Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '09

 
Kategori
Siyaset
 

Çarşaf, CHP, türban...

Çarşaf, CHP, türban...
 

Deniz Baykal


CHP doğru mu yaptı yoksa yanlış mı?

Yada CHP değil de, CHP'li olduklarını ulu orta gösteren 'türban veya çarşafı gündelik kıyafet olarak tercih eden' bu ülkenin kadınları mı? Toplumun bir kesimi ve CHP'lilerin azınlığı, 'türbanlı ve çarşaflıların' resmen CHP'ye katılmasını ve Genel Başkan Deniz Baykal'ın törende 'bu kişilere' rozet takması konusunda ağır eleştirilerde bulunurken, toplumun diğer kesimi ile CHP'de ki çoğunluk kitle, bu konuda Deniz Baykal’ı destekliyor. Bu konuyla ilgili kamuoyunda tartışılan bir diğer konu da, bunun bir açılım mı? Yoksa tesadüfü bir törenle 'o kişilerin' kamuoyu karşısında CHP’ye üye olmaları mı? Deniz Baykal üstüne basa basa bunun bir açılım 'olmadığını' söylüyor. Ama 'türbanlı ve çarşaflılara rozet takılması' geniş bir kesim dahilinde bir açılım olarak algılandı. Ülkemizin neresinde sokağa çıkarsanız çıkın, 'çok farklı giyinmiş halde' onlarca yüzlerce kadın görebilirsiniz. Ama bu kadınlarımızın bir çoğu, 'giyinme modelini' kendi ait oldukları toplum kültürüne göre seçer. İçinde yetiştiği kültür ve -zamanda yaşadığı- kültür giyinmesinde etkili olur. Bu bir toplum kuralıdır. Aynı şey erkekler için de geçerlidir.

Bir bayana nasıl ki, 'düşük bel kot giyemezsin' diyemediğiniz gibi saçını, başını örtme de diyemezsiniz.

Nereye kadar, Anayasa'da belirtilen 'Laiklik' İlkesini ilgilendirene kadar.

CHP bu nokta da politikasını değiştirdi mi? Hayır.

Ki, özellikle 'türban' konusunda şöyle bir ayrıntı; 'Türbanı', 'AKP iktidarından sonra takanlar'. Yani bunun bir 'siyasal simge' olarak isimlendirilmesini sağlayanlar. Bu insanların toplum içerisinde nasıl bir yer edindiğini görmemek için sadece 'kör' olmamız yeterli.

Muhafazakarlık kültürü içinde 'türbanı' kullanan bir 'samimi bir bayanın' seçtiği kıyafet modelinde 'diğer unsurları' göz ardı etmesi düşünülebilir mi? Hayır.

Peki, o halde; Muhafazakarlık kültür dahilinde, yaşadığı, büyüdüğü ve o zaman içersinde sahip olduğu kültürü dahilinde, 'türban veya çarşaf kullanan' kadınlarımızın, CHP’ye resmi olarak üye olması ve rozetlerini aleni bir şekilde Genel Başkan Baykal’ın takması kime dokundu. Neden bu kadar ses çıkarıldı. Bugüne kadar saçı boyalılar CHP'ye üye olurken bu tartışılmadı da, 'o saçını göstermeyen kadınlarımız' üye olunca nende sıkıntı oldu. Hadi bu kadınlarımızın üye olmasına karşısınız. Onların, CHP'ye oy atmasını nasıl engelleyeceksiniz.

Yada şöyle diyelim; Acaba 22 Temmuz 2007 seçimlerde CHP'ye oy veren 7, 5 milyon insanın içindeki kadınlarımızdan, yüzde kaçı türbanlı ya da çarşaflıydı? Aslında bu şuna benziyor; CHP en çok eleştiriyi nerde alıyor; 'Hiç iktidar olamadı. Hep muhalefet'.

Bunu söyleyenlerin kaç tanesi oy atıyor CHP'ye.

Oy atmadığın bir partiyi ya da Genel Başkanı'nı neden, 'hep muhalefet olmakla' eleştiriyorsun.

 
Toplam blog
: 24
: 1210
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1983 Soma doğumluyum. Balıkesir ve Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde Turizm İşletme Eğitimi al..