Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Cari açık açıklandı...

Cari açık açıklandı...
 

Geçen günlerde yılın ilk çeyreğine ait büyüme rakamları açıklandı… 

Büyüme rakamlarının yüzde 11’le dünya rekoru kırdığı, tüm medyada büyük bir başarı gibi halka anlatıldı. Aslında normal şartlarda, üretime dayalı bir büyüme olsa, hep birlikte övünürdük. Ancak büyüme rakamlarının, üretime dayanmadığı, ithalata dayalı tüketimden kaynaklandığı kısa sürede açığa çıktı. 

İthalata dayalı tüketim ekonomisinin en büyük göstergelerinden birisi bildiğiniz gibi cari açıktır. Cari açık ne kadar büyükse, o kadar ithalat yapılmış demektir. Hele bu ithalat; direkt tüketime yönelik ithalatsa, cari açığın büyümesi kaçınılmazdır. 

Elimizde, Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi veriler var. Bu verilere göre, cari açık 2011 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 20 milyar 435 milyon dolar artış göstermiş. 

Geçen yılın ilk 5 ayında, cari açık 16 milyar 839 milyon dolar düzeyindeyken, bu yıl 37.3 milyar dolara ulaşmış. 

Geçen yıl Mayıs'ta 2 milyar 944 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı döneminde 7 milyar 753 milyon dolar açık vermiş. 

2011 Ocak-Mayıs döneminde 37.3 milyar dolara ulaşan cari açık, geçen yıla göre yüzde 160 artış kaydetmiş. Yıllık bazda cari açık ise 68 milyar 174 milyon dolara ulaşmış. 

Bu rakamların ortaya koyduğu gerçek şu; TÜİK'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı yüzde 11'lik rekor büyümenin kaynağın, tüketime dayalı ithalat olduğu gerçeğidir. 

Avrupa'nın en hızlı büyümesinin sağlayan Türkiye'nin büyümesindeki en önemli faktörün 'ithalata dayalı tüketim' olduğu çeşitli bağımsız ekonomistler tarafından dile getirilirken, hükümetin her hangi bir tedbir almayı düşünmediği görülüyor. Merkez Bankası aracılığı ile ekonomi biraz soğutulmaya çalışılsa da, arkasında siyasi destek olmadığı için fazla etkili olamıyor. Ekonominin soğuyabilmesi, cari açığın azalabilmesi için, üretime yönelik teşviklerin tekrar gözden geçirilmesi, sonuna kadar açılan gümrük kapılarının, birazcık olsun arttırılacak gümrük vergileri ile kontrol altına alınması gerekir. 

Vergiyi tabana yayma savsatası ile alınan dolayılı vergilerle nereye kadar gidilebilir? Yenilen ekmekten vergi alınırken, Kamyoncunun, otobüsçünün, çiftçinin tükettiği mazottan yüzde 60 oranında vergi alınırken, yat ve gemi sahiplerine mazotu vergisiz vermek, gazete, dergi ve kitaptan her türlü vergiyi alırken, pırlantadan almamak, nasıl bir ekonomik zihniyettir? 

Bu zihniyet ile üretime dayalı bir büyüme sağlanabilir mi? 

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..