Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Cebimizden Sormadan Para Alan Eş Güvenilir mi? Güven Testi Çözüm Olabilir…

Cebimizden Sormadan Para Alan Eş Güvenilir mi? Güven Testi Çözüm Olabilir…
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: Kime Güvenelim?

Kemal: Cebinden para çalan karısına, boşanma davası açan bir kocanın haberlerini yorumlayalım. Cebinden ve cüzdanından sürekli para eksilen koca, karısından şüphelenir. Evine gizli kamera yerleştirir. Kameranın kayıtta olduğu sırada koca, karısının cüzdanından para aldığını tespit eder.

1- UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

Serdar: Koca boşanma davası açar. Dilekçesine eşinin yemek pişirmediğini ve temizlik yapmadığını da eklemeyi unutmaz.Karısı kredi kartından her ay 2 bin lira para harcamaktadır. Koca her gün evden çıkarken, ihtiyaçlar için 100 lira verdiğini de iddia eder.

Caner: Haberde kadının, kocaya herkesin içinde yumruk atıp, kolunu ısırdığından söz edilir. Karısı, odanın kapısını kilitleyerek, kocasını balkondan atmaya çalışmıştır. Son olarak mağdur koca boşanma dilekçesinde karısının kendisini aldattığını da ekler.

              2.     AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

Can: Olayı öğrendik. Şimdi değerlendirelim. Karı, koca bile birbirine güvenmiyorsa, çalışma arkadaşlarımıza nasıl güveneceğiz? İş ortaklarımıza nasıl güveneceğiz?

Serdar: Apartmandaki komşularımızla apartman sorunlarını nasıl çözeceğiz? Toplumda yaygınlaşan güvensizlik dalgası olası kazanç fırsatlarından bizi mahrum bırakmaz mı? Güven sorunu beynimizin nörolojik, bilişsel yapısıyla yakından ilgili. Beynimiz çoğu kez bizi yanıltır.

Tanıdığımız kişilere, ürünlere, şirketlere karşı aşırı güven duyarız. Böyle durumlarda, beynimizdeki hipotalamus bölgesinden, mutluluk hormonu oksitosin salgılanır. Kendimizi iyi hissederiz.

Serdar: Oksitosin,  “Aşk hormonu”, “mutluluk hormonu” ve “sevgi hormonu”  olarak da bilinir. Bizi rahatlatır ve kan basıncımızı  düşürür.

Caner: Tanımadığımız kişilere, ürünlere, şirketlere karşı güven duymayız. Tanıdık olmayan şeylere beynimizin karşı amigdala bölümü uyarılır. Başta korku olmak üzere, duyguların denetiminden Amigdala sorumludur.

Can:Bu yolla, donakalırız, Çarpıntımız başlar. Hızlı solunuma geçeriz.  Stres hormonu salgılanır. Bu yüzden güvensizlik hissederiz. Bu durum olası fırsatları kaçırmamıza neden olur.

               3.     HEDEF: “Hedefini Duyur”

Serdar: Geçenlerde T.V de insanların güven davranışları hakkında bir proğram izledim. Kalabalık bir cadde düşünün. İnsanları test etmek için bir stant kurulur. Stant gelip geçene karşılıksız para dağıtmak ister. Bir kavanozun içi para doludur. Stantın önünde karşılıksız para yazmaktadır.

Kemal: Dur tahmin edeyim. İnsanlar paranın niye dağıtıldığından şüphelenir ve sorular sorarlar. Standtaki görevleri insanları ikna edemez. Çok az kimse sınırlı sayıda para alır. Aynen öyle olur. Bu defa görevli stant tan ayrılır. Stant boş bırakılır. Kavanoz para doludur.

Can: Ben söyleyeyim.3-5 dakikada kavanoz boşalır. Deney bir daha değişir. Kavanoz para doldurulur. Bu sefer standın tabelasına korkunç bakışlı çift göz resmi konur. Bu gelip geçenlerin beyinlerinde gözetleniyormuş hissi yaratır. Sadece tek tük para alan vardır. Onlarda sağa, sola bakarak, korka, korka az bir miktarla yetinirler.

