Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

09 Ekim '08

 
Kategori
Müzik
 

Caz "Jazz"

Caz "Jazz"
 

***C A Z*** J A Z Z***


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım...!

Sizlere bu yazımda da müziğin entellektüeli "caz" (jazz) türü ile ilgili bilgi vermek istedim. Burada sizlere kısa bir şekilde ve sizleri sıkmadan kısacık bir ansiklopedik bilgiyi aşağıda görüşlerinize sunarım..!

Caz, 20. yüzyılda New Orleans / ABD'de doğmuş olan bir müzik türüdür. Afrikalı-Amerikalı müzik stilini Batı müziği teknikleri ve teorisiyle birleştirmiştir. Caz mavi nota(*), senkopasyon(**), swing(***), polyritim(****) ve doğaçlamayı kullanır.

Afro- Amerikan müziğidir, caz müziğin mayasını oluştur, din dışı afro amerikan müziğidir ilk söylenişinin bir Afrika dilindeki 'beğenme nidasından geldiği söylenir. Temel elemanları:(kontr)bas, gitar, piyano, davul, kemal, trompet, saksafon, klarinetdir. Müzik en genel tanımı ile sesin biçem ve devinim kazanmış hâlidir. Biçem ve devinim içeren bir ses oluşumunun Müzik olarak kabul görmesi için dinleyende duygulara yönelik etkileşim yapması da beklenmektedir. Tarihsel dönem, bölge, kültür ve kişisel beğenilere bağımlı olarak ele aldığında Müzik teriminin tanımı önemli farklılık gösterebilmektedir. Özellikle 20. yüzyıl çağdaş Batı müziğinde ortaya çıkan çok farklı müzik akımları, ortak bir tanımı büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. Bunun ötesinde, gittikçe daha fazla insanın erişme olanağı bulduğu farklı kültürlere ait yerel müzikler de bu tanımlama zorluğunu arttırmaktadır.

* AÇIKLAMALAR *

(*) Mavi nota = Caz ve bluz müzikte kullanılan, majör ve minör notalar arasında duraksayan istikrarsız notalara mavi nota (blue notes) denir. Ses değişimi yarım ses veya daha azdır, müzisyenin kişisel tarzına göre değişir.

(**) Senkopasyon = (Genel olarak müzikde hafif olan vuruşları güçlendirerek) müziğin ritmini değiştirmek" olarak tanımlanmış.

(***) Swing = 20. yüzyılın ilk yarısında meydana gelen türlü toplumsal felaketlere rağmen insanları dansettirebilmeyi başarmış müzik türü. kalip halindeki armonileri, çok basit sözleri ve genellikle kendini tekrarlamasiyla bugünkü caz müziği ortaya çıkmıştır.

(****) Polyritim = Caz müziğindeki ritimleri doğaçlama olarak çalma, yani caz müziğinin en önemli unsuru olup, cazca anlamı kafadan müzik yaratma olmayıp, zaten mevcut olan bir parçayı farkli farklı ruh halleriyle, yorumlarla çalmaktır.

* DAHA ÖNCEKİ YAZIM *

*Azerbaycan`da caz (jazz) sevgisi

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=117191


Sizlere bol bol sevgiler ve saygılar sunarım, efendim...


NECİP KÖNİ - A D A N A / TR

*RESİM* Necip KÖNİ - A R Ş İ V İ

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..