Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '15

 
Kategori
TV Programları
 

Çare nedir?

Çare nedir?
 

Onur Öymen, Fuat Güngör, Ahmet Eler


Onur Öymen, 03.01.2015 Cumartesi saat 20.00'den itibaren Tek Rumeli ekranlarından, yılın ilk canlı yayınımızda, konuğumuz oldu.
 
Program öncesi ve sonrasında da söyleşme olanağı bulduğumuz ve 2014 Dünya jeopolitiğini konuştuğumuz Öymen'e sorduk; Türkiye'nin güvenlik riski konusunda çare nedir?
 
*
 
Deneyimli diplomat ve siyasi bilimleri uzmanı Onur Öymen'in içtenlikle verdiği yanıtlardan öğrendik ki;
 
 “Çare, bütün Orta Doğu ülkelerinin, halklarının beklentisi doğrultusunda gerçek bir demokratik yönetime kavuşturulmalarıdır. Halkı Müslüman olan ülkelerde laiklik demokrasinin vazgeçilmez bir koşulu olduğu için bölgede demokrasiyi gerçekten destekleyenler aynı zamanda laikliği de desteklemelidirler.”
 
*
 
Söyleşimizin detaylarını  Keşanlı Yöneticiler ve İşadamları Derneğimizin "keyiad.org.tr" İnternet sitesinde bulabilirsiniz, ancak burada en dikkat çeken birkaç değerlendirmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Bölgede gerçekten demokrasiyi isteyen insanların diğer ülkelerden beklentileri; her şeyden önce kendi siyasi mücadelelerine gölge etmemeleri ve rejimi silah zoruyla değiştirmek isteyen ve birçoğu da terör örgütü niteliğinde olan gruplara destek vermemeleridir.
 
Bu silahlı gruplar, başta El Kaide ve Irak – Suriye İslam Devleti ile İslam Cephesi gibi örgütlerin Suriye’nin, hatta bölgenin geleceği ile ilgili kendi beklentileri var. Başka ülkelerden pek çok militanı getirerek Suriye’deki çatışmalara sokan bu örgütler, aynen Irak’ta olduğu gibi uzun vadede Suriye’de bir istikrarsızlık unsuru olacaklar. Orada çatışan örgütlere silah ve lojistik destek sağlayan ülkeler de bu istikrarsızlığın sorumluluğunu taşıyacaklar.
 
*
 
Öymen, “Bugün 910 km’lik Türkiye – Suriye sınırının Suriye tarafında tek bir Suriye askeri yoktur. Bölgenin bir bölümü PKK yanlısı PYD unsurları tarafından kontrol edilmekte, geri kalan bölgede de çeşitli terör örgütleri ile Müslüman Kardeşler ağırlıklı Özgür Suriye Ordusu fiilen yönetimi elinde bulundurmaktadır” diyor.
 
Türkiye’nin bu konudaki tutumu Öymen'e göre; 
 
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye’nin bölgede izlediği politikaların özünde iki ilke yatmaktadır. 
 
1. Bölge ülkeleriyle tek tek iyi ilişki kurmak. 
 
2. Onların aralarındaki çatışmalara karışmamak ve iç çatışmalara taraf olmamak. 
 
Yazık ki Türkiye, son zamanlarda bu ilkelerden uzaklaşmış görünmekte ve adeta bir taraf halinde gözükmektedir. 
 
Bu durum, oradaki bazı siyasi güçlerin de tepkisini çekmekte ve Türkiye’yi bir hasım gibi görmelerine yol açmakta. 
 
Bu politikalar yalnız Suriye’de değil Irak’ta da sıkıntı yarattığı bir gerçek. 
 
Türkiye’nin Kuzey Irak bölgesel yönetim ile özellikle petrol alımı için yaptığı bağlantılar Bağdat hükumetinin ciddi tepkisine yol açtığı bilinmekte. 
 
Kuzey Irak’taki PKK varlığı Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturuyor ama maalesef ne Irak hükumeti ne de yerel yönetim bu örgütün, Irak topraklarından çıkarılması için gayret gösteriyor. 
 
Türkiye’nin de bu örgütün tasfiyesi için bir kara operasyonu yapmasına karşı çıkılıyor. 
 
*
 
Sonuçta aynen, Suriye sınırında olduğu gibi 384 kilometrelik Irak sınırının, Irak tarafında da tek bir Irak  askeri bulunmamakta ve bu da Türkiye’nin güvenlik riskini artırmakta.
 
* * * 
 
Yılın bu ilk programını Fuat Güngör ile birlikte hazırlayan ve sunan Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneğimizin (KEYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı sevgili kardeşimiz Ahmet ELER; katılımlarından dolayı Sayın ONUR ÖYMEN’e teşekkür etti, biz de teşekkür ediyoruz.
 
KEYİAD yöneticilerinden Emekli Albay Fuat GÜNGÖR’ün notu:
 
Bu akşam (03.01.2015, Cumartesi) TEK RUMELİ ekranında konuğumuz, Sayın ONUR BAŞARAN ÖYMEN oldu. Öymen 18 Ekim 1940, Kadıköy, İstanbul doğumlu, Türk diplomat ve dış siyaset bilimleri uzmanıdır.
 
Diplomat olarak uzun yıllar, dış ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Onur Öymen, daha sonraları aktif siyasete girmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem İstanbul ve 23. dönem Bursa milletvekilliği yapan  Öymen, aynı zamanda 5 Kasım 2003'ten 23 Mayıs 2010 tarihine kadar Cumhuriyet Halk Partisi genel başkan yardımcısı olarak da görev aldı.
 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..