Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '20

 
Kategori
Müzik
 

CAZ PİYANİSTİ OSCAR PETERSON

Hayatı boyunca sürekli üretmiş , swing, boogie woogie , bebop gibi caz müziğinin türevlerinde virtüoz olmuş , Louis Armstrong, Roy Eldridge, Nat King Cole, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Stan Getz, Lester Young gibi caz ustalarıyla çalışmış , ırkçılığa karşı hayatı boyunca büyük mücadele içinde bulunmuş , Kanadalı büyük caz piyanistidir.

 

Henüz beş yaşında trompet ve piyano çalmaya başladı. Yedi yaşındayken geçirdiği tüberküloz hastalığı nedeniyle babası tarafından piyanoya yönlendirildi. 1943'te Quebec'te bir halk dansları orkestrasında çalmaya başlayarak, bu bölgede bir orkestrada çalan ilk siyah müzisyen olan Peterson, 1949'da sürpriz bir davetle ABD'de çalınca ünü dünyada yayılmaya başladı.

 

Peterson’un jazz dünyası içine girişi, ‘emprezaryo’  (bir sanatçının anlaşmalarını yürüten ve sanat izlencesini düzenleyen kimse)  Norman Granz’la tanıştırılmasıyla başladı. Avrupa'da düzenli turnelere çıktı. Ella Fitzgerald'a uzun süre eşlik etti. "Dünyanın en çok tanınan Kanada'lısı" olarak bilinen Peterson, Louis Armstrong, Roy Eldridge, Nat King Cole, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Stan Gets, Ben Webster, Lester Young gibi caz dünyasının devleriyle birlikte çaldı.

 

Cazdaki ustalığının dışında insancıl yönleriyle de tanınan Oscar Peterson, yaşamı boyunca ırkçılığa karşı da büyük mücadele verdi. Boogie-woogie, swing, bebop tarzlarının virtüözü haline geldi.

 

1993 yılında felç geçirerek sanatından uzak kalan sanatçı, bir süre sonra yeniden piyano klavyesinin başına döndü. Uluslararası dalda birçok ödül kazandı, okul ve meydanlara adı verildi, üniversitelerde "doktorluk" titri ile onurlandırıldı.

 

60 yılı aşkın müzik yaşamında 200 kadar albüm çıkaran Peterson, böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.  Oscar Peterson’un eserleri arasında en severek dinlediğim parçası  ‘Night Train’dir.

 
Toplam blog
: 45
: 271
Kayıt tarihi
: 28.09.11
 
 

İktisat fakültesi mezunuyum.1995 den beri Kuşadası'nda çeşitli yerel gazetelerinde deneme, makale..