Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '18

 
Kategori
Sağlık
 

Çayın Fayda ve Zararları

Çayın Fayda ve Zararları
 

Erzurum’da çok çay içilir ama açık. Ben de  çok açık çay içerim. Kişi bir oturuşta 8-10 bardak çayı içer.

Size bir fıkra sunayım. Erzurumlu hemşerim misafir gittiği evde 30 bardak çay içmiş 31. ci çaya gelince ev sahibine: “istemem ana gurban bene fazlası tokinir” deyince ev sahibi sinirlenmiş ve: “ Anam tokunsa bene tokinir çay benim şeker benim” diye cevaplamış.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Çayın Faydaları ve Zararları

 Çay neye iyi gelir, çayın zararları nelerdir, çay faydası var mı? Çay ülkemizde en fazla tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Hatta ülkemizde içilen çay miktarı, dünya sıralamasında bizi birinciliğe yerleştirmiştir. Uzmanlar, çayın faydaları ve zararları üzerine araştırmalar yapmışlar, faydalarının olduğu kadar fazla içildiğinde zararlarının da olduğunu belirtmişlerdir.

Çay nedir? Çay, nemli iklim koşullarında tarım bitkisi olarak yetiştirilen çaygiller familyasından bir bitkidir. Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan çayın yaprakları ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılır.

Çayın faydaları: damarlardaki kan dolaşımını düzenler, sinirleri uyarır, bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir.Kalbin güçlenmesini sağlar, kan kanserine yakalanma riskini azaltır, nefes darlığına iyi gelir, ciltteki yağı temizler balsam görevi görür, çayın haricen deri yaralarına uygulanması antibiyotik etkisi yapar. Çay suyu ile eller yıkanırsa balık ve soğan kokularını giderir, Günde iki bardak çay içmek kalp krizi nedeniyle ölümleri oldukça azaltmaktadır. Bu özelliğinin nedeni olarak siyah ve yeşil çaydaki kalbi korumada etkili maddelerin olduğu düşünülmektedir.

Çay üzerinde yapılan bir araştırmada, günde iki veya daha fazla çay içenlerde hiç çay içmeyenlere nazaran daha az kalp krizi olduğu belirlenmiştir. Bitkilerden elde edilen besinlerde bulunan flavonoidler’in kan damarlarını genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı ve kalbi doğal yollardan koruduğu düşünülmektedir. Ayrıca, flavonoidlerin kötü kolesterol oluşmasının önüne geçtiği de yapılan araştırmalarda belirlenmiştir.

Çayın fazla içilmesiyle oluşan zararları: Çayın fazla miktarda ve aşırı tüketilmesi halinde çarpıntı, sinir bozukluğu, göğüs anjini, sıkıntı, baş ağrısı, el titremesi, mide bulantısı ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle kilolu olanlar, karaciğer, kalp, sinir ve mide hastalığı olanlar, nıkris ve romatizma şikâyeti olanlar, böbreklerine kum ve taş olanlar, yüksek tansiyonu bulunanlar, üremi ya da albümini olan kişiler mümkün olduğunca az çay içmeliler.

Uzmanlar, fazla çay tüketmeyi henüz önermemekle birlikte kalp krizi geçirmiş olan kişilerin çaydaki kafeinden kaygı duymamaları gerektiğini de belirtmektedirler. Ayrıca, bütün bitki çaylarının değişik özellikleri bulunmaktadır. Çayın olumlu etkilerinin her bitki çayında aynı etkileri sağlayacağı düşünülmemektedir. Siyah çayın ve yeşil çayın içeriğindeki kimyasal bileşimlerin birbirlerinden farklı olduğu, sağlayacağı faydaların da farklılıklar gösterdiği belirtilmektedir.

Genel olarak fazla tüketilen çay; Uykusuzluk, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, sinirlilik, el titremesi, böbrek taşları ve romatizma hastalığı gibi sorunlara neden olabilmektedir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..