Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '07

 
Kategori
Oyunlar
 

Çaturanga

Çaturanga
 

Düşünmeyi, düşündüklerinizi hayata geçirmeyi seviyor musunuz? O halde siz kesinlikle satranç oynuyorsunuz veya oynamıyorsanız, düşünen insanlar için en ideal oyunlardan biri olan satrançla henüz tanışmadınız demektir.

İran'da bir hükümdarın savaş stratejisi için kullandığı bir sistem zamanla oyun halini almış, sonrasında Dünya geneline yayılarak günümüze kadar gelmiştir. Hintlilerin "Çaturanga" dedikleri bu oyunun günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce Mısırlılar tarafından oynandığına dair işaretler piramitlerde ki kabartmalarda bulunmaktadır. Günümüzde Dünya genelinde en çok sevilen oyunlardan biri durumundadır. Zeka, konsantrasyon bileşimi olan bu oyun maalesef ülkemizde ancak bir satranç şampiyonunun ziyareti veya bilgisayara karşı insanın kazandığı bir satranç zaferi olursa haber olmakta sonra kendi halinde bir faaliyet olarak yoluna sessiz sedasız devam etmektedir. Türkiye satranç federasyonu, basında daha ön plana çıkmalı ve yapılacak müsabakalar ile ilgili en azından okullar haberdar edilmelidir.

Satranç oynayan bir kişi öncelikle düşünme egzersizleri ile sürekli beynini geliştirirken, bir konuya dikkat etmek, ayrıntılarına özen göstermek, yapacağı davranışların sonrasını dolayısı ile sonuçlarını düşünerek hareket etmeyi geliştirir. Bu nedenle ilköğretim yıllarından itibaren bir çocuğun hayatının belli bir bölümünde her zaman satranç faaliyetinin bulunması gerektiğine inanıyorum. Çocukların kan ve şiddet içeren oyunlarla beyinlerini kötü yönde değiştirmelerini engelemenin en iyi yollarından birinin satrancı sevdirmek olduğu fikrindeyim. Bu konuda en büyük görev Milli Eğitim görevlilerine ve Anne, babalara düşüyor.

Satranç faaliyetinin bir tavla oyunundan daha ucuz bir malzeme ile oynanıyor olması, "Aristokrasi oyunu " gibi asılsız yaklaşımların da doğru olmadığını göstermektedir. Yani altın kaplamalı bir satranç takımı ile oynanmalıdır gibi bir kuralı kesinlikle bulunmamaktadır. Bunun dışında bu oyundan uzak durma nedeni olarak "Ben şimdi kimi bulup da bu oyunu oynayacağım" diyenler için de bilgisayarla karşılıklı oynanabilecek süper oyunlar çıkmış durumda. Ayrıca www.Yahoo.com sitesine üye olduğunuzda online olarak "Game" bölümünde Dünya'nın diğer yerlerindeki insanlarla satranç oynayabilirsiniz. Bunun gibi çok daha fazla internet adresinin olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. Toplum olarak kaslarımızı geliştiren sporların yanında beynimizi geliştirecek bu spor dalına yeteri ilginin gösterilmesi dileğimle...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..