkisiyle inleme-ıslık sesleri yükselir. Sanırım bu keyif aldığının bir göstergesi. Bu nedenle uğursuz olduğu söylense de avlanmış balık artık sizindir. E avlamaya niyetlenmeseydiniz efendim?

Sevgilerimle,

 
Toplam blog
: 93
: 1475
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Elektrik mühendisiyim. Eğitimci bir ailenin kızıyım. Kelimeler ve rakamlarla geçen serüven dolu b..