Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

CD yazarken dikkat..!

CD yazarken dikkat..!
 

Bir ses, görüntü veya veri CD' si yazmak pek çoğumuzun yaptığı sıradan işlerdir. Öncelikle 650MB seviyelerinde başlayan sürüven şimdi Blue-RAY disk ve disk okuyucuların çıkmasıyla 50GB seviyelerine gelmiş durumdadır. Ancak şu an için Türkiye' de genelde 8.5GB' lık çift katmanlı (double layer) DVD-ROM' lara 8.5GB' lık bilgiler yazılabilebilir durumdadır. Yurtdışında hem çift katmanlı hem de çift tarafa yazan DVD yazıcılar (double side-double layer) olsa da bu tür cihazlar Türkiye' de çok fazla boy gösterememiştir.

Yazdığınız ortam ne olursa olsun değişmeyen ve değişmeyecek birkaç önemli kural vardır. Bunların başında kullandığınız ortamın yani CD' nin kalitesi gelir. İster CD-ROM isterse DVD-ROM olsun eğer yazacağınız veriler sizin için oldukça önemli ve uzun sürede bu önemini koruyarak kalacaksa tercihiniz her zaman kaliteden yana olmalıdır. Normalde bu tür ortamların da belirli bir saklama ömrü vardır. Yani siz CD' ye yazdığınızda bu verinin sonsuza kadar burada kalacağı anlamına gelmez.Genelde biçilen ortalama ömür 10 yıl civarındadır. Yapacağınız yanlış ortam tercihleri bu sürenin çok altında verilerin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle tercih Maxel, Sony,TDK, Basf vb.. bildik markalardan olmalıdır. Zaten pekçok sıradan üreticinin verdiği ve X değeri ile ifade edilen (CD-ROM için 52X, DVD-ROM için 16X vb..) değerler doğru da değildir. Sunulan ortam bu performansa erişmekten uzaktır. En kaliteli saklama ortamına sahip olan CD' ler gümüş renkte olanlardır.

Diğer önemli bir noktada yazma hızıdır. Nedense herkeste bu tür CD' ye yazma işlemleri yaparken maksimum hızda yazma isteği vardır. Sanki aradaki birkaç dakikalık zaman farkı çok önemliymiş gibi davranırız. Aynı istekten olsa gerek pekçok CD yazma programı da genelde "Maksimum hızda yaz" seçeneği aktif olarak sizin elinize gelir. Eğer verilerinize yazdıktan sonra hep bilgisayar ortamında kullanacaksanız maksimum hızda yazmak çok fazla başınızı ağrıtmayabilir. Çünkü PC' lerdeki okuyucuların hata düzeltme ve veri okuma performansı sıradan bir CD veya DVD çalıcının çok üzerindedir. Bu nedenle eğer PC' de bir video CD'si oluşturup onu DVD okuyucunuzda okumak gibi bir arzunuz varsa kesinlikle çok yüksek hızda yazmaktan kaçının. Çok da beklemek istemem diyorsanız ortalarda bir yerde yazma hızıyla bu işi bitirin. Maksimum performansın yarısı sizi her anlamda tatmin edecektir.

Peki bu iki kurala uyulmazsa ne olur, aşağıda ilk aklıma gelen iki sorunu özetleyeceğim. Eminim tanıdık gelecektir:

-Cd takıldıktan sonra okuyucu bir süre garip sesler çıkarıp, bazen yavaş bazen hızlı birşeyler yapmaya çalışıyor. (Okuma problemi var. Veriyi önce yüksek hızda okumaya çalışıyor, olmadıysa giderek yavaşlıyor..)

-Video görüntülerini izlerken takılmalar, donmalar oluyor.(Verilerde bozulmalar var. Okuyucu laser ortam üzerine veri çok iyi kazınmadığı için bu verinin 0 veya 1 olduğu hakkında net bilgi sahibi olamıyor. Veriyi yanlış okuyup ekranda garip görüntüler çıkarıyor veya veriyi yüksek hızda okuyamadığı için video görüntüsü sürekli oluşamıyor.)

Bunun örneklerini sürekli yaşarız. Benim dün yaşadığım gibi. Bütün herşey aynı kalmakla beraber sadece DVD-ROM'a yazma hızı 2.4X' ten 1X'e çekildi. Hızlı yazılmış DVD' de görüntüleri izlerken takılmalar, ekranda anlamsız görüntüler oluşurken 1X' de herhangi bir sorun gözükmüyor. Herşey tamamen aynı, kullandığım DVD-ROM' un markasına kadar.

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..