Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '12

 
Kategori
Bilim
 

Carl Edward Sagan 1

Carl Edward Sagan 1
 

“Henüz gözleyemediğimiz gezegenlerin bazılarında hayat olabilirdi... Neden olmasın? Bizim mahallede bildiğimiz hayat biçiminden farklıydı belki... Böylece astronom olmaya karar verdim.”


Ben, Carl Sagan adında su, kalsiyum ve organik maddelerin toplamıyım. Siz de öylesiniz; yalnız, adınız başka. Ama, hepsi bu kadar mı?..”

20 Aralık 1996 günü kaybettiğimiz bu ünlü bilim adamı, geride bıraktığı dört yüzü aşkın makale, yirmiden fazla kitap, sayısız araştırmalar ve aldığı ödüllerle sadece o kadar olmadığının da işaretini veriyordu.

1934 yılında A.B.D’de dünyaya gelen Sagan, çocuk yaştayken gökbilime merak duymaya başlamıştı. Yıldızları gözlüyor, durmadan sorular soruyor, aldığı cevaplar ise, onu hem tatmin etmiyor hem de üzüyordu... Nasıl bu kadar duyarsız olabiliyorlardı!..

“Çocukluğumun geçtiği mahalle, avucumun içi gibi bildiğim bir Evrendi... Fakat birkaç blok ötede, trafik gürültüsünün hüküm sürdüğü 86. Sokaktan itibaren, zihnimde yolculuğa çıktığım sınırlar başlardı. Anımsadığım kadarıyla, yolculuğa çıktığım bu yer, Mars gezegeniydi.” sözleri; imgelemin, bilimsel merak ve gözlemle; sezginin, akıl ve zekâyla birleştiği bir bakışın izlerini taşır gibi...

Yaşamı ve insanı bambaşka bir gözle seyredişin ifadesi...

Yaşı büyür büyümez gittiği semt kitaplığında, yıldızların uzakta kalan birer güneş olduğunu okudu. Bu, tam aradığı bilgiydi. “Madem ki yıldızlar, güneştiler; epey uzakta olmaları gerekiyordu... 85. Sokaktan uzak, Manhattan’dan, New Jersey’ den de uzak olmalıydılar. Evren tahminimden de büyükmüş!” diye geçirdi aklından.

Artık, gerisi gelecekti...

“Henüz gözleyemediğimiz gezegenlerin bazılarında hayat olabilirdi... Neden olmasın? Bizim mahallede bildiğimiz hayat biçiminden farklıydı belki... Böylece astronom olmaya karar verdim.”

Bilim–kurgu kitaplarıyla başlayan bu kararından hiç caymadı. Yirmi altı yaşındayken Chicago Üniversitesi’nden astronomi doktorasını alıp Mars yüzeyinin aydınlanma ve kararmasına ilişkin mevcut kuramlara meydan okuyan tezler öne sürdü. Yıllar sonra hipotezleri, Mariner 9 uzay aracının yaptığı gözlemlerle doğrulandı.

Farklı araştırmalarıyla dikkât toplayan Sagan, NASA projelerinde görev almaya ve danışmanlık yapmaya başladı. Çalışmalarının ağırlık noktası, gezegen fiziği, kuyruklu yıldızlar ve yıldızlararası boşluktaki organik moleküllerdi. Dünya dışı  yaşam ise, hayatını adadığı bir konuydu.

Cornell Üniversitesi'nde otuz yıla yakın bir süre ders verdi. Araştırmalarının çoğunu Dünyadan başka gezegenlerde de hayat olduğunu kanıtlamaya yönlendirdi. Bilimin, özellikle de gökbiliminin seçkin bir azınlığın tekelinden çıkarılıp halka tanıtılmasını, sevdirilmesini amaçladığı için de en karmaşık konuları bile, her çevreden insanın rahatça anlayabileceği bir tarzda işledi. Zor kuramları açıklarken edebiyat, müzik ve diğer sanat dallarından yararlandığı popüler bilim kitapları, milyonlarca okura ulaştı

Çoğunluk, onu bir gökbilimci ve biyolog olmaktan çok, romancı ve belgesel yapımcısı olarak tanıdı.

Akademisyenlik ve araştırmacılığının yanı sıra sürdürdüğü yazarlığa 1966’da başladı. İlk kitabı, "Evrende Zeki Yaşam" Dünya ile bağlantı kurmaya çalışan zeki uygarlıkları konu ediniyordu. Yaklaşık beş yüz milyon kişinin izlediği Kozmos adlı belgesel dizi de aynı adla kitap oldu ve satış rekorları kırdı.

Meslek hayatı boyunca, kendisine  Amerika‘nın çeşitli üniversitelerince, bilime, sanata, eğitime, çevrenin ve barışın korunmasına katkılarından dolayı yirmiden fazla ödül verildi. Fakat popüler bilim alanındaki çalışmaları, bilim çevrelerinden pek destek görmedi.

1980’den sonra, dünya dışı yaşam konusunda daha da yoğunlaştı. Yalnızca Samanyolu Galaksisinde 1 milyon civarında ileri uygarlık olabileceğini düşünüyordu.

Filme de çekilen Mesaj (Contact ) adlı romanında, dünyadan yirmi altı ışık yılı uzaklıktaki bir yerden gelen sinyal üzerine yaşananları, ayrıca Dünya üzerindeki insanların kendileri ve birbirleriyle ilişkilerini anlatıyordu.

Soluk Mavi Nokta’da ise, insanlık için Samanyolu’nun da ötesinde tasarladığı bir gelecekten söz ediyordu...

Devam edecek…

 

Ahmed F. Yüksel

 

 
Toplam blog
: 636
: 9957
Kayıt tarihi
: 14.12.11
 
 

Araştırmacı Yazar.. ..