Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '09

 
Kategori
Kitap
 

Çark ve yazarla keyifli dakikalar

Çark ve yazarla keyifli dakikalar
 

Eylül 12, 2009 tarihinde ATA-NC Book Club bir ilki gerçekleştirdi. Bu ayın kitabı Çark’ı okuduktan sonra tartışmak üzere toplandık. Yalnız bu sefer bir farklılık vardı; romanın yazarı Mehmet Mollaosmanoğlu (Mehmet bey) ile teknoloji sayesinde kıtalararası buluşmayı yaşadık. İnternet üzerinden görüntülü telefonlaşma yöntemi Skype ile bağlantı kurup, biz klüp üyeleri bir masanın etrafında bilgisayardaki görüntüye kilitlenirken, yazarımız da evinde bilgisayarının başında olmak üzere hoşça kitap sohbeti yaptık.

Bu tarz bir tartışma iki açıdan doyurucu ve değerliydi; birincisi biraz önce söylediğim gibi klübümüz için ilkti ve başarılı geçmişti. İkincisi ise seçtiğimiz romanın yazarının bizleri kırmayarak hem kendisi hem de roman hakkında etraflı bilgi vermesiydi. Kısaca söylemek gerekirse tam bir keyif töreniydi!

Mollaosmanoğlu Çark’ı yazmaya başlamadan hemen önce rüyasında romanın ilk bölümünde geçenleri görmüş. Bu rüya kendisine öyle bir ilham vermiş ki kısa bir süre içinde hikayelerin birbirne harmoniyle örülü olduğu macera romanı Çark çıkmış ortaya.

Toplantı sırasında sadece Çark değil yazarın öteki kitaplarından da kesitler almanın zevkini yaşadık. Örneğin en son kitabı Ataerkil hakkında kısa bilgi de verdi. Yalnız Ataerkil’den burada bahsetmeye hiç nieytim yok, onu da bir başka blog’da yazacağım.. Mehmet bey Ataerkil romanını biz klüp üyelerine imzalı gönderecek. Şanslı mıyız neyiz?

Mehmet bey yeni bir yazar. İlk kitabı 2007’de basılmış. Ancak kendisi 3 ay gibi kısa bir sürede roman çıkarabilen dinamik bir yazar. Asıl mesleği inşaat mühendisliği ama günün birinde yazma yetisine ve yeterliliğine sahip olduğunu anlayıvermiş. Ve başlamış yazmaya! Şu anda tam 5 adet basılı romanı var. Şöyle bir düşününce teknolojinin azizliğini taktir etmemek mümkün değil! Başka nerede bulabilirdik bu ve bunun gibi merak gideren bir o kadar da samimi ayrıntıları?

Çark’ı okuduk, tartışmasından zevk aldık. Hatta kimilerimiz sohbetin sonunda Çark’ı daha çok benimsediğimizi ve romandaki bazı ögelerin daha da belirginleştiğini duyumsadık. Yazar kitabı için, benim daha önce düşünüp yazdığımın aksine, doğrudan kurgu bilim denemeyeceğini fakat bir macera romanı olduğunu vurguladı. Kitapta olayların bir kısmı Şili’de geçmektedir. Hepimizde merak uyandıran şey yazarın Şili’de daha önce yaşamış olup olmadığıydı. Heyecanla sorduk ve öğrendik ki kendisi bir Şili hayranı ancak henüz oraları gezip görme imkanı olmamış. Buna karşılık sanki oralarda yıllarca yaşamış bir insan rahatlığıyla anlatmış ülkeyi. Hepimiz fazlasıyla etkilendik çünkü çoğu kez gidip gördüğümüz, hatta yaşadığımız yerleri kabataslak anlatmanın zorluğunu düşününce, yazarın hiç görmediği yerleri böyle ince ayrıntıyla anlatabilmesi hayal ufkunun ne kadar derin olduğunu kanıtladı.

Bilmem Mehmet bey daha önce düşünmüşmüydü ama bizler Çark’dan gişe rekorları kıracak nitelikte hareketli bir macera filmi olabileceği düşüncesinde birleştik.

Yazarla bağlantıya geçmişken sorabildiğimiz kadar çok soru sorduk! Çark baş karakterlerinden Alanya ve Atila’nın yaşları gözönüne alındığında hangi yaş grubu okuyucunun ilgisini çekmiştir şeklinde bir soru yönelttiğimizde, sadece gençler değil, ortayaşın da kitaba meraklı olduğunu öğrendik. Genç kahramanların seçiliş nedeni saflık ve temizliğin simgesi oluşlarıymış. İlgimizi çeken bir diğer karakter anneydi. Anne kurgu icabi kitabın hemen başlarında ölmüştü. Ancak “sevginin birleştiriciliği” ya da “hakimiyetin sadece yaradana ait oluşu “ gibi sağduyulu ve ilkeli düşünceleri gencecik Atila’nın kafasına dokumayı becermişti. Biz okuyucular da kitap boyunca bu evrensel düşüncelerin asilliğini taktir ederek okumuştuk.

Çark heyecan ve felsefe dolu bir kitap. Bencileyin hayat felsefesi yoğunluklu kitaplardan hoşlanan bir okuyucu için kitap, altı çizilecek cümleler, kenarına notlar alınacak sayfalarla dolu. Başı ve sonu birbirine bağlanmış olay ve hikayelerle hareketlendirilmiş bir yapıt!

Mehmet bey, zaman ayırdığınız, düşüncelerinizi samimiyetle paylaştığınız, ve bizlerden etkileşmeyi lütfettiğiniz için teşekkür ederiz! Devamını bekleriz…

Okuyucuya not: Bizler ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde yaşayan Türkleriz. Kitap klübümüz ATA-NC Kitap Klübü (American Turkish Association – North Carolina Book Club) 2004’den bu yana faaliyettedir. Biz keyifle okuyoruz, benzeri duygular üzerinize olsun!
 
Toplam blog
: 41
: 2564
Kayıt tarihi
: 25.03.09
 
 

Gündeliğin akışını, yaşanmışı, gezilip görülmüşü veya okunmuşu paylaşmak istiyorum. Eleştirilerin..