Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '20

 
Kategori
Tarih
 

CASUS MEBRUKE HANIM

MEBRUKE HANIM

Teşkilat-ı Mahsusa'nın kadın ajanı.

Birinci dünya savaşı öncesi 1913 te Alman politikasına karşı Osmanlı devleti'ni yıkmak için Şam’da istihbarat güçlerini birleştiren İngiliz ve Fransızlar’ın elinde hayati önem taşıyan belgeler vardır ve bunları Şam’da Fransız elçiliğinde bir kasada muhafaza etmektedirler.
Osmanlı devleti'nin eline geçmesi halinde büyük zarara uğrayacakları bu belgeleri ele geçirmek için 3 kişilik bir teşkilat-ı mahsusa timi görevlendirilir.

 Aslen Mısırlı olan Hüseyin El-Riyad, Osmanlı gizli servisi ‘Teşkilat-ı Mahsusa’nın ajanıydı. Bir kadın aracılığı ile konsolosluk görevlisini elde etmiş ve konsolosun İstanbul’a mahiyeti ile hareket ettiği gece baskını yapmıştır.

Bu timde kadın ajanımız Mebruke hanım da vardır. Çok sıkı korunan Fransız elçiliğine sızmayı başarırlar ve belgelerin olduğu kasayı bombayla patlatıp belgeleri ele geçirirler. Ama Mebruke hanım bu operasyonda yaralanır.

Olaydan sonra elçilikte inceleme yapan İngiliz istihbaratçılar bombayla patlatılıp açılan kasanın yakınlarında bir tutam kadın saçı bulurlar. Lawrence bu kadın istihbaratçının kimliğinin tespitini ister.

Ajanlar başta Hüseyin El-Riyad olmak üzere tüm fedailerin kimliklerini saptamışlar ama kadın ajana ait fazla bir ipucu bulamamışlardır.

 Bir kadın tarafından mağlup edilmek onu deliye döndürmüştür. Ama Mebruke hanım belgeleri çoktan Türk makamlarına ulaştırmıştır bile.
Yaralı olmasına rağmen başka operasyonlara da katılan bu kadın kahramanımız daha sonra ise Trablusgarp’a geçer ve orada istihbarat toplamaya devam eder. Son nefesine kadar vatana hizmetini sürdürür.

Ruhun şad olsun.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..