Serdar:  Başka bir deneye geçilir. Kavanoz tekrar para doldurulur. Yoldan geçen iki kişi çevrilir. Ellerine ikişer kart verilir. Kartların birinde paranın yarısı, diğerinde pararın tümü yazar. 

Kural şöyledir. İki kişide paranın yarısı olan kartı tercih ederse, para yarı yarıya paylaşılır. Biri paranın tümü kartını tercih ederse, paranın tümünü alır. İkisi de paranın tümü kartını tercih ederse kimse para alamaz.

               4.     STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

Caner: Tahmin sırası benim! Paranın yarısı olan kartı tercih edenler azınlıkta kalır. Çoğu insan, paranın tümü kartını tercih eder. “Dimyata pirince gidilirken, evdeki bulgurdan olunur.” Tümünü isteyen, yarısından da olur.

                5.     RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

Serdar: İnsan beyni böyle çalışıyor.Tanımadığınız insana güvenmezsiniz. Kaldı ki günümüzde insan değil tanıdıklarına, hayat arkadaşına bile güvenemiyor. Güvensizlik sorunu, kişi başı milli geliri azaltıyor.!

              6.     TEKLİF: “Sektör Aktörlerine/Oyuncularına Ret Edilemeyecek Teklifler Getir”

Can: Daha güçlü bir Türkiye için hayata geçirilen ‘Ortak Değerler Hareketi’ni konuşalım. (2)  Nüfusun yüzde 70’nden fazlası başka bir partiye oy veren biriyle komşu olmak istemiyor. Özetle güvenmiyor!,

Serdar: Güvensizliğin açılımı da var; Arkadaş olmak istemiyor. İş yapmak istemiyor.Çocuğunun da arkadaş olmasını istemiyor.

           7.     PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

Kemal: Türkiye’de 10 kişiyi karşındakine güvenir misin deyince 9’u ‘Güvenmem’ diyor. Bunu Danimarka’da sorunca 1 kişi ‘Güvenmiyorum’ diyor. Danimarkalılar güveni şöyle tanımlıyor:Sosyal sermayenin en önemli unsuru! Danimarka refah seviyesi en yüksek ülkelerden! Aynı zamanda en mutlu ülke!

          8.     TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

Caner: Kendi işyerimde, çalıştığım arkadaşlarıma güvenmekle işe başlayacağım. Tüm işkollarında çalışanların daha fazla kazanması güvene endeksli!  Sıfır kaza, sıfır hata, sıfır hastalık için güven şart. Danimarkadan daha zengin ve mutlu olabiliriz.

Atatürk’ün dediği gibi! Türk milleti çalışkandır, zekidir, ahlaklıdır. Eksik olan tek şey güven! Gelin birbirimize daha çok güvenmenin yollarını keşfedelim. KAKEP “ Kazan& Kazan Eylem Planı”  Tam da bu amaca hizmet ediyor.

               9.     KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

Serdar:  örneğin, ülkemizde yaklaşık, 16.650 balıkçı teknesi tahmin ediliyor.(3) Eminönü’nde ekmek arası mezgit ve uskumrular Norveç ‘ten geliyor. Oysa, Norveç sadece 6.400 balıkçı teknesine sahip! Balıkçılar güven odaklı kazan& kazan eylem planlarında ortaklaşa çalışabilirler. Sonuçta bu tablonun tersine dönmemesi için, bir neden görmüyorum.

                                                                                                                                                                       10. SÜREKLİ İYİLEŞTİRME”KAİZEN” “Hedefleri sürekli iyileştir”

Son söz:

“Bir şeyi gerçekten yapmak isteyen bir yol, istemeyen mazeret bulur.” E. C. MCKENZİE

Faydalanılan Kaynaklar:

(1)      https://www.a24.com.tr/cebinden-para-calan-esine-bosanma-davasi-acti-haberi-40113485h.html?h=50

(2)      http://www.hurriyet.com.tr/toplumda-guven-arttikca-refah-cogaliyor-40406099

(3)      hürriyet 2 Eylül 2016

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..