Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '14

 
Kategori
Mizah
 

Çayla ilgili Erzurum fıkraları

Çayla ilgili Erzurum fıkraları
 

mis semaverde porselen demlikle demlenen çayın tadı (görsel netten)


Çay Erzurum kültürünün bir simgesidir. Hele semaverde demlenen çayın tadına doyum olmaz. Kıtlama içildiği gibi, şekersiz içenlere de rastlanır.

Çay usulüne uygun demlenmezse özelliğini kaybeder. Her gün içtiğimiz çayı demlemenin bazı püf noktaları vardır. Çay tiryakilerinin kendilerine göre göz karar ölçüleri vardır.

Güzel bir çay demlemek için: Çaydanlık içerisinde yeteri miktarda su ve üzerinde boş bir demlikle ocağa konur. Çaydanlıktaki su kaynadıktan sonra kaç bardak çay yapılacaksa göz kararı, demlik içine o kadar çay katılır ve üstüne az miktarda su eklenir. Demlik çaydanlık üzerine oturtulur ve yaklaşık 4 dakika buhar ile kaynaması sağlanır. Bu işlemden sonra ocak kapatılır ve çayın çökmesi beklenir. Bu süre yaklaşık 15 dakikadır. Eğer bir sorun yoksa çay demlenmiş ve servise hazır demektir.  Çay koyulan demlik önceden bir miktar ısınmış olmalıdır. Bu sayede çayın ve suyun aniden sıcak ateşte kavrulması önlenir. Bu sorunu önlemek için son zamanlarda porselen demlikler kullanılmakta. Çay için kullanılacak su temiz olmalıdır. Klorlu, kirli, kireçli su çayın kalitesini bozar. Çaydanlık genellikle demirdir. Ancak üstündeki demliğin porselen olması çayın kalitesini arttırır.

Kızım Ankara’ya geldiğinde bize birkaç çay karışımından bir çay demledi, hala daha tadını unutamıyoruz. Kızımın demlediği çay şu çaylardan oluşuyor: Çaykur’un Rize Turistik çayı, filiz çayı, çay çiçeği, tiryaki ve tomurcuk çayı bu çaylardan birer kaşık karıştırılacak içine 1 tutam yeşil çay konulup yıkanacak ve demlenecek.

Kireçli, klorlu su ile çay olmaz, porselen demlik kullanmak en güzeli. Aşağıda çayla ilgili Erzurum fıkralarını bulacaksınız. Sevgilerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

Erzurumlu bayan arkadaşının evine gider. Mis semaverde demlenmiş çaylar peş peşe ikram edilir 1, 2, 3, 10,  30 bardak derken 31 nci bardağı da içtikten sonra: “Baci daha fazla içmirem bene tohinir.” Deyince, ev sahibi sinirlenir ve : “Viş torpah başan tohunsa bene tohinir, çay benim şeker benim.” Der.

Erzurumlu hemşerim kahvehaneye girer çay ister: “ Birinci bardak için: “Bi tene çay ver.” İkinci bardak için: “Tezele gardaş. “ Üçüncü bardak için: “Gardaş doldur neye ele bahirsan.” Dördüncü bardak için: “Ele yaniram, ele yaniram aman doldur gardaş.” Beşinci bardak için: “Yeter ola cırıldım.”

 

 

  

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..