Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çaylar

Çaylar
 

Sağlıklı Yaşam da Yeşil Çay.


YEŞİL ÇAY; ise az bir işlemden geçer ve içerisindeki faydalı maddelerde(antioksidanlarda) azalma olmaz. Onun için yeşil çay daha çok faydalıdır. Çay bitkileri dışında onlarca doğal bitkiden bitki çayı alarak faydalanılmaktadır. Bir çok bitki içerdiği flavonoid yönünden C vitamininden daha fazla antioksidan özelliklere sahip olabilmektedir. Bazı çaylarda ise serbest radikalleri tutma özelliği çoktur. Ve hücre yaşlanmasına (anti-aging) sağlığa katkıları önemlidir. Çayda bulunan kafeinde önemlidir. Günde 1 litreyi aşmayacak şekilde çay içilebilir. Çay içtikten 1-1, 5 saat arasında kanda kafein en yüksek seviyeye ulaşır. Kılcal damarların genişlemesine ve kanın hareketini hızlandırarak kişilerin canlı olmasını ve yorgunlukların azalmasını sağlar.

Çaya hassas olanlar (tansiyonu olanlar) demli ve çok çay içmemeleri gerekir. Kafein vücuttan böbrek yoluyla 6-12 saatleri arasında idrarla atılır.

Çayda bulunan faydalı bileşikler arasında flavoneller, glikozitler, vitaminler (B1-B2-PP-nikotenik asit-pantotenik asit ) C vitamini ve esansiyel yağlar (uçucu maddeler) vardır. Karışık antioksidan içerikli bitki çaylarının sağlığımız yönünden faydaları ise kısaca şöyledir.

1- Düzenli olarak en az 3 ay takip edilen bir programla az yağlı düşük kalorili sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenmede düzenli olarak günde 1-1, 5 litre arasında içilen çayın damarların iç yapısını teşkil eden tabakasından zamanla iyileşme yenilenmeler olduğu uzmanlarca tespit edilmiştir.
2- Damar sağlığını tehdit eden zararlı LDL kolesterolün oksitlenmesini azaltır.
3- Kan yağlarında azalmalar yaparak kanın vizkozitesini azalmasına yardımcı olur. Dolaylı olarak tansiyonun çıkmasını engelleyebilir.

Zamanla karışık bitki çayları içmeye devam edilirse damar içerisindeki kan hücrelerinin birbirine yapışması (pıhtı) önlenir. Damarların sertleşmiş plakalarla ve pıhtılarla tıkanması ciddi anlamada azaltılmış olacaktır. Bazı çay çeşitleri de anti-iltihapsal, sedatif, uyarıcı antiseptik özellikleri vardır.Kansere karşı koruyucu özellikleri olan ağız sağlığı ve dişleri koruyan bileşikler içerir.


Ayrıntılı bilgi için; www.iksirim.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 
Toplam blog
: 6
: 899
Kayıt tarihi
: 13.07.09
 
 

1971 yılında Isparta da doğdum.İlk ve orta öğrenimini Isparta içinde tamamladı.1985 yılında yatılıKo..