Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Çay var içersen

Çay var içersen
 

Çay var içersen


Hayatımızda geçmişten günümüze dek sürekli bizlere eşlik eden,  gün içinde yanımızdan ayrılmayan bir içecek var ki kime sorsam aynı cevabı verir. En ufak bir sohbette, çalışırken, dinlenirken, kahvaltıda orda burda milli bir içecek olmuş bir kere o . Öyle ki içtiği sudan daha fazla bunu tüketen var, onlara da tiryaki diyoruz. Tiryakiler ise çayla duygusal bağı çoktan kurmuş durumda, hatta şiirlere sözlere bile bulaşmış şu çay mevzusu. Ben bunlarla ilgilenmem, pek de bilmem hadi gelelim asıl benim alanıma…

Çayı ayrıntılı şekilde bilimsel açıdan incelersek sizi sıkar biliyorum. Kimyasal yapısından bahsedip, polifenoller flavoneller ,alkaloidler diye bir başlasam  “ Biz kimya dersini şu şu yıllarda eskide görmüştük, o yeterli özge kızım. “ dersiniz. Bu sebepten sizlerin okumaktan daha zevk alacağı , işinize daha çok yarayacak bilgiler sunmak  ya da dikkat çeken yeni üretimlerden bahsetmek en güzeli.  Çayın evinize girene kadar olan aşaması öyle kolay değil, üretim aşamalarına göre çaya özgü tat oluşuyor. Birçok çay çeşidi var bildiğiniz gibi, içlerinden en çok tüketilen ve sevdiğimiz ise siyah çay. Özenle toplanan çaylar kontrollerden geçer, sırasıyla soldurma , kıvırma, fermantasyon , kurutma , tasnif ve ambalajlama aşamaları uygulanır. Yazdığım tüm aşamaların belirli sebepleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları var. Bunlar ne kadar düzgün ve olması gerektiği şekilde uygulanırsa çayın kalitesi ve size yansıyan tadı da o kadar yerinde olur. Şu sıralar bildiğimiz, alışık olduğumuz  çay çeşitlerinin dışında değişik gelen yeni bir ürün ise , farklı aromalara sahip demlik poşet çay. Her zaman tükettiğimiz siyah çayın, ayrı ayrı tarçın, karanfil, limon aroması ile karşımıza çıkması dikkat çekici. Yeni ürün gelişimini her zaman gerekli görüyorum, bu da onlardan biri diyebilirim.

Dünyada en fazla çay tüketimini gerçekleştiren ülkeler arasında yer aldığımızı, ilk sıralarda olduğumuzu unutmamalı. Ülkemizde yetiştirenin de,  üretici olarak bu şekilde önümüze sunanın da emeği büyük.  Farklı ürün çeşitleriyle daha da gelişebilmek  ümidiyle...

Not :  “  Karadenizimize selam olsun. “                                                 Sağlıkla Kalın!

                                                                           Gıda Mühendisi – Nermin Özge Bilge

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..